Een latexallergie is een allergie of overgevoeligheid voor producten die van latex, of rubber, gemaakt zijn. De allergie voor latex kan zich op twee manieren voordoen. Allereest is er het type I latexallergie. Hierbij is er sprake van een daadwerkelijk, allergische reactie die zich kan uiten rond de ogen, neus of longen. Daarnaast is er het type IV latexallergie. Bij dit type latexallergie is er sprake van overgevoeligheid als er (langdurige) aanraking met een latexproduct is. Het type IV allergie is een contactallergie. Beide kunnen voor behoorlijke klachten zorgen die het dagelijks leven erg lastig maken. Wij leggen je beide type latexallergie uit en wat je hiertegen kan doen.
Latexallergie
Wat is latex?
Latex is het sap dat uit de rubberboom komt. Het vormt dan ook de basis van wat later rubber wordt. Hiervoor worden er industrieel chemicaliën toegevoegd aan het latex en op die manier ontstaat rubber. Een latexallergie is echter niet bij voorbaat hetzelfde als een rubberallergie, omdat deze ook kan optreden bij kunstrubber. De latex die uit de rubberboom komt bevat verschillende soorten eiwitten en een deel hiervan kan een allergie veroorzaken. Dit is het type I allergie. Bij het type IV allergie gaat het vaak om een allergie die wordt veroorzaakt door de chemicaliën die worden toegevoegd aan de latex om er rubber van te maken.
Type I latexallergie
Zoals gezegd wordt het type I latexallergie veroorzaakt door de eiwitten die in latex zitten. Tussen de twee types, wordt dit type ook wel het ‘directe type’ genoemd. Reden hiervoor is dat de allergie direct door de (eiwitten in) latex worden veroorzaakt. Dit type allergie uit zich vooral rond de neus, longen en ogen. Het kan echter ook voorkomen dat er zich erge jeuk voordoet. Alle symptomen voor deze latexallergie tref je op deze pagina.
Wat kan je doen tegen een type I latexallergie?
Wat je bij dit type latexallergie vooral kan doen is contact en inademing zoveel mogelijk proberen te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan contact met latex handschoenen, zoals bij de tandarts. Ook andere producten waar latex in voorkomt moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Latexallergie kan ook voorkomen bij contact met condooms of ballonnen, maar ook meer dagelijkse producten, zoals elastiekjes. Probeer dus zoveel mogelijk latexproducten te vermijden en te gaan voor non-latex producten.
Type IV latexallergie
Het type IV latexallergie wordt met name veroorzaakt door de chemicaliën die worden toegevoegd aan latex om er rubber van te maken. Meestal ontstaat dit type allergie na langdurige blootstelling, maar in sommige gevallen kan de allergie zich ook direct uiten. Bij type IV latexallergie is er sprake van een contactallergie. Deze kan ontstaan bij het dragen van bijvoorbeeld latex handschoenen, maar ook andere producten.
Wat kan je tegen type IV latexallergie doen?
Evenals bij het type I allergie, is de beste manier om iets tegen type IV latexallergie te doen saneren. Proberen contact te vermijden. Bij dit type is het nog effectiever om dit te doen, omdat het een contactallergie betreft. Bij het type I is het nog zo dat deeltjes eventueel ingeademd kunnen worden en een reactie veroorzaken.
Latexallergie laten vaststellen
Een allergie voor latex laten vaststellen dien je te laten doen bij een specialist, veelal na een doorverwijzing van je huisarts. Twijfel je dus of je last hebt van een type I of type IV latexallergie, ga dan zeker even langs bij de huisarts. Afhankelijk van het type allergie wordt een allergie voor latex vastgesteld door middel van priktesten, bloedonderzoek of plakproeven.
Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.
Veel stoffen kunnen een contactallergie veroorzaken. Een aantal ervan zijn meer bekend.
Wat veroorzaakt contactallergie?
Contactallergie begint vrijwel altijd daar waar de huid in contact is geweest met het allergeen.
Symptomen contactallergie
Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.
Allergie testen?