Skip to next element

Kattenallergie

Ben je allergisch voor katten?

Als je een kattenallergie denkt te hebben, dan herken je de volgende situaties waarschijnlijk wel. Je gaat op bezoek bij iemand met een kat en ineens heb je last van niesaanvallen en een verstopte neus. Ook kunnen je ogen gaan tranen of krijg je een piepende ademhaling en uitslag als je een kat aait. Dit zijn de meest voorkomende allergische reacties op katten. Mocht je dit herkennen, dan kan het er zeker op duiden dat je allergisch bent voor katten. Maar wat houdt een allergie voor katten nou precies in en hoe kan je hiermee omgaan? Wij leggen je er alles over uit.

Wat is een kattenallergie precies?

Als je allergisch bent voor katten, reageert je lichaam vaak op huidschilfers, speeksel en/of de urine van katten. Daar zitten de allergenen in. Helaas wordt er vaak ten onrechte gedacht dat het door kattenharen komt. Door het inademen van de allergenen ontstaan de allergieklachten. In Nederland zijn ongeveer 3,3 miljoen katten en de allergenen van de kat zijn behoorlijk sterk. Het epitheel is vrij ‘plakkerig’ en kan tot diep in de luchtwegen doordringen. Dit is dan ook de reden dat allergische reacties door katten vaak veel klachten oplevert.

Denk je allergisch te zijn voor katten?

Als je denkt dat je een allergie hebt voor katten, dan kan je hier de online allergietest uitvoeren. Na afloop krijg je binnen twee minuten een indicatie of je klachten door een allergie worden veroorzaakt. Vervolgens kun je naar de huisarts gaan voor verdere diagnose en advies.

Symptomen van een allergie voor katten

Als je allergisch bent voor katten, dan merk je dit waarschijnlijk snel zelf op het moment dat je in contact komt met een kat. De meeste klachten treden op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. Daarbij kan je een vroege en een late reactie krijgen. Klachten zoals een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen, horen bij de vroege reactie.

Daarnaast is er ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De klachten kunnen onder meer een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten en een piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard gaat met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen) zijn. Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen. Bekijk hier het overzicht van de meest voorkomende klachten bij een allergie voor katten.

Bekijk hier de lijst met symptomen die voor kunnen komen wanneer je allergisch bent voor katten.

Allergie voor katten: wat te doen?

Ben je allergisch voor katten maar heb je wel een kat in huis? Dan is de meest effectieve oplossing om van je allergie voor katten af te komen, door de kat uit huis te plaatsen. Dit is echter een grote stap die je niet zomaar wilt zetten. De emotionele band die is opgebouwd tussen jou (of je kinderen) en de kat, wil je niet zomaar teniet doen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat jaren na het uit huis plaatsen van een kat er nog steeds allergenen in huis kunnen worden aangetroffen. Dit geldt met name voor kattenallergenen. Daarom hebben wij een aantal praktische tips onder elkaar gezet, waarmee je de allergische reactie ten gevolge van een allergie voor katten kunt verminderen:

  • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer (parket, plavuizen, laminaat)
  • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, zeker in de slaapkamer
  • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter
  • Luchtvochtigheid zo laag mogelijk houden in het huis, met name in het najaar en de winter
  • Zorg iedere dag voor goede ventilatie van je huis
  • Laat de kat niet in de slaapkamer
  • Borstel de kat regelmatig, het liefst buiten

Was je handen na het aanraken van een kat

Symptomen kattenallergie

Heb je een kat en heb je het vermoeden dat je allergisch bent? Of kom je regelmatig over de vloer bij mensen die een kat hebben en ervaar je dan klachten? Dan is het goed om je klachten eens te vergelijken met de meest voorkomende symptomen bij kattenallergie. Een overzicht van de symptomen is hier te vinden.

Lees meer over de symptomen van kattenallergie.

Een close-up van een jong poesje

Mogelijke allergie behandelmethoden

Er zijn in principe drie behandelmogelijkheden om je klachten ten gevolge van een kattenallergie aan te pakken. Daarnaast spreekt het voor zich dat je stoffen (kattenallergenen) waarvoor je allergisch bent, moet gaan vermijden (saneren). Lees hier verder over de behandelmogelijkheden.

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie voor katten behandelen?

Lees verder

Allergieklachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen.

Symptomen allergie voor katten

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

29/04/2022

Jeuk in je mond na het eten?

Tintelt je mond na het eten van kiwi of ananas? Of zorgt een hap van een appel voor jeuk en zwelling van je lippen en tong? Grote kans dat je last hebt van het Oraal Allergie Syndroom (OAS).

29/04/2022

Hooikoortsradar sinds coronatijd vaker bezocht: 'Is het corona of hooikoorts?'

Voor mensen die last hebben van een pollenallergie biedt Hooikoortsradar al jaren soelaas - en sinds de uitbraak van COVID-19 nog meer. Er was ineens veel belangstelling van mensen die wilden weten of ze nou corona hadden of hooikoorts.

17/03/2021

Tips bij hooikoorts

Na de ijspret gaat de lente weer beginnen. Voor meeste mensen is dit erg fijn, meer zonlicht en langere dagen, maar voor hooikoortspatiënten is dit vaak anders. Dit blog legt uit wat hooikoorts veroorzaakt en wat je eraan kunt doen.

23/02/2021

Kinderen met een allergie sneller geholpen

Het Allergiecentrum van het Diakonessenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis gaan nauw samenwerken. Daarmee is de regio Utrecht een plek voor kinderallergologische topzorg rijker. En zijn kinderen met een allergie sneller geholpen.

23/02/2021

Hooikoortsklachten kunnen worden verward met coronasymptomen

Door het mooie weer worden er meer pollen van de hazelaars en de elzen verwacht. Hooikoortspatiënten kunnen daardoor klachten krijgen die lijken op coronavirussymptomen.

15/02/2021

Zo voorkom je (extra) last van huisstofmijtallergie tijdens de lockdown

Heb jij het gevoel dat nu je veel meer thuis zit, je ook (meer) last hebt van huisstofmijtallergie? Dit kan zeker, maar het hangt eigenlijk vooral af van je huis.

20/11/2020

Allergische rinitis beperkt de kwaliteit van leven

Allergische rinitis beperkt de kwaliteit van leven: je neus loopt, je ogen kriebelen, je energieniveau is laag. Tegenwoordig denken mensen ook nog dat je mogelijk COVID-19 hebt. Lees meer over de impact van allergische rinitis op de kwaliteit van leven.

18/05/2020

Kunnen zonlicht en seks een nies opwekken?

Hooikoorts. Huisstofmijtallergie. Verkoudheid. Wie moet niezen, heeft vaak iets onder de leden. Maar ook peper kan bijvoorbeeld een niesbui in gang zetten. In hoeverre kun je een nies opwekken?

16/04/2020

Hooikoorts kan leiden tot onrust in coronacrisis

Het advies is om juist nu je hooikoorts optimaal te behandelen en neem zo nodig contact op met je huisarts. Een goede behandeling laat klachten verdwijnen, neemt onrust over corona weg en geeft geen ergernis voor omgeving.

24/03/2020

Hooikoortsseizoen is losgebarsten!

Nu iedereen in de ban van corona is en al snel alle alarmbellen afgaan bij een niesbui of kriebelhoest, zouden we bijna vergeten dat ook het hooikoortsseizoen dit jaar al vroeg is losgebarsten. Tijd dus om u te wapenen tegen pollen! Maar hoe?

17/03/2020

Hooikoortsklachten kunnen worden verward met symptomen COVID-19

Door het mooie weer kunnen hooikoortspatiënten klachten krijgen. Dat kan tot onrust leiden, doordat een deel van de klachten lijkt op de klachten bij COVID-19.

01/07/2019

Verschillende nies-types

Onhoudbare niesbuien zijn vaak erg vervelend! En al dat niesen gebeurt op veel verschillende manieren.
We hebben de meest voorkomende niestypes op een rij gezet.

03/05/2019

Hoogtepunt hooikoorts beperkt examenkandidaten

Uit onderzoek blijkt dat het hebben van hooikoorts daadwerkelijk effect heeft op de schoolprestaties.

11/04/2019

Bijna niemand hoeft last te hebben van hooikoorts

Volgens KNO-arts Wytske Fokkens zijn mensen constant bezig met zelf zoeken naar oplossingen terwijl er genoeg medicatie is waarvan bewezen is dat het echt goed werkt. Daar moet je dan wel even voor naar de dokter.

06/04/2019

Bij welke weertypen zijn er veel pollen in de lucht?

Zacht, droog en zonnig weer met een beetje wind is voor mensen met hooikoorts in het voorjaar vrij ongunstig. Veel pollen in de lucht leveren onder andere niesbuien, kriebelhoest, hoofdpijn en gezwollen en rode ogen op.

24/03/2019

Voorkom niesaanvullen door hooikoorts in je auto

Een keer niezen in je auto zorgt er al snel voor dat je in het stadsverkeer 14 meter verder bent zonder op het verkeer te letten. Het is daarom verstandig je auto zo goed mogelijk af te schermen tegen pollen.

24/03/2019

Hoge temperaturen: vroeg begin hooikoortsseizoen

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. De eerste berken staan al in bloei!

22/03/2019

Begin bij baby's vroeg met ei en pinda, om allergieën te voorkomen

Door baby’s heel vroeg pinda en ei te laten eten kunnen veel allergieën voorkomen worden, blijkt uit recent onderzoek. „Dit advies staat haaks op wat ouders lang te horen hebben gekregen.”

15/12/2018

Bestaat dat: Kerstboomallergie?

Mocht je gevoelig zijn voor de kerstboom in huis dan zou je mogelijk last kunnen hebben van een verstopte neus, hoesten, eczeem of huiduitslag.

29/09/2018

Astma en allergieën komen steeds vaker voor

We zijn schoner dan ooit. Misschien zelfs te schoon?

16/07/2018

2018 slecht jaar voor hooikoortspatiënten

Last van tranende ogen en niesaanvallen? Je bent niet de enige: 2018 ontwikkelt zich tot een bijzonder hardnekkig hooikoortsseizoen. Lees hier waarom.

26/04/2018

Hooikoorts kost ons drie miljard euro per jaar

Hooikoorts is uitgegroeid tot een volksziekte. Toch gaan maar weinig mensen ermee naar de huisarts.

26/04/2018

Graspollenseizoen is begonnen

De eerste bloeiende grassoorten zijn afgelopen dagen waargenomen en kunnen hooikoortsklachten veroorzaken.

scroll to top