Allergie immunotherapie

Immunotherapie is gericht op de oorzaak van allergie

Word je in je dagelijks leven gehinderd door je allergieklachten of heb je moeite om je allergieklachten onder controle te houden? Misschien is het dan tijd om samen met je behandelend arts eens te bespreken of eventuele aanpassing van je huidige allergiebehandeling wenselijk is.

Allergieklachten hoef je niet te accepteren

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben een allergie aan de luchtwegen (allergische rinitis, ook 'luchtwegallergie of inhalatieallergie' genoemd). De meesten van hen vinden dat zij in het dagelijks leven worden gehinderd door hun allergie. Voor veel mensen is een neusspray of antihistaminica genoeg om hun allergieklachten onder controle te hebben. Maar wanneer hoef je je allergieklachten niet meer te accepteren? Als bijvoorbeeld:

  • Je nachtrust wordt verstoord en je overdag vermoeid bent
  • Je concentratie vermindert op het werk of tijdens andere bezigheden
  • Schoolprestaties worden beïnvloed

Je immuunsysteem tolerant maken voor datgene waarvoor je allergisch bent

Allergie immunotherapie is een allergiebehandeling die ervoor zorgt dat de reactie van je immuunsysteem op de stof waarvoor je allergisch bent, verandert. Door je immuunsysteem bloot te stellen aan de (juiste hoeveelheid) stof die de allergische reactie uitlokt, raakt je lichaam eraan gewend en kun je, in geval van een luchtwegallergie, minder tot geen last meer hebben van een loopneus, jeukende ogen, hoesten, piepende ademhaling of benauwdheid.

Allergie immunotherapie is ook mogelijk wanneer je allergisch bent voor bijv. insectengif van bijen of wespen.

 

 

Wat kun je verwachten?

De totale behandeling duurt 3 tot 5 jaar. Deze periode heeft je lichaam nodig om tolerantie op te bouwen tegen de stof waarop je allergisch reageert.

Man op berg in zon

Welke toedieningstypen voor allergie immunotherapie zijn er?

Een behandeling met allergie immunotherapie wordt soms ook wel desensibilisatie of allergievaccinatie genoemd. Er zijn verschillende toedieningsvormen voor immunotherapie:

  • Tabletten: Volledig oplossende smelttabletten die je eenmaal daags onder de tong legt. Op dit moment is de tablet verkrijgbaar voor de behandeling van een allergie voor huisstofmijten, voor een graspollen- en/of boompollenallergie (bestemd voor patiënten met hooikoortsklachten).
  • Injecties: Toediening van allergie immunotherapie via injecties vindt altijd plaats bij je behandelend arts. Een behandeling met injecties kent een instelfase en een onderhoudsfase. Tijdens de instelfase worden injecties toegediend, waarbij de dosering steeds wordt verhoogd. Wanneer de hoogste dosering is bereikt, begint de onderhoudsfase waarbij steeds een injectie wordt gegeven. Deze vorm van immunotherapie is beschikbaar voor mensen die last hebben van een luchtwegallergie ten gevolge van graspollen, boompollen, huisstofmijten of katten.

    Deze vorm van immunotherapie (injecties) is ook mogelijk wanneer je allergisch bent voor steken van wespen of bijen. Meer hierover kun je lezen op de pagina allergie voor insectengif.

Vind een allergiespecialist bij jou in de buurt!

Heb je last van een allergie? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee kan helpen.

Let op: je hebt altijd een doorverwijzing van je (huis)arts nodig.  

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Deze symptomen kunnen duiden op allergisch astma.

's Nachts benauwd of hoestend wakker?

Lees verder

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie behandelen?

Lees verder

Behandeling met symptomatica wordt al vele jaren gebruikt om allergieklachten te verlichten.

Symptomatische medicatie

Lees verder