Skip to next element

Latexallergie

Wat is een allergie voor latex?

Een latexallergie is een allergie of overgevoeligheid voor producten die van latex, of rubber, gemaakt zijn. De allergie voor latex kan zich op twee manieren voordoen. Allereest is er het type I latexallergie. Hierbij is er sprake van een daadwerkelijk, allergische reactie die zich kan uiten rond de ogen, neus of longen. Daarnaast is er het type IV latexallergie. Bij dit type latexallergie is er sprake van overgevoeligheid als er (langdurige) aanraking met een latexproduct is. Het type IV allergie is een contactallergie. Beide kunnen voor behoorlijke klachten zorgen die het dagelijks leven erg lastig maken. Wij leggen je beide type latexallergie uit en wat je hiertegen kan doen.

Wat is latex?

 

Latex is het sap dat uit de rubberboom komt. Het vormt dan ook de basis van wat later rubber wordt. Hiervoor worden er industrieel chemicaliën toegevoegd aan het latex en op die manier ontstaat rubber. Een latexallergie is echter niet bij voorbaat hetzelfde als een rubberallergie, omdat deze ook kan optreden bij kunstrubber. De latex die uit de rubberboom komt bevat verschillende soorten eiwitten en een deel hiervan kan een allergie veroorzaken. Dit is het type I allergie. Bij het type IV allergie gaat het vaak om een allergie die wordt veroorzaakt door de chemicaliën die worden toegevoegd aan de latex om er rubber van te maken.

Een vrouw lijkt moeite te hebben met ademhalen

Type I latexallergie

Zoals gezegd wordt het type I latexallergie veroorzaakt door de eiwitten die in latex zitten. Tussen de twee types, wordt dit type ook wel het ‘directe type’ genoemd. Reden hiervoor is dat de allergie direct door de (eiwitten in) latex worden veroorzaakt. Dit type allergie uit zich vooral rond de neus, longen en ogen. Het kan echter ook voorkomen dat er zich erge jeuk voordoet. Alle symptomen voor deze latexallergie tref je op deze pagina.

Wat kan je doen tegen een type I latexallergie?

Wat je bij dit type latexallergie vooral kan doen is contact en inademing zoveel mogelijk proberen te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan contact met latex handschoenen, zoals bij de tandarts. Ook andere producten waar latex in voorkomt moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Latexallergie kan ook voorkomen bij contact met condooms of ballonnen, maar ook meer dagelijkse producten, zoals elastiekjes. Probeer dus zoveel mogelijk latexproducten te vermijden en te gaan voor non-latex producten.

 

Type IV latexallergie

Het type IV latexallergie wordt met name veroorzaakt door de chemicaliën die worden toegevoegd aan latex om er rubber van te maken. Meestal ontstaat dit type allergie na langdurige blootstelling, maar in sommige gevallen kan de allergie zich ook direct uiten. Bij type IV latexallergie is er sprake van een contactallergie. Deze kan ontstaan bij het dragen van bijvoorbeeld latex handschoenen, maar ook andere producten.

Wat kan je tegen type IV latexallergie doen?

Evenals bij het type I allergie, is de beste manier om iets tegen type IV latexallergie te doen saneren. Proberen contact te vermijden. Bij dit type is het nog effectiever om dit te doen, omdat het een contactallergie betreft. Bij het type I is het nog zo dat deeltjes eventueel ingeademd kunnen worden en een reactie veroorzaken.

 

Latexallergie laten vaststellen

 

Een allergie voor latex laten vaststellen dien je te laten doen bij een specialist, veelal na een doorverwijzing van je huisarts. Twijfel je dus of je last hebt van een type I of type IV latexallergie, ga dan zeker even langs bij de huisarts. Afhankelijk van het type allergie wordt een allergie voor latex vastgesteld door middel van priktesten, bloedonderzoek of plakproeven.

 
Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Veel stoffen kunnen een contactallergie veroorzaken. Een aantal ervan zijn meer bekend.

Wat veroorzaakt contactallergie?

Lees verder

Contactallergie begint vrijwel altijd daar waar de huid in contact is geweest met het allergeen.

Symptomen contactallergie

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

29/04/2022

Jeuk in je mond na het eten?

Tintelt je mond na het eten van kiwi of ananas? Of zorgt een hap van een appel voor jeuk en zwelling van je lippen en tong? Grote kans dat je last hebt van het Oraal Allergie Syndroom (OAS).

29/04/2022

Hooikoortsradar sinds coronatijd vaker bezocht: 'Is het corona of hooikoorts?'

Voor mensen die last hebben van een pollenallergie biedt Hooikoortsradar al jaren soelaas - en sinds de uitbraak van COVID-19 nog meer. Er was ineens veel belangstelling van mensen die wilden weten of ze nou corona hadden of hooikoorts.

17/03/2021

Tips bij hooikoorts

Na de ijspret gaat de lente weer beginnen. Voor meeste mensen is dit erg fijn, meer zonlicht en langere dagen, maar voor hooikoortspatiënten is dit vaak anders. Dit blog legt uit wat hooikoorts veroorzaakt en wat je eraan kunt doen.

23/02/2021

Kinderen met een allergie sneller geholpen

Het Allergiecentrum van het Diakonessenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis gaan nauw samenwerken. Daarmee is de regio Utrecht een plek voor kinderallergologische topzorg rijker. En zijn kinderen met een allergie sneller geholpen.

23/02/2021

Hooikoortsklachten kunnen worden verward met coronasymptomen

Door het mooie weer worden er meer pollen van de hazelaars en de elzen verwacht. Hooikoortspatiënten kunnen daardoor klachten krijgen die lijken op coronavirussymptomen.

15/02/2021

Zo voorkom je (extra) last van huisstofmijtallergie tijdens de lockdown

Heb jij het gevoel dat nu je veel meer thuis zit, je ook (meer) last hebt van huisstofmijtallergie? Dit kan zeker, maar het hangt eigenlijk vooral af van je huis.

20/11/2020

Allergische rinitis beperkt de kwaliteit van leven

Allergische rinitis beperkt de kwaliteit van leven: je neus loopt, je ogen kriebelen, je energieniveau is laag. Tegenwoordig denken mensen ook nog dat je mogelijk COVID-19 hebt. Lees meer over de impact van allergische rinitis op de kwaliteit van leven.

18/05/2020

Kunnen zonlicht en seks een nies opwekken?

Hooikoorts. Huisstofmijtallergie. Verkoudheid. Wie moet niezen, heeft vaak iets onder de leden. Maar ook peper kan bijvoorbeeld een niesbui in gang zetten. In hoeverre kun je een nies opwekken?

16/04/2020

Hooikoorts kan leiden tot onrust in coronacrisis

Het advies is om juist nu je hooikoorts optimaal te behandelen en neem zo nodig contact op met je huisarts. Een goede behandeling laat klachten verdwijnen, neemt onrust over corona weg en geeft geen ergernis voor omgeving.

24/03/2020

Hooikoortsseizoen is losgebarsten!

Nu iedereen in de ban van corona is en al snel alle alarmbellen afgaan bij een niesbui of kriebelhoest, zouden we bijna vergeten dat ook het hooikoortsseizoen dit jaar al vroeg is losgebarsten. Tijd dus om u te wapenen tegen pollen! Maar hoe?

17/03/2020

Hooikoortsklachten kunnen worden verward met symptomen COVID-19

Door het mooie weer kunnen hooikoortspatiënten klachten krijgen. Dat kan tot onrust leiden, doordat een deel van de klachten lijkt op de klachten bij COVID-19.

01/07/2019

Verschillende nies-types

Onhoudbare niesbuien zijn vaak erg vervelend! En al dat niesen gebeurt op veel verschillende manieren.
We hebben de meest voorkomende niestypes op een rij gezet.

03/05/2019

Hoogtepunt hooikoorts beperkt examenkandidaten

Uit onderzoek blijkt dat het hebben van hooikoorts daadwerkelijk effect heeft op de schoolprestaties.

11/04/2019

Bijna niemand hoeft last te hebben van hooikoorts

Volgens KNO-arts Wytske Fokkens zijn mensen constant bezig met zelf zoeken naar oplossingen terwijl er genoeg medicatie is waarvan bewezen is dat het echt goed werkt. Daar moet je dan wel even voor naar de dokter.

06/04/2019

Bij welke weertypen zijn er veel pollen in de lucht?

Zacht, droog en zonnig weer met een beetje wind is voor mensen met hooikoorts in het voorjaar vrij ongunstig. Veel pollen in de lucht leveren onder andere niesbuien, kriebelhoest, hoofdpijn en gezwollen en rode ogen op.

24/03/2019

Voorkom niesaanvullen door hooikoorts in je auto

Een keer niezen in je auto zorgt er al snel voor dat je in het stadsverkeer 14 meter verder bent zonder op het verkeer te letten. Het is daarom verstandig je auto zo goed mogelijk af te schermen tegen pollen.

24/03/2019

Hoge temperaturen: vroeg begin hooikoortsseizoen

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. De eerste berken staan al in bloei!

22/03/2019

Begin bij baby's vroeg met ei en pinda, om allergieën te voorkomen

Door baby’s heel vroeg pinda en ei te laten eten kunnen veel allergieën voorkomen worden, blijkt uit recent onderzoek. „Dit advies staat haaks op wat ouders lang te horen hebben gekregen.”

15/12/2018

Bestaat dat: Kerstboomallergie?

Mocht je gevoelig zijn voor de kerstboom in huis dan zou je mogelijk last kunnen hebben van een verstopte neus, hoesten, eczeem of huiduitslag.

29/09/2018

Astma en allergieën komen steeds vaker voor

We zijn schoner dan ooit. Misschien zelfs te schoon?

16/07/2018

2018 slecht jaar voor hooikoortspatiënten

Last van tranende ogen en niesaanvallen? Je bent niet de enige: 2018 ontwikkelt zich tot een bijzonder hardnekkig hooikoortsseizoen. Lees hier waarom.

26/04/2018

Hooikoorts kost ons drie miljard euro per jaar

Hooikoorts is uitgegroeid tot een volksziekte. Toch gaan maar weinig mensen ermee naar de huisarts.

26/04/2018

Graspollenseizoen is begonnen

De eerste bloeiende grassoorten zijn afgelopen dagen waargenomen en kunnen hooikoortsklachten veroorzaken.

scroll to top