Voedselallergie bij kinderen

Wat is een voedselallergie en wat zijn de gevolgen bij kinderen?

Het woord voedselallergie zegt het al, je hebt dan een allergie voor bepaald voedsel. Dit kan in allerlei verschillende stadiums en met verschillende symptomen gepaard gaan. Het is heel belangrijk om op tijd te ontdekken welke voedselallergie je kind heeft, om de juiste behandeling te kunnen krijgen. Het is niet altijd even makkelijk om te ontdekken waar je precies allergisch voor bent. Daarom hebben wij een artikel geschreven over hoe je een voedselallergie kunt herkennen en wat je eraan kunt doen om er zo min mogelijk last van te hebben. Kleine kinderen (baby’s) groeien vaak nog wel eens over een voedselallergie heen. Je ziet dit vaak wanneer er sprake is van een allergie voor eiwit of melk. Maar indien dit niet het geval is, zal je kind er mogelijk z’n leven lang rekening mee moeten houden.

Voedselallergie symptomen bij een kind

Kinderen kunnen vaak wat moeilijker onder woorden brengen waar ze precies last van hebben. Het is daardoor lastiger te zeggen waar de voedselallergie precies vandaan komt. Er zijn een aantal meest voorkomende allergieën, maar het kan ook een mix zijn. Uitsluitsel kan pas worden gegeven in het ziekenhuis, wanneer er verschillende tests zijn uitgevoerd. De meest voorkomende voedselallergieën zijn die voor noten en pinda’s, melkproducten, ei, soja, tarwe en vis. Symptomen van een allergie voor één of meerdere van deze producten uiten zich bij kinderen vaak in de vorm van maag- en darmklachten. Daarnaast speelt de huid vaak op bij kinderen. Bijvoorbeeld in de vorm van eczeem. Bij volwassenen zijn de symptomen vaak anders, dus vergelijk ze niet met je eigen klachten wanneer je zelf ook een voedselallergie hebt.

Hoe ontdek je een voedselallergie bij een baby?

Bij baby’s is het een iets ander verhaal. Zij kunnen niet zeggen waar ze last van hebben, maar de klachten treden vaak duidelijk op. Het meest opvallende is het vele gehuil van de baby. Ze krijgen veel last van buik- en darmkrampjes en dat laten ze weten door te huilen. Ze kunnen daarnaast een loopneus, rode plekken in het gezicht en jeuk in de mond hebben. Op de huid zal eenzelfde soort eczeem zichtbaar worden. Vaak is dit op de bekende plekken als wangen, binnenkant ellebogen, de nek en andere plekken waar de huid wrijving heeft. Bij een baby is het dan ook belangrijk om direct een afspraak te maken bij de huisarts en te laten testen waar het allergisch voor is.

Hoe kun je een voedselallergie test uitvoeren bij een kind?

Wanneer je een afspraak hebt gemaakt bij de huisarts kan deze bepalen of het om een allergie gaat of iets anders. Mogelijk zal de arts een allergietest willen laten uitvoeren. Dat kan soms in zijn praktijk of hij verwijst je kind door naar een specialist, bijv. kinderarts of allergoloog. Een voedselallergietest voor een kind gaat op dezelfde manier als bij volwassenen. Zodra de uitslag bekend is kan er een plan worden gemaakt voor aanpassingen in het dagelijks voedselpatroon. Eventueel met behulp van een diëtist.

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Alles wat je moet weten over een voedselallergie bij een peuter of kleuter

Een peuter of kleuter met een voedselallergie moet in het dagelijks leven rekening houden met iedere maaltijd of snack. Als ouders heb je daar de controle over en zullen jullie waarschijnlijk op andere manieren moeten leren koken of alternatieven voor tussendoortjes verzinnen. Wil je graag meer weten waar je op moet letten of wat je eraan kunt doen? Neem dan contact op met je behandelend arts of een diëtist.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Een allergische reactie ten gevolge van het eten van bijv. pinda's kan snel optreden.

Welke klachten komen vaak voor bij voedselallergie?

Lees verder

Naast voedselallergie kan het zijn dat de klachten te maken hebben met een andere allergie zoals hooikoorts of huisstofmijtallergie.

Speelt een andere allergie ook een rol?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die een arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder