Symptomen bij een allergie voor insectengif

Welke symptomen bij allergie voor insectengif zijn er?

Ben je allergisch voor muggen, wespen, bijen of andere insecten? Dan is de kans groot dat je binnen een kwartier na een beet of steek klachten zult ervaren. Bij 70% van de mensen is dit namelijk het geval. Bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur.

Overzicht klachten en symptomen insectengifallergie

In deze kennisclip zal dokter Tempels, allergiespecialist (internist-allergoloog) in het Diakonessenhuis in Utrecht, je het verschil uitleggen tussen een normale reactie, een grote lokale reactie (large local) en een allergische reactie na een insectensteek.

Veel mensen die allergisch zijn voor bijengif of wespengif zijn zo bang dat ze ’s zomers niet naar buiten durven te gaan. En dat is goed te begrijpen. Gelukkig is deze ernstige allergie te behandelen. Wel is het van belang te weten door welk insect je bent gestoken, dus op welk insectengif je allergisch reageert.

Lokale reacties
Grote lokale reactie

Wanneer je (licht) allergisch bent voor insectengif kun je na verloop van een aantal uren een forse lokale reactie ontwikkelen. Het gaat om een lokale ontstekingsreactie rond de plaats waar je bent gestoken. Kenmerkend voor het beloop van een dergelijke reactie is het volgende: je wordt de ochtend na de steek wakker met een forse zwelling die warm is en jeukt rond de plaats waar je gisteren bent gestoken. De zwelling kan variëren in grootte van een kleine bult tot een zwelling van bijvoorbeeld je hele arm. Is de zwelling groter dan 10 centimeter in doorsnede dan spreken artsen over een ‘large local’.

In principe zijn deze reacties, hoe vervelend en pijnlijk ook, onschuldig. Ze zeggen ook niets over het ontwikkelen van een systemische reactie bij een volgende steek. Wanneer je in je keel wordt gestoken moet je uit voorzorg wel naar je huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp afdeling in het ziekenhuis gaan. Een zwelling in je keel kan gevaarlijk zijn, je kunt hierdoor stikken.

Systemische reacties

Wanneer je een (ernstige) allergische reactie hebt, kun je naast lokale reacties ook klachten ervaren waarbij meerdere organen betrokken zijn zoals de huid, maag/darmkanaal, longen, het centraal zenuwstelsel, hart en bloedvaten. Deze reactie treedt meestal binnen een kwartier na de steek op en wordt een 'systemische reactie' genoemd. Over het algemeen geldt hoe sneller de allergische reactie begint, hoe ernstiger het beloop. Dit zijn de meest voorkomende verschijnselen:

  • Jeuk en zwelling over het hele lichaam
  • Zwelling van de ogen, lippen, keel en/of tong
  • Moeite met ademhalen, slikken en/of spreken
  • Duizeligheid, heftige hoofdpijn
  • Maag/darmklachten zoals misselijkheid, overgeven en/of diarree
  • Sterke bloeddrukdaling
  • Hartritmestoornissen
  • Bewustzijnsverlies
  • Shock
  • Hartstilstand

Anafylaxie

Anafylaxie is een plotselinge zeer ernstige allergische reactie. Deze reactie kan binnen enkele minuten na de steek optreden en in de meest ernstige situatie leiden tot een anafylactische shock. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn.

De verschijnselen die wijzen op een anafylactische reactie worden voor artsen in de classificatie volgens Müller weergegeven, deze ziet er als volgt uit:

Classificatie van Müller

Klik hier voor meer informatie over een allergie voor insectengif. Op deze pagina vind je tevens gespecialiseerde ziekenhuizen en klinieken die zich richten op de behandeling van patiënten met een insectengifallergie.

Behandeling van allergie voor insectengif en tips

Grofweg onderscheid men vier behandelingen voor een allergie tegen insectengif, namelijk het vermijden van insecten, symptomatische medicatie, noodmedicatie en immunotherapie.

Het vermijden van insecten is echter niet makkelijk, daarom vind je op deze site een aantal tips!

Op deze pagina lees je meer over de behandelingen van insectengifallergie en over tips voor het vermijden van insecten!

Lees meer

Bij insectengifallergie is een juiste behandeling essentieel.

Allergiespecialist zoeken?

Lees verder

4% van de bevolkking is allergisch voor bijen- en/of wespensteken.

Meer weten over behandelopties?

Lees verder

Verschillende oorzaken kunnen anafylaxie uitlokken.

Symptomen anafylaxie herkennen?

Lees verder