Hommelsteek allergie

Last van een hommelsteek allergie?

Hommels zijn van nature geen agressieve insecten, dus de kans dat ze steken is niet heel groot. Ze steken namelijk alleen indien ze zich bedreigd voelen en dus het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten verdedigen. Steken kunnen ze dus echter wel. Een hommelsteek kan zeer vervelend zijn en dit is helemaal het geval indien je een allergie voor de hommelsteek hebt. Op dat moment kan er namelijk een allergische reactie door de hommelsteek plaatsvinden. Dit kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Gelukkig is een allergie voor steken van hommels zeer zeldzaam en zullen bij de meeste mensen die gestoken worden alleen wat lichte locale zwelling ontstaan en de plek waar gestoken is ietwat rood kleuren. Benieuwd wat een allergie voor de hommelsteek verder inhoudt en praktische tips om een hommelsteek te voorkomen? Wij leggen het je hier allemaal uit.

Allergie voor de hommelsteek: wat houdt het in?

Nadat je bent gestoken door een hommel kunnen er diverse klachten optreden. Hierbij valt te denken aan zwellingen, jeuk en een rode huid. Indien je allergisch bent voor de hommelsteek kunnen er echter ernstige klachten voorkomen. Een allergische reactie door een hommelsteek kan plaatsvinden indien het afweersysteem van je lichaam dit niet goed kan verwerken. Gevolgen hiervan kunnen een anafylactische shock zijn, ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen. Mocht je een allergische reactie door de hommelsteek krijgen, dan is het van essentieel belang dat je direct medische hulp inschakelt.

Iemand ligt op de grond en er wordt 112 gebeld

Symptomen hommelsteek allergie

Wij hebben hieronder een handig overzicht gemaakt van symptomen van een hommelsteek allergie die kunnen optreden. Hierdoor krijg je een beter beeld van deze allergie en wat de symptomen precies zijn:

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Jeuk
 • Zwelling
 • Heftige hoofdpijn
 • Maag/darmklachten
 • Sterke bloeddrukdaling
 • Hartritmestoornissen
 • Bewustzijnsverlies
 • Shock
 • Hartstilstand

Vermoeden van een hommelsteek allergie?

Heb je het vermoeden dat je een hommelsteek allergie hebt doordat je de symptomen die hierboven staan beschreven je bekend voorkomen? Er zijn meerdere tests beschikbaar die hier uitslag over kunnen doen. Je kan hiervoor naar een huisarts of (allergie)specialist gaan om meteen een diagnose te laten vaststellen.

Praktische tips voor een hommelsteek allergie

Mocht je allergisch zijn voor een hommelsteek, dan is het van enorm belang dat je een steek van de hommel voorkomt. Anders kunnen er namelijk allergische reacties door de hommelsteek plaatsvinden. Wij geven je hierbij een aantal praktische tips, waardoor het mogelijk is om een steek zo veel mogelijk te voorkomen.

 • Draag geen geurende stoffen, denk hierbij aan parfum, zonnecrème en deodorant;
 • Vermijd buiten eten/drinken;
 • Loop nooit buiten op blote voeten;
 • Vermijd bloemen;
 • Blijf rustig als een hommel voorbij vliegt;
 • Blijf uit de buurt van een hommelnest: hommels verdedigen hun nest als ze indringers detecteren, waardoor er een grote kans is dat je gestoken wordt;
 • Draag geen kleding die lichte kleuren of bloemen patronen bevatten. Hommels kunnen dit namelijk verwarren met echte bloemen. Hierdoor is er een grote kans dat ze op je af komen.

Hommelsteek allergie behandelen

In principe bestaan er verschillende mogelijkheden om de klachten ten gevolge van een hommelsteek te behandelen met behulp van een symptomatische behandeling. Met deze behandeling, die vaak bestaat uit het toedienen van antihistaminica of corticosteroïden, bestrijd je de klachten die ontstaan zijn naar aanleiding van een steek van een hommel. Bij ernstige allergische reacties (anafylaxie) wordt ook adrenaline toegediend.

Voorkomen is beter dan genezen dus neem vooral bovenstaande praktische tips nog eens voor de zekerheid door.

Kruisreactie met bijengif

Omdat de eiwitstructuren van hommelgif en bijengif enigszins op elkaar lijken, kunnen sommige mensen die overgevoelig reageren op een steek van een hommel ook allergisch reageren wanneer ze door een bij gestoken worden. Dit noemt men een kruisreactie. Meer weten over allergie voor bijengif? Lees hier dan verder.

Close-up van een bij op een bloem

Heb je nog vragen over allergie voor een hommelsteek?

Heb je nog vragen over een hommelsteek allergie? Of ben je benieuwd hoe de behandeling van deze allergie precies werkt? Mocht dat het geval zijn, dan raden wij het aan om langs te gaan bij een huisarts of (allergie)specialist. Hier kun je namelijk je allergie laten testen en eventuele vervolgstappen ondernemen. Om je te helpen hebben we een handig overzicht gemaakt met allergiespecialisten die zich in de buurt bevinden. Bekijk hier de kaart.

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Er zijn vier behandelmethoden: saneren, symptomatische medicatie, noodmedicatie en immunotherapie.

Insectengifallergie behandelen?

Lees verder

Klachten kunnen in ernst variëren.

Symptomen bij insectengifallergie

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.