Behandeling van allergie

Hoe kun je je allergieklachten verlichten?

Een allergie kan een behoorlijke impact hebben op je functioneren in het dagelijks leven. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Een overzicht van mogelijke behandelopties vind je hieronder.

Drie mogelijke allergiebehandelingen

Voordat je aan de slag kunt met mogelijke behandelingen, moet er eerst door een arts worden vastgesteld dat je inderdaad een allergie hebt. De behandeling van je allergie kan uit drie verschillende onderdelen bestaan, namelijk:

  • Saneren, ofwel: het vermijden van allergenen
  • Symptoombestrijding: deze behandeling geeft vaak snel verlichting van de klachten
  • Allergie immunotherapie: een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie

Behandelmogelijkheden voor een kind met allergie

Valerie heeft hooikoorts en heeft daar veel last van. Een kinderarts vertelt welke manieren mogelijk zijn om haar luchtwegallergie te behandelen.

Een kind in een veld snuit zijn neus

Je behandelopties in één oogopslag

Hoe je allergie wordt behandeld hangt van veel factoren af, zoals de ernst en duur van de klachten, de impact op je dagelijks leven en je algemene gezondheid. De diverse behandelopties hebben verschillende werkingsmechanismen. Het hangt af van je klachten en hoe je erop reageert om te bepalen wat het beste bij je past. Het is belangrijk deze mogelijkheden met je arts te bespreken.

Je behandelopties in één oogopslag

Hoe je allergie wordt behandeld hangt van veel factoren af, zoals de ernst en duur van de klachten, de impact op je dagelijks leven en je algemene gezondheid. De diverse behandelopties hebben verschillende werkingsmechanismen. Het hangt af van je klachten en hoe je erop reageert om te bepalen wat het beste bij je past. Het is belangrijk deze mogelijkheden met je arts te bespreken.

Kind snuit neus

Saneren: de blootstelling aan allergenen beperken of vermijden

Door de blootstelling aan de stof waarvoor je allergisch bent te vermijden, kun je de allergieklachten verminderen. Let wel op, want het is niet mogelijk om allergenen in de lucht, zoals pollen en huisstofmijt, volledig uit de weg te gaan. Om de klachten te voorkomen en te verlichten, is er in de meeste gevallen een medische behandeling nodig.

Symptomatische medicatie om allergieklachten te verlichten

Medicijnen kunnen snelle en kortdurende verlichting geven van de klachten. Sommige medicijnen werken in het hele lichaam, terwijl andere medicijnen voornamelijk een lokale werking hebben (zoals een neusspray). Deze behandeling geeft vaak snel verlichting van de klachten.

Lees meer over symptomatische medicatie.

Allergie immunotherapie

Allergie immunotherapie zorgt ervoor dat je lichaam in mindere mate reageert op de momenten wanneer je in contact bent met de allergenen waarvoor je allergisch bent. Deze behandeling richt zich op de oorzaak van je allergie. Het werkt door het regelmatig toedienen van de stof (het allergeen) waarvoor je allergisch bent tijdens een langere periode van 3 tot 5 jaar. Zo bouwt je lichaam tolerantie op voor de stof die de allergie veroorzaakt.

Lees meer over allergie immunotherapie.

Vind een allergiespecialist bij jou in de buurt!

Heb je last van een allergie? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee kan helpen.

Let op: je hebt altijd een doorverwijzing van je (huis)arts nodig.  

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van.

Wat is allergie precies?

Lees verder

Ongeveer 25% van de bevolking heeft last van allergie. De helft daarvan heeft hooikoorts.

Soorten allergieën

Lees verder