Heb je een allergie voor bijvoorbeeld noten, pinda’s, aardbeien, kiwi, avocado, varkensvlees of melk? Dan zal de allergische reactie meestal snel optreden, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel. De klachten die je ervaart bij voedselallergie zijn per persoon verschillend, iedereen heeft zijn eigen specifieke klachten. De ernst van de klachten kan dus per persoon en per voedingsmiddel verschillen van mild tot zeer ernstig. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest voorkomende symptomen van voedselallergie.
Symptomen voedselallergie
Verschil in symptomen bij voedselallergie
Bij jonge kinderen staan maag-, darmklachten en huidklachten zoals eczeem meestal op de voorgrond. Bij volwassenen uit voedselallergie zich meestal in klachten in de mond/keelholte, algehele allergische reacties of anafylaxie. Een anafylactische reactie is een zéér ernstige mogelijk zelfs fatale allergische reactie die plotseling optreedt en waarbij meerdere organen betrokken zijn. Kijk voor meer informatie over een anafylactische reactie op www.anafylaxis.nl
Verschil in symptomen bij voedselallergie
Bij jonge kinderen staan maag-, darmklachten en huidklachten zoals eczeem meestal op de voorgrond. Bij volwassenen uit voedselallergie zich meestal in klachten in de mond/keelholte, algehele allergische reacties of anafylaxie. Een anafylactische reactie is een zéér ernstige mogelijk zelfs fatale allergische reactie die plotseling optreedt en waarbij meerdere organen betrokken zijn. Kijk voor meer informatie over een anafylactische reactie op www.anafylaxis.nl
Symptomen bij voedselallergie op een rij
Een typische allergische reactie op voedsel bestaat uit een jeukend gevoel in de mond, soms doortrekkend naar de oren en de keel. Dit kan gevolgd worden door (een gevoel van) zwelling van de lippen en de keel, misselijkheid, buikpijn en overgeven.
In de tabel hieronder staan de mogelijke allergische reacties op een rij:
Allergische reactie door kruisreactiviteit
Mensen met hooikoorts (een allergie voor gras- en/of boompollen) reageren soms ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen, met name op groenten en fruit. Dit komt omdat de structuur van het stukje stuifmeelkorrel in de pollen dat de allergische reactie veroorzaakt, lijkt op de structuur in bepaalde voedingsmiddelen. Het immuunsysteem is niet in staat om deze zogenaamde allergenen van elkaar te onderscheiden en daardoor ontstaat ook een allergische reactie op die voedingsmiddelen. Mensen met een graspollenallergie reageren vaak ook allergisch op meloen, tomaat, pinda’s en tarwe, dit heet kruisreactiviteit.
Overzicht kruisreacties: Een overzicht van de meest voorkomende kruisreacties kun je hier downloaden.
Meer weten over voedselallergie en wat je er aan kunt doen? Lees meer over voedselallergie.
Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.
Verschillende oorzaken kunnen anafylaxie uitlokken.
Symptomen anafylaxie herkennen?
Een juiste diagnose is belangrijk voor een gooede behandeling.
Allergie testen?
Bij voedselallergie is een juiste diagonse essentieel.
Moet ik een dieet volgen?