Allergisch astma

Allergie en astma

Word je weleens 's nachts hoestend, piepend en benauwd wakker? Dit zijn typische symptomen van (allergisch) astma. Als je een niet goed behandelde allergie hebt, kan daardoor mogelijk astma ontstaan. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking in de onderste luchtwegen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de diagnose door een arts te laten stellen en de allergie te laten behandelen.

Symptomen van allergisch astma

Aan allergisch astma zijn diverse klachten gekoppeld die veel overeenkomen met regulier astma aangezien beide aandoeningen zich in de lagere luchtwegen bevinden. Mogelijke symptomen zijn:

  • Benauwdheid
  • Piepende ademhaling
  • Kortademigheid
  • Meer slijmproductie
  • Hoesten

Daarnaast kan allergisch astma zorgen voor een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen met als gevolg dat de luchtwegen zich vernauwen. Deze reactie kan worden veroorzaakt door prikkels van buitenaf waarvoor men allergisch is zoals gras- en/of boompollen, huissstofmijten, of dierlijke epithelia.

Welk verband is er tussen allergie en astma?

Dat is eigenlijk best simpel. Je bovenste en onderste luchtwegen staan met elkaar in verbinding, dus een ontsteking door een allergische reactie kan zich vanuit je neus uitbreiden naar je longen en zo astma veroorzaken. Astma kan worden getriggerd door luchtvervuiling of infecties zoals verkoudheden en griep, maar wordt in veel gevallen veroorzaakt door allergenen in de lucht die we inademen, zoals pollen en huisstofmijt.

Klachten bij hooikoorts en allergisch astma

Neem contact op met je arts

Veel mensen zien een allergie als iets wat je moet accepteren en waar je gewoon mee moet leren leven. De meeste mensen zijn zich echter niet bewust van de mogelijke gevolgen van een aanhoudende allergie in de luchtwegen; ze zoeken pas laat hulp. Door een luchtwegallergie niet te behandelen, verhoog je het risico om astma te ontwikkelen. Laat je leven niet door je allergie beheersen. Je kunt een afspraak met je arts maken voor een juiste diagnose en om je behandelopties te bespreken.

Vind een allergiespecialist bij jou in de buurt!

Heb je last van een allergie? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee kan helpen.

Let op: je hebt altijd een doorverwijzing van je (huis)arts nodig.  

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie behandelen?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Kinderen met een luchtwegallergie hebben een hoger risico om later astma te ontwikkelen.

Kinderen met allergie

Lees verder