Skip to next element

Allergie voor huisdieren

Denk je allergisch te zijn voor huisdieren?

 

Heb je last van een verstopte neus of van niesbuien wanneer je bij iemand in huis komt die een kat heeft? Last van tranende, rode ogen als je in één ruimte bent met een konijn? Gaat het aaien van een hond samen met een piepende ademhaling? Wanneer je deze klachten herkent, kan het zijn dat je allergisch bent voor huisdieren.

 

Allergie voor katten en honden

 

Een allergie voor katten en honden komt veel voor. Mensen met deze allergie krijgen meteen last van kriebel in de neus tot niezen en hoesten als zij binnen komen bij iemand met een kat of hond. Dit is een veel voorkomende reactie en wordt rinitis genoemd. Krijg je ook klachten aan de ogen die gaan tranen, jeuken of rood worden, dan heet dat conjunctivitis. In sommige gevallen kun je ook astmatische klachten krijgen of zelfs eczeem. In de meeste gevallen zijn de klachten acuut en verdwijnen weer zodra je niet meer contact hebt met het huisdier. Soms houden mensen klachten, met name huisdiereigenaren, en spreek je van een chronisch verloop. Mensen zijn futloos, krijgen hoofdpijn en hebben een koortsachtig gevoel (algehele malaise).

Waar komen deze verschijnselen vandaan? De allergie voor katten en honden wordt veroorzaakt doordat het afweersysteem van het lichaam te heftig reageert op een op zichzelf onschadelijke stof, in dit geval de huidschilfers van dieren (niet de haren zelf). Haren hebben weliswaar vaak wel sporen van huidschilfers van katten en honden.

Wat is een huisdierallergie precies?

Wanneer iemand allergisch is voor bijvoorbeeld honden of katten wordt er vaak gesproken over een allergie voor de haren van een bepaald diersoort. Maar dit is niet helemaal juist. Bij een allergie voor huisdieren worden de klachten veroorzaakt door een reactie op huidschilfers (epitheel) en veren van dieren. Ook in het speeksel en de urine van dieren bevinden zich allergenen. Door het inademen van de allergenen ontstaan de allergieklachten. Een allergie voor katten en honden komt het meest voor. Allergenen van de kat zijn het sterkst en geven daarom vaak klachten. De allergenen van de kat zijn zo klein dat ze gemakkelijk tot diep in de luchtwegen kunnen doordringen. Daarnaast kun je ook allergisch zijn voor andere huisdieren zoals konijnen en cavia’s. Een allergische reactie op vogels wordt vooral veroorzaakt door allergenen van de kanarie, parkiet, papegaai en duif.

Symptomen huisdierallergie

Als je allergisch bent voor huisdieren dan heb je voornamelijk last van klachten als je in aanraking komt met het betreffende dier. De klachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. Benieuwd naar een overzicht van de meest voorkomende klachten bij een allergie voor huisdieren? Die vind je hier:

Bekijk hier de lijst met symptomen voor huisdierallergie.

Een kat spelend op zijn rug in een veld

Behandeling

Het behandelen van de allergie begint met een bezoek aan de huisarts. Die zal onderzoeken of de symptomen overeenkomen met de verschijnselen van een luchtwegallergie. Als je gevoelig bent voor het allergeen dierlijke huidschilfers, dan kun je daarvoor behandeld worden. Je kunt ook de allergische klachten proberen te voorkomen door het contact of omgang met de dieren waarvoor je allergisch bent zo veel mogelijk te vermijden.

Handige tips

Het uit huis plaatsen van een huisdier zal niet altijd even makkelijk zijn vanwege de emotionele band die men vaak heeft met het huisdier. Deze band moet niet worden onderschat, zeker niet bij kinderen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat jaren na het uit huis plaatsen van het huisdier nog steeds allergenen in huis worden aangetroffen, dit geldt met name voor het kat-allergeen.

 • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer (parket, plavuizen, laminaat)
 • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, zeker in de slaapkamer
 • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter
 • Neem gladde oppervlakken regelmatig af met een vochtige doek
 • Probeer de luchtvochtigheid in huis in het najaar en de winter zo laag mogelijk te houden
 • Zorg iedere dag voor goede ventilatie van je huis
 • Houd konijnen, cavia's, hamsters en vogels zoveel mogelijk in hun kooi of buiten
 • Laat het huisdier niet in de slaapkamer
 • Borstel je huisdier regelmatig, het liefst buiten
 • Was je handen na het aanraken van het huisdier
   
   

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie voor dieren behandelen?

Lees verder

Allergieklachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen.

Symptomen allergie voor dieren

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

scroll to top