Huisdierenallergie bij kinderen

Kattenallergie bij een kind

Komt je kind vaak bij iemand over de vloer die een huisdier heeft? Of heb je zelf een kat in huis en een kind dat de hele dag door aan het niezen en snotteren is, alsof het verkouden is? Dit zijn vaak de eerste onschuldige symptomen van een kattenallergie. De haren van katten gaan vaak door het hele huis, waardoor het lijkt alsof een kind gewoon verkouden is. Wanneer een kat bij het kind op schoot gaat en het verergert door bijvoorbeeld huiduitslag, dan is de kans vrij groot dat het kind een kattenallergie heeft. Gelukkig is het heel onschuldig, maar het kan wel heel vervelend zijn. In dit artikel leggen we meer uit over hoe de symptomen te herkennen zijn en wat de vervolgstappen zijn!

Huisdierenallergie symptomen onderscheiden van verkoudheid

Het komt niet heel vaak voor dat een kind alleen een kattenallergie heeft. Vaak is een kind dan ook allergisch voor honden, konijnen of andere harige dieren. Afhankelijk van de mate van de allergie zijn de symptomen heel duidelijk merkbaar of niet. De eerste symptomen lijken heel erg op een verkoudheid of hooikoorts. Denk aan een loopneus, rode jeukende ogen en veel niezen. Niet ernstig, maar wel ontzettend vervelend en vooral vermoeiend. Een allergie kan geleidelijk aan ontstaan en dus op het eerste gezicht niet meteen zichtbaar zijn. Soms duurt het zelfs jaren voor de allergie pas naar voren komt. De symptomen die duidelijk bij een allergie voor huisdieren horen zijn onder andere huiduitslag wanneer het huisdier bijvoorbeeld is geaaid of op schoot heeft gelegen. Voor sommige kinderen is het al genoeg om te reageren wanneer een huisdier in de ruimte is geweest en er haar/epitheel in de woning achtergebleven is.

Hondenallergie vaststellen bij een kind

Man met hond

Een hondenallergie bij een kind uit zich vaak op dezelfde wijze als bij katten. Dus veel niezen, rode uitslag op de huid en een dichte neus wanneer het dier in de buurt is. De vermoeide en dikke ogen kunnen veel impact hebben op het dagelijks leven van een kind. Het is daarom belangrijk zo snel mogelijk iets te doen aan de symptomen, om te voorkomen dat het erger wordt. Om zeker te weten dat het om een hondenallergie gaat kun je een afspraak maken bij de huisarts. Deze zal jullie mogelijk doorverwijzen naar een allergiespecialist. Met behulp van bijv. een bloedtest of huidpriktest kan worden vastgesteld voor welk(e) dier(en) je kind een allergie heeft. Aansluitend zal je behandelend arts (huisarts of specialist) met voorschriften komen om de allergieklachten zo goed mogelijk te voorkomen en te behandelen.

Meer weten over de mogelijkheden om te testen op allergie? Lees hier verder.

Allergie voor huisdieren bij een kind behandelen

Let wel: een huisdierenallergie bij kinderen is nooit te genezen. Het eerste advies is meestal om het dier waarvoor je kind allergisch is, uit huis te plaatsen. Maar dat is in de meeste gevallen heel moeilijk omdat er een band is met het dier. Vaak wordt dan symptomenbestrijding geadviseerd. Denk aan de loopneus, jeukende ogen en rode huiduitslag, dit is prima te behandelen met symptomatische medicatie in de vorm van een tabletje of neusspray. Verder kun je het zo goed mogelijk verhelpen door het huis goed schoon te houden en vaak te stofzuigen. Laat het huisdier nooit in de slaapkamer. Als je dit samen met de voorgeschreven medicatie gebruikt en zo veel mogelijk direct contact met de dieren vermijdt, is er niets om je zorgen over te maken. In enkele gevallen is er nog een andere mogelijkheid voor behandeling en wordt een behandeling met immunotherapie overwogen.

In overleg met een arts kun je het beste bepalen met welke maatregelen en/of behandeling je kind het beste geholpen is.

Meer weten over allergie voor huisdieren? Raadpleeg ook eens onze andere pagina met meer informatie over dit onderwerp.

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie voor dieren behandelen?

Lees verder

Allergieklachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen.

Symptomen allergie voor dieren

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.