Bij een allergie reageert je immuunsysteem op bepaalde stoffen waar je allergisch voor bent. Bij een kruisreactie reageer je vervolgens ook op andere stoffen, omdat die voor je lichaam op elkaar lijken. Of nog specifieker: de eiwitstructuren in de ene stof lijken op die in de andere stof. Je afweersysteem kan dan geen onderscheid maken en maakt voor beide stoffen antistoffen aan.
Een kruisallergie komt vooral voor bij mensen die last hebben van hooikoorts. Dit komt doordat de structuur van het stukje stuifmeelkorrel (het allergeen) van gras- of boompollen waarop je overgevoelig reageert, overeenkomt met de eiwitstructuur van het fruit, de groente of de peulvrucht. Het afweersysteem is niet in staat is om deze zogenaamde allergenen van elkaar te onderscheiden. Daardoor kan er een allergische reactie ontstaan bij het eten van bijvoorbeeld rauwe groenten, bepaalde fruitsoorten of steenvruchten. Het stuifmeel is dan het primair allergeen, en de voedingsmiddelen secundair.1
Wanneer klachten optreden en je vermoedt dat je last hebt van kruisreacties, kun je dit het beste met je arts of diëtist bespreken.
Het is niet nodig om bij een allergie voor bijvoorbeeld gras- of boompollen op voorhand voeding te vermijden. Indien je een kruisreactie merkt bij het eten van noten, is dit niet vergelijkbaar met een ernstige allergie voor noten. De klachten bij een kruisallergie zijn vaak milder, terwijl een serieuze notenallergie fataal kan zijn.1,4