Antihistaminica voor kinderen

Als je kind last heeft van een loopneus of tranende ogen door een allergie, dan kunnen antihistaminica verlichting geven. Belangrijke tip: zorg ervoor dat je je kind alleen medicijnen geeft die voor kinderen zijn en let goed op de hoeveelheid die je geeft. 4 Sommige antihistaminica hebben een grotere kans op bijwerkingen; kinderen kunnen daar extra gevoelig voor zijn.4,5

Misschien heb je wel eens gehoord dat oudere antihistaminica bij kinderen ernstige bijwerkingen kunnen geven.5 Raadpleeg altijd je arts voordat je je kind voor de eerste keer antihistaminica geeft. Je arts kan je vertellen welk middel voor jouw kind geschikt is en op welke bijwerkingen je moet letten. Dat staat ook in de bijsluiter; lees die dus goed.

Antihistaminica kun je met en zonder recept van je arts kopen. Lees verder zodat je weet welke antihistaminica geschikt zijn voor kinderen. Het kan gebeuren dat antihistaminica en andere medicatie niet voldoende zijn om de klachten van je kind te verlichting. Daarom hebben we het in dit artikel ook over langdurige allergiebehandeling.

Welke antihistaminica zijn geschikt voor kinderen?

Antihistaminica bestaan al meer dan 80 jaar. Ze helpen bij allergieën die het hele jaar door voorkomen en bij seizoensgebonden hooikoorts 5. Tegenwoordig kiezen dokters vaak voor nieuwere soorten zoals cetirizine 6, loratadine7 en fexofenadine 3,8. De juiste dosis hangt af van de leeftijd en het gewicht van je kind.6

Oudere antihistaminica kunnen meer bijwerkingen geven zoals slaperigheid.5 Bij de nieuwere antihistaminica is dat niet zo; deze worden ook wel niet-slaperige antihistaminica genoemd.5

Hoe werken antihistaminica?

Antihistaminica werken door de werking van histamine, een stofje dat vrijkomt tijdens een allergische reactie, te blokkeren. Wanneer het immuunsysteem reageert op iets van buitenaf, zoals stuifmeel of bepaalde voedingsmiddelen, helpt antihistaminica om symptomen zoals een verstopte neus en andere allergieklachten bij je kind te verminderen.

Infographic over veel gebruikte allergiemedicatie voor kinderen en hoe dit werkt.
Infographic over veel gebruikte allergiemedicatie voor kinderen en hoe dit werkt.

Bij welke allergieklachten van kinderen helpen antihistaminica?

Antihistaminica kunnen verlichting geven bij deze veel voorkomende allergische aandoeningen: 18

  • Allergische rinitis (hooikoorts): niezen, loopneus of verstopte neus.
  • Allergische conjunctivitis (allergisch rode ogen): jeukende, tranende ogen.
  • Urticaria (netelroos) of contactdermatitis (allergisch eczeem): jeukende uitslag.
  • Milde allergische reactie op voedsel.

Antihistaminica werken niet snel genoeg om als spoedbehandeling te gebruiken bij een ernstige allergische reactie (anafylaxie).22 Zo’n ernstige allergische reactie kan door voedsel, insectensteken of medicatie worden uitgelokt. Dit kan levensbedreigend zijn. De symptomen kunnen zijn dat de bloeddruk plotseling daalt en pijn op de borst. Antihistaminica helpen in deze situatie niet. 19 Kinderen die risico op zo’n heftige allergische reactie lopen moeten altijd een auto-injector of adrenalinepen bij zich hebben. De arts kan dit voorschrijven.

Wat zijn de beste antihistaminica voor kinderen en wanneer moeten ze het gebruiken?

Er is niet één beste antihistaminicum. Ieder kind is anders en dat geldt ook voor hun allergie. Sommige antihistaminica moeten elke 4 tot 6 uur worden gegeven, andere 1 of 2 keer per dag.25 Deze verschillen kunnen uitmaken bij de keuze voor het ene of andere middel, bijvoorbeeld als je kind op school, BSO of op de kinderopvang zit.

Om het gewenste effect te bereiken, is het belangrijk om verschillende soorten antihistaminica op het juiste moment te gebruiken.

  • Bij snelwerkende antihistaminica is dat 30 minuten voor je kind buiten iets gaat doen of een bezoek brengt aan iemand met een huisdier.25
  • Bij antihistaminica met geleidelijke afgifte kan je kind het beste 3 of 4 dagen voordat het klachten krijgt door blootstelling aan de allergietrigger beginnen. Dit kan helpen het lichaam geleidelijk voor te bereiden op een minder heftige reactie op de allergietrigger, zoals bijvoorbeeld wanneer er veel pollen in de lucht zijn. 25

Het nemen van een antihistaminicum voor het slapengaan kan typische allergieklachten in de vroege ochtend verminderen. Voor kinderen betekent dit dat ze de dag beter kunnen beginnen dan normaal. 26

Je arts of allergiespecialist kan de meest geschikte antihistaminica voorschrijven en je vertellen hoe en wanneer je dit aan je kind moet geven. Lees altijd goed de bijsluiter.

Antihistaminica voor uitwendig gebruik bij kinderen

Dit kan een geschikte optie zijn voor de behandeling van symptomen die zich op specifieke delen van het lichaam voordoen. Houd er rekening mee dat sommige medicijnen zijn goedgekeurd voor gebruik bij baby's en peuters, terwijl andere pas vanaf een bepaalde leeftijd mogen worden gebruikt. Neussprays met antihistaminica kunnen verlichting bieden bij een verstopte neus als je kind allergenen zoals pollen, huisstofmijt, schimmels of huidschilfers van huisdieren inademt. 10 Er zijn ook neussprays met antihistaminica en steroïden.10

Oogdruppels kunnen helpen bij klachten van allergische conjunctivitis.11 Corticosteroïden hebben vaak de voorkeur bij de plaatselijke behandeling van jeuk, zwelling en huiduitslag.23 Maar er zijn ook crèmes, gels en sprays met antihistaminica die deze klachten kunnen verlichten.13

Antihistaminica die je moet innemen

Antihistaminica die worden ingenomen, kunnen bij allerlei allergische klachten helpen. Zo kunnen ze netelroos8 en contactdermatitis tot rust brengen24 en helpen ze bij milde voedselallergie20 Afhankelijk van de leeftijd van je kind krijgt het tabletten (sommige kauwtabletten), capsules, vloeistof of siroop. Bij de meeste middelen duurt het ongeveer 30 minuten voordat het werkt.20 Sommige antihistaminica zijn vrij verkrijgbaar, andere worden door je arts voorgeschreven.

Handig weetje: een neusspray op basis van zoutoplossing kan er ook voor zorgen dat een antihistaminicum beter werkt.16 

Veilig gebruik van antihistaminica bij kinderen

Raadpleeg je arts en lees de bijsluiter goed. Er kunnen interacties met andere geneesmiddelen optreden als je kind tegelijkertijd andere medicatie krijgt. Middelen tegen hoest en verkoudheid kunnen ook antihistaminica bevatten,9 waardoor je kind een dubbele dosis kan krijgen.4 Lees op de verpakking wat er in het middel zit. Controleer ook de minimumleeftijd waarop deze middelen gebruikt mogen worden. Vaak zijn zulke middelen namelijk niet geschikt voor baby's en peuters.9

Kind in een witte jas speelt doktertje – met een stethoscoop wordt de knuffelbeer onderzocht

Vind een arts

Moet je kind naar een allergiespecialist?

Zoek hier

Wat als antihistaminica en andere vormen van klachtenverlichting niet werken?

Voor kinderen ouder dan 5 jaar met aanhoudende allergieklachten kan allergie immunotherapie een optie zijn. Het doel van allergie immunotherapie is om de reactie van het immuunsysteem te veranderen. Door kleine hoeveelheden van de stof waarop je kind allergisch reageert geleidelijk toe te dienen, kan het lichaam leren dat deze stof geen bedreiging vormt. Hierdoor zal het immuunsysteem er niet meer allergisch op reageren. Allergie immunotherapie kan op twee manieren worden gegeven: in de vorm van tabletten die snel onder de tong oplossen of als injecties onder de huid 12. De keuze tussen deze vormen hangt af van het type allergie en de leeftijd van het kind. 15 Je arts of allergiespecialist kan je er meer over vertellen en of dit misschien een oplossing voor jouw kind is.

Samenvatting

Antihistaminica zijn veelgebruikte medicijnen tegen allergieën. Ze kunnen kinderen verlichting bieden van symptomen zoals een verstopte en jeukende neus, niezen en andere ongemakkelijke klachten. Antihistaminica voor kinderen bevatten meestal dezelfde werkzame stof als die voor volwassenen, maar de dosering en gebruiksinstructies kunnen verschillen afhankelijk van de leeftijd.

De nieuwere soorten antihistaminica hebben over het algemeen minder bijwerkingen dan oudere varianten en veroorzaken zelden slaperigheid, wat ze geschikter maakt voor kinderen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, crèmes, gels en neussprays. Sommige kun je zonder recept bij de apotheek of drogist kopen, terwijl je voor andere een recept van de arts nodig hebt. Het is verstandig om met je arts te overleggen welk type het beste is voor je kind. Je arts kan ook advies geven over de langdurige behandeling van allergieklachten bij je kind.

Ken je opties

Weten wat de juiste allergiemedicatie voor je kind is, kan best lastig zijn. Hopelijk heeft dit artikel hier wat duidelijkheid in gebracht. Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Neem dan contact met ons op. Volg ons ook op Facebook, Instagram of YouTube.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Heeft jouw kind een allergietest nodig?

Alles over allergietesten.

Lees verder

Lekker buiten spelen in de speeltuin en ravotten in het bos met hooikoorts?

Wat betekent hooikoorts voor je kind

Lees verder

Kinderen met een luchtwegallergie hebben een hoger risico om later astma te ontwikkelen

Kind met allergisch astma?

Lees verder

Laatste medische review 20 februari 2024

Literatuurlijst

1. Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006. Fexofenadine.

2. Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Diphenhydramine.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501878/
So M, et al. Safety of antihistamines during pregnancy and lactation. Can Fam Physician. 2010 May; 56(5):427-429.

3. US Food and Drug Administration. Allergy relief for your child. Geraadpleegd 7 december 2022. Beschikbaar via
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/allergy-relief-your-child 

4. Church DS, et al. Pharmacology of Antihistamines. World Allergy Organ J. 2011;4(Suppl 3):S22–S27.

5. Parisi GF, et al. Cetirizine use in childhood: an update of a friendly 30-year drug. Clin Mol Allergy. 2020 Feb 26;18:2.

6. Sidhu G, Akhondi H. Loratadine. [Updated 2022 Mar 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542278/

7. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Antihistamines. Geraadpleegd 7 december 2022. Beschikbaar via
https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/drug-guide/allergy-medications 

8. US Food and Drug Administration. Use Caution When Giving Cough and Cold Products to Kids. Geraadpleegd 7 december 2022. Beschikbaar via
https://www.fda.gov/drugs/special-features/use-caution-when-giving-cough-and-cold-products-kids

9. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Nasal sprays. Geraadpleegd 7 december 2022. Beschikbaar via
https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Drug-Guide/Nasal-Sprays 

10. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Eye drops. Geraadpleegd 7 december 2022. Beschikbaar via
https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Drug-Guide/Eye-Drops 

11. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Allergy Shots (immunotherapy). Geraadpleegd 7 december 2022. Beschikbaar via
https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/allergy-shots-(immunotherapy)

12. Cleveland Clinic. Diphenhydramine Topical Cream, Gel, or Spray. Geraadpleegd 7 december 2022. Beschikbaar via
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/20666-diphenhydramine-topical-cream-gel-or-spray 

13. Amin K. The role of mast cells in allergic inflammation. Respir Med. 2012 Jan;106(1):9-14. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0954611111003325 

14. InformedHealth.org. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006. Dust mite allergies: Allergen-specific immunotherapy (desensitization) in the treatment of allergies. Beschikbaar via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447111/ 

15. Rhinology Online. The role of saline nasal sprays or drops in nasal hygiene: a review of the evidence and clinical perspectives*. Beschikbaar via https://www.rhinologyonline.org/Rhinology_online_issues/manuscript_102.pdf

16. Thangam EB, et al. The Role of Histamine and Histamine Receptors in Mast Cell-Mediated Allergy and Inflammation: The Hunt for New Therapeutic Targets. Front Immunol. 2018 Aug 13:9:1873.

17. Fitzsimons R, et al. Antihistamine use in children. Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2015 Jun;100(3):122-31. 

18. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Anaphylaxis—a 2020 practice parameter update, systematic review, and Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation (GRADE) analysis. Geraadpleegd 7 december 2022. Beschikbaar via
https://www.aaaai.org/Aaaai/media/Media-Library-PDFs/Professional%20Education/Podcasts/Anaphylaxis-2020-grade-document.pdf 

19. Park JH, et al. Comparison of cetirizine and diphenhydramine in the treatment of acute food-induced allergic reactions. J Allergy Clin Immunol. 2011 Nov;128(5):1127–1128.

20. AAAAI. Anaphylaxis: a 2020 parameter update. Geraadpleegd 8 juni 2022. Beschikbaar via
https://www.aaaai.org/Aaaai/media/Media-Library-PDFs/Professional%20Education/Podcasts/Anaphylaxis-2020-grade-document.pdf

21. Allergy UK. Anaphylaxis and severe allergic reaction factsheet. Geraadpleegd 10 december 2021. Beschikbaar via https://www.allergyuk.org/resources/anaphylaxis-and-severe-allergic-reaction-factsheet/

22. Lax SJ, et al. Strategies for using topical corticosteroids in children and adults with eczema. Cochrane Database Syst Rev. 2022;3(3):CD013356.

23. Stanford Medicine Children’s Health. Contact dermatitis in children. Geraadpleegd 15 december 2022. Beschikbaar via https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=contact-dermatitis-in-children-90-P01679

24. American College of Asthma, Allergy & Immunology. Hay fever.
Geraadpleegd 20 december 2022. Beschikbaar via
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/hay-fever/

25. National Library of Medicine. Antihistamines for allergies. Geraadpleegd 20 december 2022. Beschikbaar via https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000549.htm