Neusklachten bij een allergie: verstopte, lopende of jeukende neus en niezen

Als je last hebt van neusklachten zoals een verstopte neus of een loopneus, kan dat verschillende oorzaken hebben. Zoals een allergie, een verkoudheid, een bijholteontsteking of een griepvirus. Als je hooikoorts hebt dan heb je vaak neusklachten, dat heet ook wel allergische rinitis.1,2

Bij allergische rinitis kun je zowel last hebben van een loopneus als een verstopte neus. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is het niet. Bij allergische rinitis zwelt het weefsel binnen je neus namelijk op en raakt ontstoken als reactie op allergenen zoals pollen of huisstofmijt. Dat zijn vervelende allergische prikkels. Deze ontsteking en zwelling veroorzaken een verstopte neus. Je neus gaat daardoor ook juist extra slijm produceren, waardoor je neus loopt. Beide symptomen worden veroorzaakt door de allergische reactie in je neusweefsel.2

Naast deze klachten kun je ook last hebben van andere symptomen zoals jeuk in je neus en veel moeten niezen. Lees verder om erachter te komen waarom het inademen van kleine ‘onschuldige’ deeltjes neusklachten kan veroorzaken. En lees meer over wat je kunt doen als je last hebt van zulke klachten.

Komen mijn neusklachten door een allergie, een verkoudheid of een bijholteontsteking?

Niet het meest smakelijke onderwerp, maar wist je dat snot voor 95% uit water bestaat?3 Dit houdt het neusslijmvlies vochtig. Ook zegt het soort slijm veel over de oorzaak van je klachten. Bij dik, geelgroen slijm kun je last hebben van een infectie, veroorzaakt door een virus of een bacterie. Als je dun slijm hebt, dat er wat doorzichtig uitziet, is de kans groter dat de oorzaak een allergie is.4 Daarbij reageert je immuunsysteem op de stoffen waar je allergisch voor bent (allergenen) en probeert deze uit je neus en holtes te ‘spoelen’ door het aanmaken van slijm en snot.5

Een verstopte en lopende neus tegelijkertijd: Hoe werkt dat bij allergie?

Tijdens een allergische reactie heb je vaak eerst last van een loopneus en niezen (binnen enkele minuten na blootstelling aan pollen, huisstofmijt, schimmel of huisdierenharen), gevolgd door een verstopte neus (na ongeveer 4-6 uur). De verstopte neus kan tot 24 uur aanhouden, terwijl de lopende neus en niezen kunnen blijven.2 Gelukkig duurt het dus niet zo lang dat je neus verstopt zit, maar van die vervelende loopneus houd je langer last.

Hoe kun je bepalen of je verstopte, lopende neus een gewone verkoudheid is?

Als je last hebt van een loopneus of een verstopte neus in combinatie met verhoging of koorts, is de kans groot dat je een verkoudheid of griep hebt.6 Ook dat zijn mogelijke oorzaken waardoor de slijmvliezen in de neus ontstoken raken. Kruip lekker onder de wol en ziek goed uit!

Kan een allergische reactie overgaan in een bijholteontsteking?

Ja, dat kan. Luchtwegallergieën kunnen leiden tot een bijholteontsteking, die vervolgens koorts kan veroorzaken. Als je een bijholteontsteking hebt dan heb je vaak ook last van pijn in je voorhoofd, onder je ogen en tanden en rondom je neus. Ook heb je vaak een slechte adem en ben je moe.7

Jongeman in wit T-shirt en blauw overhemd snuit zijn neus in een zakdoek.

Hoelang duurt een loopneus – en andere neusklachten?

De duur van een loopneus hangt af van de oorzaak. Ben je verkouden, heb je de griep of corona? Dan duren de klachten meestal een tot drie weken en gaan ze vanzelf weer over.6 Heb je een loopneus veroorzaakt door een allergie? Dan kun je hier langere tijd last van houden en kunnen de klachten telkens terugkomen.

Als je last hebt van seizoensgebonden klachten dan kun je in bepaalde periodes van het jaar niet zonder zakdoekjes. Bij een allergie voor boompollen is dit in het voorjaar, graspollen geven in de zomer klachten en mensen met een allergie voor onkruidpollen hebben juist in de herfst veel last.8

Ben je allergisch voor huisstofmijt, schimmelsporen of dieren? Dan kun je de pech hebben dat je het hele jaar door last hebt van een loopneus en andere klachten. Dat heeft natuurlijk effect op je humeur, concentratie en slaap.2  Moet je steeds je neus snuiten of heb je juist het gevoel dat je een dichte neus hebt, dan kan het moeilijk zijn om voldoende slaap te krijgen. Erg vervelend!

Wist je dat? Interessante weetjes over neusklachten bij een allergie!

Een loopneus kan veel verschillende oorzaken hebben, zo kan het een symptoom van een allergie zijn. Vier interessante weetjes over de mogelijke oorzaken van een loopneus:

 • Heb je weleens zo erg pittig gegeten dat je er een loopneus door kreeg? Dan had je last van niet-allergische rinitis (je zou dit niet-allergische prikkels kunnen noemen). Deze vorm wordt ook wel vasomotorische rinitis genoemd. De symptomen lijken heel erg op die van allergische rinitis.9
 • Als je in de winter een stuk hebt gefietst of gewandeld bij koud weer, dan kun je ook een loopneus krijgen. Dat is eigenlijk gewoon vocht. In je neus wordt je adem wat verwarmd zodat de lucht niet te koud is als die je longen bereikt. Dat geeft condens (vocht) en je krijgt een loopneus.3 Ook dat kun je niet-allergische prikkels noemen.
 • Soms kan het slijm dat vanuit je bijholtes naar je keel stroomt een zere keel veroorzaken.10
 • Sommige mensen zijn allergisch voor fruit. Zij krijgen dan vaak jeuk in de mond, lippen en keel. Ook dit kan een loopneus veroorzaken.11

Diagnose bij neusklachten

Heb je neusklachten en denk je dat deze worden veroorzaakt door een allergie? Bespreek dit dan met je huisarts. Wees zo specifiek mogelijk en geef aan of het alleen een loopneus is of dat je ook andere klachten hebt.

Tip: Noteer wanneer je klachten hebt en om welke klachten het gaat.

Neusklachten voor allergie: checklist10

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Niezen
 • Slijm dat langs de achterkant van je keel druipt (postnasale drip)
 • Jeukende neus en ogen

Rode tranende ogen komen vaak voor naast allergische rinitis. Ook dit is heel kenmerkend bij allergieën en wordt allergische conjunctivitis genoemd.12

Hulp van een arts nodig?

Als je last hebt van allergieklachten is het verstandig dit met je huisarts of een allergiespecialist te bespreken. Samen met je arts kun je achterhalen waar de klachten vandaan komen en wat mogelijke behandelopties zijn. Maak voor het vinden van een specialist bij jou in de buurt gebruik van onze handige artsen-zoekfunctie.

Vind een arts

Kun je testen als je last hebt van neusklachten bij allergie?

Bloed- en/of huidtesten kunnen helpen om de oorzaak van jouw allergie te achterhalen. Als er sprake is van een chronische bijholteontsteking kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Met een buisje met een camera erin kan de arts in je neus- en bijholtes zien of er afwijkingen zijn.7

Hoe kom je van je loopneus, jeukneus en niezen door allergie af?

Als je klachten zoals een loop- of jeukneus of niezen wil voorkomen dan kun je het beste zorgen dat je niet in aanraking komt met stoffen die jouw allergie veroorzaken.

Is dat niet mogelijk? Dan zijn er vrij verkrijgbare medicijnen die je klachten kunnen verlichten.
Je kunt ook met je arts bespreken of er andere mogelijkheden zijn. Je kunt je arts vragen welke medicijnen nog meer verkrijgbaar zijn om klachten te verlichten of vragen naar allergie immunotherapie.

Zo houd je allergenen op afstand

 • Hou je handen uit de buurt van je gezicht en probeer vooral niet aan je neus te wrijven.
 • Heb je hooikoorts? Blijf dan binnen als er veel pollen in de lucht zijn.
 • Houd deuren en ramen gesloten tijdens jouw allergieseizoen om te voorkomen dat er pollen naar binnen waaien.10
 • Beperk het contact met huisdieren als je gevoelig bent voor dieren.10
 • Maak je huis regelmatig grondig schoon, gebruik een stofzuiger met een speciaal filter en was je beddengoed iedere week op 60 graden.10 Als je beddengoed langdurig gebruikt, verzamel je namelijk veel huisstofmijt.

Vind de juiste verlichting voor je neusallergiesymptomen

Antihistaminetabletten, neussprays of druppels zijn veelvoorkomende allergiemedicijnen voor de korte termijn. Deze kunnen helpen bij een loopneus, niezen en jeuk aan de neus of ogen. Ze kunnen ook een verstopte neus verlichten, zij het in mindere mate. Corticosteroïden kunnen alle symptomen van neusallergie behandelen, inclusief een verstopte neus. Deze zijn verkrijgbaar als neusspray en verminderen ontstekingen als allergische reactie.10

Werk aan je afweer met immunotherapie

Er bestaat ook een lange termijnbehandeling voor allergische rinitis die kan helpen bij het verminderen van neussymptomen. Allergie immunotherapie traint je immuunsysteem geleidelijk opnieuw om allergenen zoals pollen, huisstofmijt en dierenharen beter te tolereren.13 Je krijgt dan tabletten die onder de tong oplossen (SLIT-Sublinguale ImmunoTherapie) of injecties (SCIT-Subcutane ImmunoTherapie). De behandeling duurt 3 tot 5 jaar, maar je kunt na slechts enkele maanden al verbetering zien. Raadpleeg je arts voor meer informatie.  

10 praktische tips bij neusklachten door allergie

Heb je last van neusklachten door je allergie? Super vervelend! Deze eenvoudige tips geven je wat verlichting!    

Vrouw met kroeshaar en gele trui maakt zittend in een fauteuil een schema dat ze in een planner opschrijft.

Tips bij een loopneus

 • Snuit je neus voorzichtig, zonder je neusgaten dicht te knijpen. Misschien moet je vaker snuiten voordat je neus leeg voelt, maar het is echt beter om zachtjes te snuiten. Zo verspreid je virussen namelijk veel minder en beschadig je het gevoelige slijmvlies van je neus niet.14 Ook al wil je soms misschien hard snuiten om het overtollige slijm in je neus kwijt te raken, het is beter om dat niet te doen!
 • Gebruik hypoallergene tissues om je loopneus af te vegen. Hierdoor raakt je neus minder snel geïrriteerd.

Tips voor een verstopte neus

 • Neusstrips kunnen handig zijn als je 's nachts een verstopte neus hebt en snurkt. Ze openen je neusgaten, zodat je wat vrijer kunt ademen.15 Door een verstopte neus ademen gaat immers moeizaam.
 • Een luchtbevochtiger in je huis kan bij droge lucht ook verlichting geven en helpen om slijm op te hoesten. Stel het in op een vochtigheidsgraad tussen 30 en 50% om schimmelgroei te voorkomen en huisstofmijten te verminderen.16

Algemene tips bij neusklachten

 • Drink iets warms zoals een kop thee, dit kan ontspannend werken en het gevoel geven dat je makkelijker kan ademen.26
 • Probeer een verzachtende zoutoplossing voor je neus. Bijkomend voordeel: dit kan zorgen dat je allergiemedicatie beter werkt.17 Je kunt ook zelf zoutoplossing maken met zout water.
 • Spoel je neus met 'neuskannetje of neusdouche'. Het is even wennen en een vreemd gevoel, maar dit kan verlichting geven.18
 • Ga stomen (maar doe wel voorzichtig): doe warm water in een kom en adem de hete stoom in. Gebruik geen kokendheet water, maar laat het eerst iets afkoelen. Je kunt ook een warme douche nemen.19
 • Sommige mensen vinden het prettig om aromatherapie-oliën zoals ravensara, wierook en sandelhout in te ademen, omdat dit hun symptomen van neusallergie verlicht.20
 • Regelmatige neusademhalingsoefeningen kunnen een loopneus, verstopte neus, niezen en jeuk verlichten.21 Vraag je arts hoe je dit moet doen.

Samenvatting

Een loopneus en een verstopte neus kunnen beide tekenen zijn van een allergie. Het zijn allemaal symptomen van allergische rinitis, net als een jeukende neus en niezen.2 Verwarrend genoeg kunnen ook andere oorzaken, zoals een verkoudheid, griep, corona en een bijholteontsteking, dezelfde klachten geven.6 Alleen je arts kan vaststellen wat de oorzaak van je neusklachten is. Je kunt huismiddeltjes proberen, zoals zoutoplossing voor de neus en stomen17,19 en medicijnen om allergische rinitis te behandelen. Orale antihistaminica en neusspray zijn veelal vrij verkrijgbaar en kunnen verlichting geven.10 Allergie immunotherapie is ook een optie om symptomen te verminderen en is beschikbaar voor verschillende allergenen.  

Zo, dat was een heel verhaal. Misschien wat langer dan je van ons gewend bent. Er valt ook veel te vertellen over allergische neusklachten. Als je opmerkingen of vragen hebt of je verhaal wilt delen over leven met allergie, stuur ons dan een e-mail. Of check ons Facebook en Instagram.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Last van niezen, loopneus en vermoeidheid? heb je boompollenallergie misschien?

Check de symptomen

Lees verder

Wat weet jij over de mogelijke behandelingen van allergie?

Test je kennis!

Lees verder

Download de checklist voor de afspraak over je allergieklachten

Naar je huisarts?

Lees verder

Literatuurlijst

1. Thuisarts. Ik heb lange tijd of vaak neusklachten door een allergie. Geraadpleegd op 6 oktober 2023
https://www.thuisarts.nl/lange-tijd-of-vaak-neusklachten/ik-heb-lange-tijd-of-vaak-neusklachten-door-allergie

2. Pawankar R, Mori S, Ozu C, Kimura S. Overview on the pathomechanisms of allergic rhinitis. Asia Pac Allergy. 2011 Oct. doi: 10.5415/apallergy.2011.1.3.157.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206239/ 

3. Baroody F. M. How Nasal Function Influences the Eyes, Ears, Sinuses, and Lungs. Proceedings of the American Thoracic Society; 2010 Jul-.
https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1513/pats.201007-049RN 

4. J. Bousquet et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA). Apr 2008, Vol 63, Issue 86. https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x

5. Freeman SC, Karp DA, Kahwaji CI. Physiology, Nasal. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526086/ 

6. Asthma and Allergy Foundation of America. COVID-19 (Coronavirus). Retrieved on 13 January 2023 from: https://aafa.org/asthma/asthma-triggers-causes/health-conditions-that-trigger-asthma/respiratory-infections-flu-cold-asthma/covid-19-new-coronavirus/

7. American College of Allergy Asthma and Immunology. Sinus infections. Retrieved on 13 January 2023 from: https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/sinus-infection/

8. Anderegg W R L. Abatzoglou J T. Anderegg D L. Ziska L. Anthropogenic climate change is worsening North American pollen seasons. PROCEEDINGS OF THE NATIONAL ACADEMY OF SCIENCES Vol. 118 | No. 7 February 16, 2021. Doi: 10.1073/pnas.201328411.  
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2013284118

9. Leader P, Geiger Z. Vasomotor Rhinitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547704/ 

10. Asthma and Allergy Foundation of America. Nasal Allergies (Rhinitis). Retrieved on 22 February 2023 from: https://aafa.org/allergies/allergy-symptoms/rhinitis-nasal-allergy-hayfever/

11. Kashyap RR, Kashyap RS. Oral Allergy Syndrome: An Update for Stomatologists. J Allergy (Cairo). 2015. doi: 10.1155/2015/543928.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655061/

12. Iordache A, Boruga M, Mușat O, Jipa DA, Tătaru CP, Mușat GC. Relationship between allergic rhinitis and allergic conjunctivitis (allergic rhinoconjunctivitis) - review. Rom J Ophthalmol. 2022;66(1):8-12. doi:10.22336/rjo.2022.3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9022158/pdf/RomJOphthalmol-66-8.pdf

13. Small, P., Kim, H. Allergic rhinitis. All Asth Clin Immun 7 (Suppl 1), S3 (2011).
https://doi.org/10.1186/1710-1492-7-S1-S3 https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1710-1492-7-S1-S3

14. Piromchai, P., Netnoi, J., Srirompotong, S. et al. Comparison of nasal patency after nose-blowing between pinch versus no pinch method: a randomized controlled trial. Sci Rep 11, 22084 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-01631-6 

15. Noss MJ, Ciesla R, Shanga G. Sleep Quality and Congestion with Breathe Right Nasal Strips: Two Randomized Controlled Trials. Adv Ther. 2019 Aug. doi: 10.1007/s12325-019-01005-5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6822978/ 

16. Arundel AV, Sterling EM, Biggin JH, Sterling TD. Indirect health effects of relative humidity in indoor environments. Environ Health Perspect. 1986 Mar;65:351-61. doi: 10.1289/ehp.8665351. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1474709/pdf/envhper00436-0331.pdf 

17. Rhinology Online. The role of saline nasal sprays or drops in nasal hygiene: a review of the evidence and clinical perspectives*. Retrieved 22 February 2023 from: https://www.rhinologyonline.org/Rhinology_online_issues/manuscript_102.pdf 

18. FDA. Is Rinsing Your Sinuses With Neti Pots Safe? Retrieved on 22 February 2023 from: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/rinsing-your-sinuses-neti-pots-safe 

19. Vathanophas V, Pattamakajonpong P, Assanasen P, Suwanwech T. The effect of steam inhalation on nasal obstruction in patients with allergic rhinitis. Asian Pac J Allergy Immunol. 2021 Dec. doi: 10.12932/AP-090818-0393 https://apjai-journal.org/wp-content/uploads/2019/06/AP-090818-0393.pdf 

20. Choi SY, Park K. Effect of Inhalation of Aromatherapy Oil on Patients with Perennial Allergic Rhinitis: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2016. doi: 10.1155/2016/7896081.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808543/ 

21. Nair S. Nasal breathing exercise and its effect on symptoms of allergic rhinitis. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg. 2012 Jun. doi: 10.1007/s12070-011-0243-5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3392338/