Wanneer is het hooikoortsseizoen?

Start van het hooikoortsseizoen

Voor veel mensen is het één van de minder leuke periodes van het jaar: de start van het hooikoortsseizoen. Miljoenen Nederlanders hebben last van hooikoorts, ook wel bekend als een pollenallergie. Hieruit kunnen diverse allergische reacties voortkomen, zoals niezen, loopneus of geïrriteerde ogen maar ook concentratieproblemen en slaapproblemen komen voor. Herken je deze symptomen, maar weet je niet zeker of je hooikoorts hebt? Ga dan naar onze pagina voor meer informatie over de verschillende symptomen bij hooikoorts.

Deze specifieke symptomen komen uiteraard het meest voor op het moment dat het hooikoortsseizoen van start is gegaan. Veel mensen weten echter niet wanneer de start van het hooikoortsseizoen is. Alles over allergie legt het je graag uit in deze blog!

Wanneer begint het hooikoortsseizoen?

De start van het hooikoortsseizoen is afhankelijk van een aantal zaken. Belangrijkste factor die meespeelt is het weer. Indien er sprake is van een zachte winter, dan start het hooikoortsseizoen ook eerder. Een andere belangrijke factor bij de vraag ‘wanneer begint het hooikoortsseizoen?’ is voor welke pollen je allergisch bent die afkomstig kunnen zijn van verschillende bomen, planten of grassen. De bloeiperiode van bomen, planten en grassen kunnen namelijk erg verschillen. Het is echter zo dat de meeste fauna vanaf februari tot en met september bloeit. Vanaf maart beginnen de meeste pollen in de lucht te komen en eind mei/begin juni is er vaak een piek te zien in het aantal pollen die door de lucht worden verspreid. Dit komt doordat de grassen dan volop aan het bloeien zijn. Hierdoor is tijdens de lente de echte piek te zien van het hooikoortsseizoen, waardoor hooikoorts ook wel bekend staat als ‘lente allergie’.

Een close up van hazelaar katjes

Wanneer stopt het hooikoortsseizoen?

Nu het duidelijk is wanneer het hooikoortsseizoen begint, is het nu tijd om de volgende vraag te beantwoorden: wanneer stopt het hooikoortsseizoen? Ook hier speelt het weer een zeer grote rol en uiteraard ook de bloeitijd van de verschillende bomen, planten en grassen. De bloeitijd is doorgaans van februari tot en met eind september/oktober, wat inhoudt dat in oktober er pas een einde komt aan het hooikoortsseizoen. Dit betekent dat het hooikoortsseizoen maar liefst tot wel negen à tien maanden kan duren! Ben je allergisch voor alle soorten pollen heb je dus echt pech en duurt het hooikoortsseizoen heel lang en ervaar je bijna een jaar rond klachten!

Bloeitijd

Nu het duidelijk is wanneer de start en einde van het hooikoortsseizoen is, gaan we even een kijkje nemen naar de verschillende bloeitijden van bomen, grassen en planten.

  • Hazelaar en els: de hazelaar is er samen met de els het vroegst bij als het aankomt op het gebied van de bloeitijden van de verschillende bomen. De hazelaar en els beginnen al vanaf januari met het verspreiden van pollen. Soms worden de eerste pollen van de hazelaar al eind december in de lucht gemeten. De echte piek is in maart te zien.
  • Berken: deze boomsoort is grotendeels verantwoordelijk voor de verschijnselen van hooikoorts. Een berk is zeer eenvoudig te herkennen aan haar witte schors en stam. De berk verspreidt een sterk allergeen en van alle bomen die zich in ons land bevinden, veroorzaken de berkenpollen doorgaans de meeste klachten. De berken bloeien sterk in april en dit kan uitlopen tot en met mei.
  • Grassen: voor de mensen die last hebben van hooikoorts ten gevolge van een graspollenallergie beginnen de lastige periodes pas echt op het moment dat de verschillende grassen beginnen te bloeien. Gras is namelijk een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoortsklachten en is bovendien bijna overal te vinden. Gras bloeit ongeveer vanaf mei tot en met juli, maar als er een lange periode van regen plaatsvindt kan dit zelfs tot en met augustus duren.
  • Onkruiden: onkruid is ook een zeer belangrijke veroorzakers van hooikoorts. Onkruiden bloeien vooral in de maanden juli en augustus. Maar sommige planten kunnen tot in het najaar pollen verspreiden. De meeste klachten worden veroorzaakt door bijvoet, brandnetel, zuring en weegbree. In augustus is vaak de piek van het aantal pollen te zien.
  • Ambrosia: deze plant wordt ook wel de afsluiter van het hooikoortsseizoen genoemd. Het kan van eind augustus tot oktober hooikoortsklachten veroorzaken. Wanneer deze plant dus begint te bloeien, betekent het dat het einde van het hooikoortsseizoen eraan zit te komen. Gelukkig voor de mensen die last hebben van hooikoorts, komt deze plant niet overal in Nederland voor. Maar er wordt gezegd door verschillende experts dat deze plant wel in opmars is.

Wanneer je dus het meeste last hebt van hooikoorts hangt dus voor een groot gedeelte af van waar je specifiek allergisch voor bent. Daarnaast is het aan te raden om de pollenverwachting in de gaten te houden, aangezien het weer een belangrijke factor is in het geheel.

Verschillende pollen hebben hun eigen bloeiseizoen.

Actuele pollenverwachting?

Lees verder

Het lichaam reageert anders bij verschillende allergieën.

Symptomen herkennen?

Lees verder

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.