Wespensteek allergie

Last van een wespensteek allergie

Een wespensteek is op zichzelf al vervelend genoeg, maar het kan ook nog eens voorkomen dat er een allergische reactie wordt veroorzaakt door de wespensteek. Een allergische reactie op de wespensteek vindt plaats op het moment dat je een allergie hebt voor de wespensteek. Tijdens de steek kan er een behoorlijke hoeveelheid gif vrijkomen. Dit gif verspreidt zich vervolgens door de huid. Het gif veroorzaakt dan een huidreactie, waardoor er een allergische reactie plaatsvindt. Zo komt het voor dat een wespensteek een behoorlijke zwelling kan veroorzaken. Ben je benieuwd wat een wespensteek allergie verder precies inhoudt? Lees dan hier verder!

Wat is een wespensteek allergie precies?

Wat erg belangrijk is om te weten, is het gegeven dat iedereen een kans heeft om een allergie voor wespensteken te ontwikkelen.

Wanneer je eenmaal gestoken bent, verspreidt het gif zich door het lichaam, wat kan leiden tot een allergische reactie als je overgevoelig bent voor het gif van wespen. Een veel voorkomend verschijnsel bij een wespensteek is een zwelling die ontstaat op de plek waar je gestoken bent. Deze zwelling kan lang aanhouden en pijn doen. Het kan helpen om ijs op de zwelling te doen. Mocht de pijn voor een lange tijd blijven, dan is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts.

Symptomen allergie wespensteek

Heb je het vermoeden dat je een wespensteek allergie hebt? Of wil je voor de zekerheid meer informatie om uit te kunnen sluiten dat je een allergisch bent voor een wespensteek? Dan is het goed om je klachten eens te vergelijken met de meest voorkomende symptomen die behoren bij een allergie voor een wespensteek. Een overzicht van de symptomen is hier te vinden.

Lees meer over de symptomen van wespensteek allergie

Een vrouw zit tegen een boom en lijkt buiten bewustzijn, een Andere man helpt haar

Wespensteek: wat te doen?

Een wespensteek voorkomen is zeer belangrijk indien je allergisch bent voor de steek van een wesp. Hierbij geven we je een aantal praktische tips die je wellicht kunnen helpen om een steek te voorkomen:

  • Draag geen geurende stoffen, denk hierbij aan parfum, zonnecrème of deodorant;
  • Vermijd buiten eten: wespen komen namelijk af op eten;
  • Loop nooit op blote voeten buiten: wespen leven namelijk vooral onder de grond en vooral onder het gras. Hierdoor is het dus zeer belangrijk om gras te vermijden indien je op blote voeten loopt;
  • Mocht er een wesp voorbij vliegen dien je kalm te blijven. Met je handen wapperen helpt niet, aangezien je hiermee de wesp boos maakt. Dit vergroot de kans op een steek. De kunst is dus om rustig te blijven;
  • Draag geen kleding die lichte kleuren bevatten. Wespen kunnen dit namelijk verwarren met bloemen, waardoor ze op je af kunnen komen.

Wespensteek allergie behandelen

In deze kennisclip zal dokter Oude Elberink, internist-allergoloog in UMC in Groningen, uitleggen welke behandelopties er zijn bij insectengifallergie waardoor je weer met meer zekerheid en minder spanning naar buiten durft te gaan.

Er zijn in principe verschillende behandelmogelijkheden om een wespensteek te behandelen. Zo is symptoombestrijding mogelijk door middel van medicatie en behandeling met allergie immunotherapie. Of indien je extreem allergisch bent, kan aanbevolen worden om een adrenalinepen bij je te dragen. Ben je benieuwd wat deze behandelmethoden precies inhouden? Lees dan hier verder over de behandelmogelijkheden bij een allergie voor insectengif. Deze behandelmogelijkheden kunnen je wellicht helpen om de klachten van je allergie te verlichten.

Heb je nog vragen over allergie voor een wespensteek?

Mocht je nog vragen hebben over een wespensteek allergie en wat je er tegen kan doen, dan kan je dit laten testen door een (allergie)specialist of huisarts. Om het makkelijk te maken hebben we voor jou een uitgebreide kaart met allergiespecialisten in de buurt gemaakt, bekijk deze nu. De allergiespecialist helpt je graag verder met al je vragen.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Klachten kunnen in ernst variëren.

Symptomen bij insectengifallergie

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Er zijn vier behandelmethoden: saneren, symptomatische medicatie, noodmedicatie en immunotherapie.

Insectengifallergie behandelen?

Lees verder