Skip to next element

Kattenallergie

Ben je allergisch voor katten?

Als je een kattenallergie denkt te hebben, dan herken je de volgende situaties waarschijnlijk wel. Je gaat op bezoek bij iemand met een kat en ineens heb je last van niesaanvallen en een verstopte neus. Ook kunnen je ogen gaan tranen of krijg je een piepende ademhaling en uitslag als je een kat aait. Dit zijn de meest voorkomende allergische reacties op katten. Mocht je dit herkennen, dan kan het er zeker op duiden dat je allergisch bent voor katten. Maar wat houdt een allergie voor katten nou precies in en hoe kan je hiermee omgaan? Wij leggen je er alles over uit.

Wat is een kattenallergie precies?

Als je allergisch bent voor katten, reageert je lichaam vaak op huidschilfers, speeksel en/of de urine van katten. Daar zitten de allergenen in. Helaas wordt er vaak ten onrechte gedacht dat het door kattenharen komt. Door het inademen van de allergenen ontstaan de allergieklachten. In Nederland zijn ongeveer 3,3 miljoen katten en de allergenen van de kat zijn behoorlijk sterk. Het epitheel is vrij ‘plakkerig’ en kan tot diep in de luchtwegen doordringen. Dit is dan ook de reden dat allergische reacties door katten vaak veel klachten oplevert.

Denk je allergisch te zijn voor katten?

Als je denkt dat je een allergie hebt voor katten, dan kan je hier de online allergietest uitvoeren. Na afloop krijg je binnen twee minuten een indicatie of je klachten door een allergie worden veroorzaakt. Vervolgens kun je naar de huisarts gaan voor verdere diagnose en advies.

Symptomen van een allergie voor katten

Als je allergisch bent voor katten, dan merk je dit waarschijnlijk snel zelf op het moment dat je in contact komt met een kat. De meeste klachten treden op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. Daarbij kan je een vroege en een late reactie krijgen. Klachten zoals een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen, horen bij de vroege reactie.

Daarnaast is er ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De klachten kunnen onder meer een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten en een piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard gaat met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen) zijn. Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen. Bekijk hier het overzicht van de meest voorkomende klachten bij een allergie voor katten.

Bekijk hier de lijst met symptomen die voor kunnen komen wanneer je allergisch bent voor katten.

Allergie voor katten: wat te doen?

Ben je allergisch voor katten maar heb je wel een kat in huis? Dan is de meest effectieve oplossing om van je allergie voor katten af te komen, door de kat uit huis te plaatsen. Dit is echter een grote stap die je niet zomaar wilt zetten. De emotionele band die is opgebouwd tussen jou (of je kinderen) en de kat, wil je niet zomaar teniet doen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat jaren na het uit huis plaatsen van een kat er nog steeds allergenen in huis kunnen worden aangetroffen. Dit geldt met name voor kattenallergenen. Daarom hebben wij een aantal praktische tips onder elkaar gezet, waarmee je de allergische reactie ten gevolge van een allergie voor katten kunt verminderen:

  • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer (parket, plavuizen, laminaat)
  • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, zeker in de slaapkamer
  • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter
  • Luchtvochtigheid zo laag mogelijk houden in het huis, met name in het najaar en de winter
  • Zorg iedere dag voor goede ventilatie van je huis
  • Laat de kat niet in de slaapkamer
  • Borstel de kat regelmatig, het liefst buiten

Was je handen na het aanraken van een kat

Symptomen kattenallergie

Heb je een kat en heb je het vermoeden dat je allergisch bent? Of kom je regelmatig over de vloer bij mensen die een kat hebben en ervaar je dan klachten? Dan is het goed om je klachten eens te vergelijken met de meest voorkomende symptomen bij kattenallergie. Een overzicht van de symptomen is hier te vinden.

Een close-up van een jong poesje

Mogelijke allergie behandelmethoden

Er zijn in principe drie behandelmogelijkheden om je klachten ten gevolge van een kattenallergie aan te pakken. Daarnaast spreekt het voor zich dat je stoffen (kattenallergenen) waarvoor je allergisch bent, moet gaan vermijden (saneren). Lees hier verder over de behandelmogelijkheden.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie voor katten behandelen?

Lees verder

Allergieklachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen.

Symptomen allergie voor katten

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

scroll to top