Symptomen van allergie

Allergische reacties

Een allergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen. De symptomen of verschijnselen, die men lichamelijk kan ondervinden als gevolg van een allergische reactie, kunnen per persoon verschillen.

De reactie wordt veroorzaakt door het aanmaken van histamine. Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten waardoor de afvalstoffen worden afgevoerd en antistoffen worden aangevoerd. Deze histaminereactie is in principe positief maar bij een overmatige of ongewenste histaminereactie wordt er een teveel aan histamine aangemaakt waardoor je last kunt krijgen van allergieklachten.

We onderkennen verschillende allergieën die we in grofweg de volgende groepen indelen:

 1. Voedselallergenen (bijv. pinda’s, noten, vis- en schaaldieren)
 2. Inhalatieallergenen (bijv. gras- en boompollen, huisstofmijt)
 3. Insectengif (bijv. door een wespensteek, bijensteek)
 4. Geneesmiddelen (bijv. aspirine, antibiotica)
 5. Contactallergenen (bijv. nikkel in sieraden, cosmetica, parfum)

De reacties die deze stoffen/allergenen veroorzaken komen het meest voor als type-I en type-IV allergische reactie. Wij noemen een reactie type-I als dit verschijnselen betreffen die zich aan mond of neus voordoen, meestal binnen twee uur. Deze reacties komen vaak voor bij inhalatieallergenen (bij huisstofmijt, stuifmeel van bomen, graspollen of huidschilfers van huisdieren).

De symptomen die bij type-I reacties horen, zijn:

 • Allergische rinitis (neusverkoudheid)
 • Galbulten
 • Zwellingen
 • Prikkelingen in de mond en keelholte
 • Verstopte neus of loopneus
 • Rode geprikkelde ogen
 • Buikkrampen
 • Misselijkheid, braken en diarree

De meest ernstige vorm van een allergische reactie die voorkomt heet anafylaxie en kan bij niet snel genoeg ingrijpen levensbedreigend zijn (persoon kan in shock raken).

Een type-IV reactie uit zich meestal later en is meestal pas na 2-4 dagen na contact met het allergeen zichtbaar. Een persoon die gevoelig is voor een bepaalde stof heeft in eerste instantie vaak geen reactie, die openbaart zich pas na een volgende contact of soms zelfs pas na weken of jaren gebruik van het product. Een bekend voorbeeld van een type-IV reactie is eczeem en komt voor bij gevoeligheid voor contactallergenen, bijvoorbeeld verzorgingsproducten, cosmetica, nikkel, parfum, cement en latex.

Overzicht van de symptomen per allergie

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende allergieën. Per aandoening kun je vervolgens doorklikken om de lijst symptomen te zien.

Een man snuit zijn neus in een bosrijke omgeving

Constant verkouden?

Je kent waarschijnlijk het gevoel wel dat je hebt als je verkouden bent of de griep hebt: niezen, snotteren en een gevoel van algehele malaise. Deze symptomen lijken ook op die van een allergische reactie in de bovenste luchtwegen. Als de klachten steeds maar blijven terugkomen, kan het zijn dat er meer aan de hand is dan alleen een verkoudheid. De allergieklachten kunnen uiteenlopen van een lichte irritatie tot ernstige reacties die gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren bijv. op het werk, school, sociale activiteiten of sport.

Verkouden of allergie?

Wanneer het niet gewoon een verkoudheid is

Aanhoudende allergieklachten kunnen een zware tol eisen. Ze kunnen je nachtrust verstoren, zodat je overdag vaker vermoeid bent. Het is ook mogelijk dat deze klachten concentratieproblemen veroorzaken en ervoor zorgen dat je minder goed beslissingen kunt nemen en dingen kunt onthouden. Daarnaast kunnen ze je stemming beïnvloeden en kun je je geïrriteerd voelen. Het is dus van belang dat de juiste diagnose wordt gesteld.

Herken je meerdere van deze symptomen?

Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je allergisch bent. Doe de online allergietest voor een eerste indicatie om te bepalen of er mogelijk sprake is van een luchtwegallergie zoals bijv. hooikoorts, huisstofmijtallergie of een allergie voor dieren. Allergieklachten die hierbij een rol kunnen spelen staan hieronder overzichtelijk weergegeven.

Neusklachten:

Allergische reactie ogen:

 • Jeukende ogen
 • Tranende ogen
 • Dikke, opgezwollen oogleden

Longklachten:

Andere klachten waar je last van kunt hebben:

 • Hoofdpijn
 • Slechte nachtrust en vermoeidheid overdag
 • Huiduitslag
 • Jeukende huid
 • Allergische reactie lippen

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

Allergie testen?

Lees verder

Geen controle over je allergie? Wellicht kan een specialist helpen.

Allergiespecialist zoeken?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.