Koemelkallergie bij baby's

Denk je dat je baby last heeft van een koemelkallergie?

 

Heeft jouw baby last van eczeem, een piepende ademhaling of altijd darmkrampjes na het drinken van melk of last van overgeven? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat jouw baby last heeft van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie. Dan voelen baby’s zich ziek na de inname van al een klein beetje melk. Herken je deze symptomen bij jezelf, klik dan hier voor meer informatie over koemelkallergie bij volwassen.

Wat is koemelkallergie precies?

 

Bij een voedselallergie zoals bijvoorbeeld koemelkallergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op bepaalde eiwitten, de zogenaamde allergenen. Het immuunsysteem ziet koemelkeiwitten onterecht aan als een bedreiging voor het lichaam en maakt hierbij antistoffen aan. Koemelkallergie komt bij baby’s vaker voor dan bij volwassenen. Dit komt doordat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Baby’s groeien er vaak overheen.

Koemelkallergie is iets anders dan lactose-intolerantie

Bij baby’s met lactose-intolerantie is het afweersysteem niet direct betrokken. Bij een voedselintolerantie gaat het niet om een reactie op bepaalde allergenen, maar klachten worden veroorzaakt door een tekort aan enzymen. Bij lactose-intolerantie produceren de darmen (te) weinig van het enzym lactase om lactose goed te kunnen verteren. Hierdoor kunnen buikklachten ontstaan zoals diarree, winderigheid en buikpijn of buikkrampen. Mensen met lactose-intolerantie kunnen meestal wel kleine hoeveelheden lactose verdragen.

Baby’s hebben wat minder vaak last van lactose-intolerantie, omdat ze meer lactase aanmaken dan kinderen en volwassenen. Baby’s maken in het begin van hun leven meer lactase aan om de grote hoeveelheden melk te kunnen verteren. Vanaf het derde levensjaar neemt de productie van het enzym lactase in de darmen af en kan lactose-intolerantie zich ontwikkelen. Lactose-intolerantie kan ook aangeboren zijn, maar dit is zeldzaam. Lactase-aanmaak in de darmen kan ook verstoord worden door een darmprobleem, zoals bijvoorbeeld een darminfectie. Vaak zijn de klachten dan van tijdelijke aard.

Lees meer over lactose-intolerantie.

Symptomen koemelkallergie bij baby’s

Koemelkallergie is vaak slecht te herkennen, omdat de symptomen van koemelkallergie bij baby’s vaak lijken op symptomen van andere allergieën of niet-allergische aandoeningen. Symptomen zijn onder andere ontroostbaar huilen, eczeem, rode vlekjes, geïrriteerde ogen, loopneus, overgeven, diarree, piepend ademhalen, hoesten. Koemelkallergie kan leiden tot ondervoeding en een tragere groei, dus daar wordt door kinderartsen ook op gelet.

Een baby met uitslag op de huid

Een koemelkallergie kan heel soms ook leiden tot anafylaxie, oftewel een ernstige allergische reactie die optreedt binnen enkele minuten tot enkele uren na inname van melkeiwit. Neem in dit geval meteen contact op met de spoedeisende hulp. Lees hier meer over anafylaxie.

Lees meer over symptomen bij koemelkallergie bij baby’s.

Allergietesten voor koemelkallergie bij baby’s

 

Koemelkallergie testen bestaan over het algemeen uit het volgen van een koemelkvrij dieet van een aantal weken, waarbij gekeken wordt of de symptomen afnemen. Dit betekent dat als de baby nog moedermelk krijgt, de moeder een koemelkvrij dieet moet volgen. Dit gebeurt vaak onder toezicht van een diëtist om ervoor zorg te dragen dat de moeder (en dus ook de baby) volwaardige voeding binnenkrijgt. Daarna wordt koemelk in toenemende doses onder medisch toezicht toegediend. Dit noemen we een eliminatie-provocatie test. Er bestaat een open test waarbij voor iedereen duidelijk is wat er wordt toegediend en een dubbelblinde test waarbij zowel arts, verpleegkundige en ouders niet weten wanneer het koemelkeiwit wordt toegediend.

Lees meer over testen bij allergieën

Een arts staat naast een klein meisje

Behandeling van koemelkallergie

Of er sprake is van een koemelkallergie is het belangrijk dat dit eerst vastgesteld wordt door een arts. Na de diagnose van koemelkallergie, adviseert de arts (of diëtist) vaak om koemelk in al zijn verschijningsvormen uit het voedingspatroon te verwijderen.

Krijgt je baby nog borstvoeding dan is het belangrijk dat de moeder een koemelkvrij dieet volgt. Om ervoor te zorgen dat de moeder wel een volwaardig voedingspatroon behoudt, is het verstandig om, mogelijk op advies van de arts, een ervaren diëtist te raadplegen. Bij de handige tips staan aanwijzingen voor het interpreteren van voedseletiketten. De eerste 6 maanden wordt door het Voedingscentrum aanbevolen borstvoeding te blijven geven, omdat de baby belangrijke afweerstoffen binnenkrijgt via de moeder.

Voor baby’s met een koemelkallergie bestaat er hypoallergene kunstvoeding. Omdat baby’s vaak over koemelkallergie heen groeien, is het wel verstandig om met een arts te bespreken wanneer weer geprobeerd wordt om koemelk te introduceren.

Het introduceren van niet-dierlijke melkproducten, zoals sojadrank en rijstdrank is niet verstandig in het eerste levensjaar. Het voedingscentrum adviseert om in het eerste levensjaar opvolgmelk te gebruiken, omdat die onder andere meer ijzer bevatten. Als je baby na het eerste jaar nog geen koemelk kan verdragen dan is het verstandig om met een diëtiste te kijken wat de meest optimale voeding is voor je baby.

Medicijnen

Voor koemelkallergie bestaan er nog geen medicijnen. Bij een ernstige allergische reactie, anafylaxie genaamd, is de eerste noodbehandeling de onmiddellijke toediening van adrenaline. Indien je baby in het verleden een ernstige allergische reactie heeft gehad, zal de behandelend arts waarschijnlijk een adrenalinepen hebben voorgeschreven die je altijd met je mee moet dragen. Lees hier meer over anafylaxie.

Handige tips bij koemelkallergie bij baby’s

  • Lees goed de etiketten van de producten. Oriënteer je goed op alle koemelkbenamingen op productverpakkingen. Sinds 2014 moet er volgens Europese regelgeving duidelijk op het etiket vermeld staan of er melk in zit. Voor meer informatie kijk op de site van het voedingscentrum.  Klik hier voor een lijst met allergenen en hun productnamen.
  • Let op wijzigingen in de receptuur van producten.
  • Geef je baby geen voedingsmiddelen waarvan je niet zeker weet wat erin is verwerkt
  • Vraag begeleiding van een diëtist
  • Zorg voor goede voorlichting en informatie. Informeer je omgeving over de allergie van je baby en de bijbehorende maatregelen
  • Zorg voor schone werkoppervlakken in de keuken. Voorkom besmetting van dieetproducten door "knoeien" met gewone producten
  • Zorg voor schoon bestek en serviesgoed
  • Zorg dat je altijd de medicijnen, indien nodig, bij je hebt
  • Zorg voor een goede voorbereiding wanneer je op vakantie gaat

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Een koemelkallergie kan heel soms leiden tot anafylaxie.

Anafylaxie?

Lees verder

Koemelkallergie is iets anders dan lactose-intolerantie.

Lactose-intolerant?

Lees verder

Een koemelkallergie bij baby's is vaak moeilijk te herkennen.

Meer informatie over de symptomen?

Lees verder