Symptomen bij hooikoorts

Welke symptomen komen voor bij hooikoorts?

Last van hooikoorts? Dan zullen je klachten erg lijken op verkoudheidsklachten. Denk aan niezen, loopneus of verstopte neus en jeukende ogen. Je bent niet de enige, want 1 op de 8 mensen in Europa heeft hooikoorts (soms ook wel pollenallergie of allergie voor pollen genoemd).

Hoe ontstaan hooikoorts klachten?

De allergische klachten van hooikoorts ontstaan op het moment dat het immuunsysteem een heftige reactie geeft op het inademen van allergenen die in stuifmeel voorkomen. Dit stuifmeel kan van verschillende soorten flora afkomen, zoals bomen, grassen, planten en (on)kruiden.

Wanneer komen hooikoorts klachten het meest voor?

Hooikoorts klachten komen het meest voor tijdens het pollenseizoen. Op het moment dat de pollen in de lucht komen te hangen, dan ontstaan de klachten van hooikoorts. Maar wanneer begint het hooikoortsseizoen dan precies? Dit hangt af van waar je precies allergisch voor bent. De bloeiperiode van bomen, planen en grassen kunnen onderling namelijk enorm verschillen, maar over algemeen is dit in de periode van februari tot en met september. De meeste pollen verspreiden zich tijdens de lente, waardoor de piek van het hooikoorts seizoen (en dus de klachten) tijdens de lente te zien is.

Meest voorkomende hooikoorts symptomen

Hooikoorts kan enorm veel verschillende symptomen en klachten voortbrengen. De symptomen van hooikoorts worden meestal vergeleken met die van een stevige verkoudheid. Het grootste verschil tussen een normale verkoudheid en hooikoorts, is de tijdsperiode. Een verkoudheid is namelijk na een paar dagen alweer over, maar de klachten van hooikoorts kunnen een veel langere periode aanhouden. De meest voorkomende hooikoorts symptomen zijn dan ook een loopneus, verstopte neus en niesbuien.

Overzicht klachten en symptomen hooikoorts

Wat zijn precies alle symptomen van hooikoorts, naast dat het overeenkomsten vertoont met een flinke verkoudheid? De symptomen van hooikoorts uiten zich onder meer in:

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Niesbuien
 • Jeuk
 • Tranende en jeukende ogen
 • Kriebelhoest
 • Benauwdheid
 • Astmaklachten (moeite met ademhalen, piepen of hoesten)
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Slecht slapen
 • Hoofdpijn

Meer weten over hooikoorts? Lees meer over hooikoorts. Op deze pagina beschrijven wij alles wat je dient te weten over hooikoorts.

Hooikoorts: wat kun je er aan doen?

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën in Nederland. Bekijk de video voor meer informatie over de symptomen en verschillende behandelmogelijkheden. Er bestaan namelijk diverse behandelmogelijkheden voor hooikoorts, waarvan er drie mogelijkheden het meest gebruikt worden in de praktijk: saneren, immunotherapie en symptoombestrijding.

Hooikoorts: wat kun je er aan doen?

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën in Nederland. Bekijk de video voor meer informatie over de symptomen en verschillende behandelmogelijkheden. Er bestaan namelijk diverse behandelmogelijkheden voor hooikoorts, waarvan er drie mogelijkheden het meest gebruikt worden in de praktijk: saneren, immunotherapie en symptoombestrijding.

Verschillende termen voor een allergische neusaandoening

In de onderstaande video legt Prof. Wytske Fokkens, KNO-arts in het AMC, uit welke verschillende termen allemaal gebruikt worden voor een allergische neusaandoening zoals hooikoorts en huisstofmijtallergie.

  :

  Jouw quiz score

  Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

  Behandelopties vergelijken?

  Lees verder

  Geen controle over je allergie? Wellicht kan een specialist helpen.

  Allergiespecialist zoeken?

  Lees verder

  Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

  Allergie testen?

  Lees verder

  Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.