Noten en pinda-allergie

Ben je allergisch voor noten of pinda's?

Heb je na het eten van noten al binnen een paar minuten klachten aan je huid of gezicht? Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie.1,2

Ook zijn er mensen die last krijgen van hun luchtwegen na het eten van noten. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een zeer hevige allergische reactie. Dit wordt anafylaxie genoemd en is de meest heftige reactie van het lichaam op het consumeren van noten. Het begint vaak met een tintelend gevoel in de mond. Als er niet snel wordt ingegrepen, kan iemand in shock raken. In het meest extreme geval kan dit leiden tot de dood.1,2

 

Is een pinda een noot? 

Nee. Noten zijn boomvruchten, hiertoe behoren de amandel, hazelnoot en walnoot. Pinda’s worden door veel mensen ook tot de noten gerekend, maar dit is echter niet waar. De pinda groeit niet aan een boom maar groeit als een peul aan een struik op de grond. Het is dus eigenlijk een peulvrucht, net zoals bijvoorbeeld soja. Zowel noten als pinda’s kunnen eiwitten bevatten waar mensen met een allergie niet tegen kunnen – vandaar dat wij hier spreken over een noten en pinda-allergie.

 Leeg gepelde pinda schillen op een houten blad, wat is nou eigenlijk een pinda?

Hoewel sommige mensen denken dat een kokosnoot ook deze allergie veroorzaakt, is dit echter niet het geval. Een kokosnoot behoort tot de categorie steenvruchten. Steenvruchten hebben een harde pit in het hart. Andere voorbeelden zijn abrikozen, perziken, pruimen en olijven.

Wat is precies een pinda- of notenallergie?

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een stof die normaal gesproken onschadelijk is. Bij voedselallergieën zoals voor noten of pinda’s reageert je immuunsysteem op eiwitten in deze voedingsmiddelen. Wanneer je noten of pinda’s eet, maakt je lichaam antistoffen aan. Die stoffen zorgen voor allergische klachten. Die klachten krijg je altijd binnen 30 minuten tot 2 uur nadat je de noten of pinda’s gegeten hebt.1-4

Is een pinda of notenallergie aangeboren?

Steeds meer mensen hebben last van een allergie voor noten en/of pinda’s. Waarom dit precies is weten wij niet. Sommige wetenschappers denken dat het komt doordat het wellicht erfelijk bepaald is. Kinderen die ouders of een ouder broertje of zusje hebben met hooikoorts, eczeem, voedselallergie of astma, hebben een grotere kans dat ook zij bij de geboorte deze allergie ontwikkelen.1,2

Daarnaast worden in de cosmetische en voornamelijk de voedselindustrie steeds meer sporen of bestanddelen toegevoegd die afkomstig zijn van noten en pinda’s. Ook kunnen vitaminepreparaten dergelijke bestanddelen bevatten. De hoeveelheid klachten en de mate van ernst van de klachten kunnen per persoon zeer variëren.

 

Kind met gesloten ogen en met beide handen in de nek – zwelling in de keel kan een symptoom zijn van een voedselallergie

Extreme allergische reactie

 

De meest heftige reactie van het afweersysteem wordt anafylaxie genoemd. Het adequaat behandelen van het ontstaan van deze allergische reactie kan van levensbelang zijn. Mensen die dit hebben meegemaakt, dragen vaak een injectiepen met adrenaline bij zich waardoor ze met een enkele toediening van deze adrenalinepen kunnen ontsnappen aan een zeer ernstige afloop. Adrenaline gaat de effecten van de anafylactische reactie in het lichaam direct tegen. Gelukkig komt anafylaxie niet veel voor.1-4

 

Anafylaxie uit zich door de volgende symptomen of verschijnselen:

  • Tintelingen in mond, keel, wangen of tong
  • Lokale netelroos (urticaria)
  • Daarna reacties in veel organen
  • Vaak met overheersende ernstige benauwdheid aan de luchtwegen/astma
  • Daling van de bloeddruk
  • Het lichaam kan in shock raken

Testen op pinda of notenallergie

Ga, als je vermoed dat jij en/of je kind klachten hebben van een pinda- of notenallergie, eerst naar de huisarts. Die kan de juiste diagnose vaststellen aan de hand van je klachten. Als de arts een allergie vermoedt, wordt er verder onderzoek gedaan. Er volgt mogelijk een bloedonderzoek en/of een huidpriktest (de arts dient je met een prikje het extract van de voedingsstof toe).1,2

Lees hier meer over testen van allergie.

Tot slot is de ultieme proef het nuttigen van een heel klein beetje voedingsstof, met andere woorden: een stukje noot of pinda. Dit wordt de voedselprovocatietest genoemd. Bij kinderen wordt deze test vaak een aantal keer herhaald, omdat die over de klachten heen kunnen groeien.1

Meestal worden dit soort testen onder scherp toezicht in het ziekenhuis gedaan. Probeer dit dus alsjeblieft niet zelf uit.

Behandeling

Mensen met een noten en pinda-allergie zijn niet te genezen. Kinderen waarbij op jonge leeftijd de diagnose is gesteld kunnen gelukkig wel over de allergie heen groeien. Klachten kunnen dus niet goed bestreden worden maar wel voorkomen. Meestal betekent dit dat je alle voedingsmiddelen met noten of pinda’s moet vermijden. Tegenwoordig hebben alle voedingsmiddelen en cosmeticaproducten een uitgebreid ingrediëntenoverzicht. Mensen met deze allergie dienen hun leven lang alert te zijn op wat zij tot zich nemen.1,2

Vrouw in een supermarkt bestudeert een verpakking, ze kijkt of er geen sporen van noten inzitten voordat ze het koopt.

Voedselallergie voorkomen met oefenhapjes

Bij kinderen kun je een voedselallergie soms voorkomen door juist wél allergenen te geven. Volgens de Europese richtlijn van de EAACI (European Acadamy of Allergy And Clinical Immunology) wordt aangeraden om verschillende voedingsmiddelen al zo vroeg mogelijk te introduceren. Op die manier verklein je de kans op voedselallergie bij een kind. Onderzoek wijst uit dat tot ongeveer de leeftijd van vijf jaar je voorzichtig allergenen als pinda en ei kan introduceren om te voorkomen dat je kind er later niet meer tegen kan. Daarom is het goed om te starten met oefenhapjes als je baby tussen de 4 en 6 maanden is. Introduceer pinda en ei in ieder geval voordat je kindje 8 maanden oud is.3-5

Heeft je kind eczeem? Dan heeft hij of zij een grotere kans om later een voedselallergie te ontwikkelen. Het vroeg introduceren van allergenen is dan extra belangrijk. Start hiermee voordat je baby 6 maanden oud is. Doe dit altijd in overleg met een arts en ga niet zelf experimenteren. Dit zou kunnen leiden tot onvoorziene heftige reacties bij je kindje.3-5

 

6 handige tips

Lees goed de etiketten van de producten en speur naar vermeldingen over het gebruik van ‘noten’ (amandel, cashewnoot, hazelnoot, hikan, hickory, kemirienoot, macadamianoot, nangainoot, paranoot, pecannoot, pistachenoot, tamme kastanje, walnoten of pinda’s).

  1. Eet geen voedingsmiddelen waarvan je niet zeker weet wat erin is verwerkt.
  2. Zorg voor goede voorlichting en informatie. Informeer je omgeving over je allergie en de bijbehorende maatregelen.
  3. Zorg voor schone werkoppervlakken in de keuken. Voorkom besmetting van dieetproducten door "knoeien" met gewone producten.
  4. Zorg voor schoon bestek en serviesgoed.
  5. Vraag bij een etentje in een restaurant altijd wat precies in het gerecht is verwerkt (indien dit niet voldoende blijkt uit de menukaart). Bel eventueel van tevoren om te checken of ze allergievriendelijk zijn. Moeite met het kiezen van een restaurant? Klik hier voor recensies op het gebied van voedselallergie.
  6. Zorg voor een goede voorbereiding wanneer je op vakantie gaat.

Lees goed de etiketten van de producten en speur naar vermeldingen over het gebruik van ‘noten’ (amandel, cashewnoot, hazelnoot, hikan, hickory, kemirienoot, macadamianoot, nangainoot, paranoot, pecannoot, pistachenoot, tamme kastanje, walnoten of pinda’s).

  1. Eet geen voedingsmiddelen waarvan je niet zeker weet wat erin is verwerkt.
  2. Zorg voor goede voorlichting en informatie. Informeer je omgeving over je allergie en de bijbehorende maatregelen.
  3. Zorg voor schone werkoppervlakken in de keuken. Voorkom besmetting van dieetproducten door "knoeien" met gewone producten.
  4. Zorg voor schoon bestek en serviesgoed.
  5. Vraag bij een etentje in een restaurant altijd wat precies in het gerecht is verwerkt (indien dit niet voldoende blijkt uit de menukaart). Bel eventueel van tevoren om te checken of ze allergievriendelijk zijn. Moeite met het kiezen van een restaurant? Klik hier voor recensies op het gebied van voedselallergie.
  6. Zorg voor een goede voorbereiding wanneer je op vakantie gaat.

Samenvatting

Een allergie voor noten en pinda’s kan best een uitdaging zijn. Het betekent dat je alle producten moet vermijden waarin noten of pinda’s zijn verwerkt, dus het is belangrijk om goed de etiketten te lezen. Als je toch noten of pinda’s binnenkrijgt, kun je vervelende klachten krijgen, zoals kleine blaasjes in je mond, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en zwellingen in je gezicht en keel. Deze klachten komen 30 minuten tot 2 uur nadat je noten of pinda’s hebt gegeten. In ernstige gevallen kun je een allergische shock krijgen. Gelukkig komt dit weinig voor. Vermoed je dat je een noten- of pinda-allergie hebt? Bespreek dit dan met je huisarts. Die kan een allergietest doen en samen met jou een behandelplan opstellen.

 

We hopen dat je wat aan het lezen van dit artikel en hebt gehad. Als je nog vragen of opmerkingen hebt kun je contact met ons opnemen via de contact-pagina. Volg voor meer informatie en tips ons social media kanalen, we zijn te vinden op Facebook, Instagram en YouTube

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Laatst medisch beoordeeld op 7 november 2024

Heeft jouw kind een allergietest nodig?

Alles over allergietesten.

Lees verder

Naast voedselallergie kan het zijn dat je klachten te maken hebben met een andere allergie zoals hooikoorts of huisstofmijtallergie.

Speelt een andere allergie ook een rol?

Lees verder

Een allergische reactie ten gevolge van het eten van bijv. pinda's kan snel optreden.

Welke klachten komen vaak voor bij voedselallergie?

Lees verder

Literatuurlijst

1.Thuisarts. Ik heb een voedsel-allergie. Laatste update: juli 2023. Beschikbaar op:
https://www.thuisarts.nl/voedsel-allergie/ik-heb-voedsel-allergie

2.Voedingscentrum. Voedselovergevoeligheid (voedselallergie en intolerantie). Beschikbaar op:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselovergevoeligheid.aspx
Geraadpleegd op 16 september 2024.

3.Halken S, Muraro A, De Silva D, Khaleva E, Angier E, Arasi S, e.a. EAACI guideline: Preventing the development of food allergy in infants and young children (2020 update). Pediatric Allergy And Immunology [Internet]. 29 maart 2021;32(5):843–58. Beschikbaar op:
https://doi.org/10.1111/pai.13496

4.Verhoeven DHJ. Preventie van voedselallergie. Praktische pediatrie. Nummer 2, 2024.

5.Voedingscentrum. De oefenhapjes (4 tot 6 maanden). Beschikbaar op:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/eerste-hapjes/de-oefenhapjes-4-tot-6-maanden-.aspx
Geraadpleegd op 16 september 2024.