Boompollenallergie

Last van boompollenallergie?

Al vanaf eind december kan je last hebben van een allergie voor boompollen. In het begin van het jaar kent het boompollenallergie seizoen echter zijn piek, zo ongeveer vanaf begin februari tot en met mei. De klachten die kunnen ontstaan bij deze allergie kunnen behoorlijk vervelend zijn. Van relatief lichte klachten als niezen en een loopneus tot zwaardere klachten als moeite met slapen en concentratieproblemen. Gelukkig valt er relatief goed wat te doen aan een boompollenallergie.

Waardoor ontstaat een boompollenallergie?

Bij een boompollenallergie heb je niet direct een allergie voor bomen, maar voor een bepaald type allergeen dat aanwezig is in het stuifmeel van bomen. Helaas gaat dit bij het overgrote deel van de mensen met een boompollenallergie om hetzelfde allergeen. Dit allergeen komt in veel boomsoorten terug die in Noord- en Midden-Europa bloeien. Doordat je immuunsysteem het (in principe onschuldige) allergeen als het ware afstoot op het moment dat je het inademt, ontstaat een allergische reactie. Dit uit zich weer in diverse klachten die kunnen optreden.

Voor welk type bomen kun je allergisch zijn?

In principe kun je als je last hebt van een boompollenallergie allergisch zijn voor alle bomen. In Nederland zal je vooral last hebben van de berk, els en hazelaar. Daarnaast kun je ook behoorlijk last van allergie hebben door bomen als de eik, beuk, populier en plataan. Echter, ook andere bomen waarvan het stuifmeel in de lucht terecht komt, kunnen allergische reacties opwekken wanneer je daarvoor overgevoelig bent.

Pollenkalender

  • Bomen
  • Grassen
  • Onkruiden
Boompollen
Grassen
Onkruiden
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
  • Mogelijk pollen aanwezig
  • Voor- en nabloei periode
  • Bloeiperiode

Het boompollenallergie seizoen

Het boompollenallergie seizoen kan soms al rond eind december beginnen. Zeker als er een zachte winter is, is het niet vreemd dat de eerste klachten al eind december opgemerkt worden. Begin februari begint de echte piek van het boompollenallergie seizoen. Deze houdt gemiddeld aan tot mei. Daarna neemt het vrij snel af maar begint het graspollenseizoen al. De gehele periode dat het seizoen duurt is afhankelijk van hoe streng de winter is geweest. Bij een strenge winter bloeien de bomen pas later in het jaar, waardoor de het seizoen iets wordt verschoven.

Klik hier voor meer informatie over de bloeiperiodes van verschillende pollen en de dagelijkse pollenverwachting.

Klachten die ontstaan door een boompollenallergie

De klachten die kunnen ontstaan door een boompollenallergie kunnen enorm uiteenlopend zijn en per persoon verschillen. De symptomen van een boompollenallergie kunnen zich voordoen rond de neus, de ogen, maar ook aan de lagere luchtwegen. Daarbij kan er zowel een vroege als late reactie ontstaan. Bij een vroege reactie heb je bijvoorbeeld last van een loopneus, jeukende, en/of tranende ogen en niezen. Ook jeuk aan het gehemelte kan voorkomen als klacht bij een allergie voor boompollen.

Een volwassen man snuit zijn neus

Late reacties zijn vaak wat heftiger, omdat hier ontstekingscellen bij betrokken zijn. De reacties die zich in deze fase voordoen bestaan onder meer uit een verstopte neus, hoesten, piepende ademhaling of bronchitis. Dit kan eventueel ook gepaard gaan met een gevoel van benauwdheid. Hierbij kunnen klachten zich zowel voordoen in de bovenste als de onderste luchtwegen (de longen). In heftige gevallen kan hooikoorts ook zorgen voor zware hoofdpijn, moeite met slapen en concentratieproblemen.

Meer weten over de klachten die kunnen ontstaan door een boompollenallergie? Bekijk het op onze pagina over symptomen van een boompollenallergie!

Boompollenallergie en allergisch astma

Veel mensen die last hebben van een boompollenallergie, of allergisch zijn voor boom- en/of graspollen , hebben ook last van allergisch astma. Bij ongeveer 80% van de hooikoortspatiënten is dit namelijk het geval. Belangrijk is te weten of dit ook bij jou het geval is wanneer je astmatisch bent, zodat je weet welke allergenen astmatische symptomen vooral kunnen uitlokken.

Wat je kunt doen tegen een allergie voor boompollen

Er zijn zeker een aantal dingen die je tegen hooikoorts kan doen als het aankomt op behandelingen. Saneren (oftewel het vermijden van allergenen) gaat helaas moeilijk, omdat pollen vaak toch je huis binnen kunnen komen en je anders eigenlijk niet meer naar buiten kan. Wat vaak als eerste ingezet wordt, is symptoombestrijding door middel van medicatie. Deze behandeling geeft vaak snel verlichting en is ongeveer 24 uur werkzaam. Je zult deze medicatie moeten blijven herhalen tot je klachten weer afnemen en het pollenseizoen dus voorbij is.

Nog een andere mogelijkheid is een behandeling met allergie immunotherapie. Deze behandeling richt zich op de oorzaak van je allergie en maakt als het ware je immuunsysteem toleranter voor hetgeen waarvoor je allergisch bent.

Lees meer over de verschillende behandelopties op deze pagina.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Boompollenallergie behandelen?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Naast niezen of een loopneus kun je bijv. ook slecht slapen en last hebben van vermoeidheid.

Symptomen boompollenallergie

Lees verder