Symptomen bij boompollenallergie

De symptomen bij een allergie voor bomen

De symptomen die je bij een boompollenallergie kan ondervinden kunnen behoorlijk uiteenlopen. Zelfs dusdanig dat soms niet helemaal duidelijk is voor de patiënt of deze wel echt hooikoorts heeft of dat het iets anders is. Het zal niet voor het eerst zijn dat een mogelijke luchtwegallergie wordt verward met een verkoudheid of griepje. In Europa heeft 1 op de 8 mensen last van hooikoorts, waar een allergie voor boompollen ook onder valt. Mocht je dus op basis van je symptomen het vermoeden hebben dat je last hebt van een boompollenallergie, laat je dan zeker testen door een je huisarts of door een specialist (bijv. een allergoloog). Zo kan een goede diagnose gesteld worden en kun je, indien nodig, met medicatie je klachten onder controle krijgen.

Boompollenallergie symptomen en klachten

Een boompollenallergie kan verschillende symptomen en klachten met zich meebrengen en impact hebben op je dagelijkse activiteiten. Daarbij kunnen de symptomen die je ervaart bij een boompollenallergie, zoals eerder vermeld, erg lijken op die van een (stevige) verkoudheid. Het belangrijkste verschil is dat een verkoudheid vaak in een relatief korte periode weer over is, maar dat de symptomen van een allergie gedurende lange tijd kunnen aanhouden.

Een vrouw kijkt bedenkelijk naar haar laptopscherm

Symptomen van een boompollenallergie op een rij

Bij een allergie voor boompollen kun je behoorlijk last hebben van onder meer de ogen, neus en luchtwegen. Niet iedereen hoeft last te hebben van alle klachten en symptomen. Wij hebben alle symptomen van een boompollenallergie voor je op een rij gezet:

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Tranende ogen
 • Jeuk
 • Niesbuien
 • Kriebelhoest
 • Benauwdheid of astmaklachten, zoals moeite met ademhalen, piepen of hoesten
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn

Vind een Allergiespecialist

Een allergiespecialist kan helpen bij het vaststellen van de diagnose allergie, bepalen waarvoor je mogelijk allergisch bent en indien nodig een behandeladvies geven.

Wij helpen jou een allergiespecialist in de buurt te vinden.

Let op: een doorverwijzing van de huisarts is nodig. Goed voorbereid naar je afspraak met je huisarts? De allergie-afspraak checklist kan je hierbij helpen.

Waardoor ontstaan de symptomen bij allergie voor bomen

Bij een boompollenallergie ontstaan de symptomen veelal door één bepaald allergeen dat zeer veel bomen in Noord- en Midden-Europa afgeven via hun stuifmeel en door de lucht worden verspreid. De symptomen ontstaan dus niet door de bomen zelf. Helaas komt dit allergeen bij zeer veel bomen in ons land voor, zoals de berk, els en hazelaar. Ben je dus allergisch voor de ene boom, is de kans groot dat je voor meerdere bomensoorten allergisch bent. Het allergeen van deze verschillende bomen lijkt erg veel op elkaar en je immuunsysteem maakt hierin dus geen onderscheid. Meer hierover kan je vinden op onze pagina over boompollenallergie.

 

Wat kun je doen tegen de symptomen van een boompollenallergie

Er zijn verschillende behandelmethoden bij een luchtwegallergie, namelijk saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie. Saneren, oftewel het vermijden van allergenen, is in geval van een boompollenallergie nagenoeg onmogelijk. De pollen zijn overal in de lucht aanwezig. Symptomatische medicatie (zoals antihistaminica) geeft vaak snel verlichting van de klachten. Een andere mogelijkheid is allergie immunotherapie, dit is een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie.

Klik hier voor meer informatie over de mogelijke behandelmethoden van allergie.

 

Weten of symptomen ook daadwerkelijk duiden op een boompollenallergie?

Als je wil weten of je daadwerkelijk last hebt van een boompollenallergie op basis van de symptomen die je ervaart, is het mogelijk om dit te laten testen. Via onze online test voor hooikoorts heb je binnen 2 minuten een eerste indicatie of je last hebt van een allergie. Vervolgens kan je bij je huisarts of een allergiespecialist daadwerkelijk laten testen of er sprake is van een allergie en zo ja, waarvoor je specifiek allergisch bent.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Geen controle over je allergie? Wellicht kan een specialist helpen.

Allergiespecialist zoeken?

Lees verder

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

Allergie testen?

Lees verder