Skip to next element

Contact allergie

Last van contactallergie?

 

Als je vermoedt dat je last hebt van een contactallergie zoals een nikkelallergie, dan zul je de volgende klachten waarschijnlijk wel herkennen: je hebt last van rode handen en bultjes als je met een bepaalde shampoo in contact bent geweest, of je krijgt blaartjes op je pols als je een horloge draagt waarin nikkel is verwerkt, of je krijgt bijv. huiduitslag bij gebruik van een bepaalde crème.

Wat is contactallergie precies?

Wanneer je huiduitslag krijgt van rechtstreeks contact met iets in je omgeving zou dit een allergische reactie kunnen zijn. Dan is je immuunsysteem hierbij betrokken. Je zou ook last kunnen hebben van een niet-allergische reactie als gevolg van prikkelende stoffen. Dan spreken we officieel niet van een allergie, maar van een overgevoeligheid. Vaak is het een combinatie van beide. De bekendste aandoening als gevolg van contactreacties zijn netelroos en eczeem. De medische naam voor eczeem is dermatitis. Wanneer een specifiek allergeen de oorzaak is van het eczeem dan heet dat allergische contactdermatitis.

Advies nodig?

 

Deskundig advies over verzorging van de huid met neiging tot allergie?


Medewerkers van Apotheek&Huid kunnen je hierover persoonlijk adviseren.

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via +31 174 247 393.

A&H

 

Deskundig advies via telefoon of whatsapp +31174247393

Neurodermitis, gevolg van allergische reactie

Wanneer er een jeukende allergische reactie is ontstaan zoals bijvoorbeeld eczeem, kan de jeuk in stand worden gehouden door herhaaldelijk krabben of wrijven. De jeuk kan daardoor juist toenemen en de huid zelf kan veranderen. Denk dan aan verdikking, verkleuring of er vormen zich bobbeltjes op de huid. Dit wordt ook wel neurodermitis genoemd.

 

Symptomen bij contactallergie

Contactallergie begint vrijwel altijd op de plaats waar de huid in contact is geweest met het allergeen. Bij cosmetica is dat vaak in het gezicht, de hals en de handen. Bij nikkelallergie bijvoorbeeld op de plaats van de sieraden of de gesp. De allergische reactie begint meestal binnen 48 uur na het contact met het allergeen.

 
Iemand met een geirriteerde huid krapt aan de huid

Oorzaken van contactallergie

 

De lijst met probleemproducten is lang, maar er zijn een aantal stoffen die bekend staan om het veroorzaken van contactallergie, namelijk:

  • Metalen
  • Cosmetica
  • Parfum
  • Shampoo
  • Nagellak
  • Haarverf, permanentvloeistof en haarlak
  • Latex
  • Sommige geneesmiddelen, zalven en crèmes

Last van nikkel of chroom?

Nikkel (nikkelsulfaat) zit in veel verschillende metalen voor bijvoorbeeld bestek, pennen, brillen, ritsen, portemonnees, horloges en ook geld. Een belangrijke oorzaak voor nikkelallergie is het dragen van sieraden (kettingen, oorbellen) die met nikkel verrijkt worden om een mooie glanslaag te krijgen. Bij vrouwen is contactallergie voor nikkel daarom een belangrijke oorzaak van eczeem.

Nikkel komt ook voor in onze voeding. Daarom kunnen sommige mensen ook last hebben bij het eten van producten waar een geringe hoeveelheid nikkel in zit. Nikkel komt van nature voor in de meeste voedingsmiddelen. Producten waar een hoog gehalte aan nikkel in zitten, zijn cacao en chocolade, drop, noten, volkoren producten en peulvruchten, waaronder sojabonen, sojaproducten en pinda's. Het zit in mindere mate ook in groente.

Tot slot kan nikkel ook voorkomen in de keuken omdat het verwerkt is in de leidingen van een koffie-automaat, in metalen en aluminium pannen, metalen waterleidingen en het keukengerei zoals bestek. Als je last hebt van eczeem door een nikkelallergie, kun je baat hebben bij een aangepast dieet en voedsel te bereiden in nikkelvrije artikelen.

 

Wat kan ik doen aan contactallergie?

De enige echte behandeling is het contact met het allergeen waar je huid op reageert vermijden. Dit kan zelfs betekenen dat sommigen het beste van beroep zouden kunnen veranderen. Metselaars, vloerenleggers, kappers en nagelstylistes bijvoorbeeld, hebben vaak last van contactallergie omdat ze vanuit hun werk met bepaalde stoffen in aanraking komen waar hun huid niet tegen kan. In sommige gevallen kunnen aanpassingen in de manier van werken mogelijkheden bieden, bijv. een kapper kan handschoenen dragen wanneer ze met bepaalde haarproducten moet werken. De huid die reageert met eczeem kan het beste vet worden gehouden, een droge huid jeukt en irriteert meer. Ook kan je huisarts bepaalde zalven en crèmes voorschrijven die een geneesmiddel bevatten als het eczeem ernstig is.

Het belang van allergeenvrije huidverzorging

Mensen met een contactallergie en eczeem hebben vaak een (zeer) gevoelige en droge huid. Ze vormen een kwetsbare groep en moeten vaak hun hele leven lang hun huid goed verzorgen met producten die zo min mogelijk en liefst helemaal gèèn allergenen bevatten. Klik hier voor een interview met Prof. Dr. Th. Rustemeyer (Amsterdam AMC/VU) over het belang van allergeenvrije huidverzorging voor patiënten met een contactallergie.

Je arts kan met behulp van een epicutaantest aantonen of er sprake is van contactallergie.

Allergie testen?

Lees verder

Contactallergie begint vrijwel altijd daar waar de huid in contact is geweest met het allergeen.

Symptomen contactallergie

Lees verder

Ca. 25% van de bevolking heeft last van een allergie. Elke allergie kan zich op verschillende manieren uiten.

Is het alleen contactallergie?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

29/04/2022

Jeuk in je mond na het eten?

Tintelt je mond na het eten van kiwi of ananas? Of zorgt een hap van een appel voor jeuk en zwelling van je lippen en tong? Grote kans dat je last hebt van het Oraal Allergie Syndroom (OAS).

29/04/2022

Hooikoortsradar sinds coronatijd vaker bezocht: 'Is het corona of hooikoorts?'

Voor mensen die last hebben van een pollenallergie biedt Hooikoortsradar al jaren soelaas - en sinds de uitbraak van COVID-19 nog meer. Er was ineens veel belangstelling van mensen die wilden weten of ze nou corona hadden of hooikoorts.

17/03/2021

Tips bij hooikoorts

Na de ijspret gaat de lente weer beginnen. Voor meeste mensen is dit erg fijn, meer zonlicht en langere dagen, maar voor hooikoortspatiënten is dit vaak anders. Dit blog legt uit wat hooikoorts veroorzaakt en wat je eraan kunt doen.

23/02/2021

Kinderen met een allergie sneller geholpen

Het Allergiecentrum van het Diakonessenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis gaan nauw samenwerken. Daarmee is de regio Utrecht een plek voor kinderallergologische topzorg rijker. En zijn kinderen met een allergie sneller geholpen.

23/02/2021

Hooikoortsklachten kunnen worden verward met coronasymptomen

Door het mooie weer worden er meer pollen van de hazelaars en de elzen verwacht. Hooikoortspatiënten kunnen daardoor klachten krijgen die lijken op coronavirussymptomen.

15/02/2021

Zo voorkom je (extra) last van huisstofmijtallergie tijdens de lockdown

Heb jij het gevoel dat nu je veel meer thuis zit, je ook (meer) last hebt van huisstofmijtallergie? Dit kan zeker, maar het hangt eigenlijk vooral af van je huis.

20/11/2020

Allergische rinitis beperkt de kwaliteit van leven

Allergische rinitis beperkt de kwaliteit van leven: je neus loopt, je ogen kriebelen, je energieniveau is laag. Tegenwoordig denken mensen ook nog dat je mogelijk COVID-19 hebt. Lees meer over de impact van allergische rinitis op de kwaliteit van leven.

18/05/2020

Kunnen zonlicht en seks een nies opwekken?

Hooikoorts. Huisstofmijtallergie. Verkoudheid. Wie moet niezen, heeft vaak iets onder de leden. Maar ook peper kan bijvoorbeeld een niesbui in gang zetten. In hoeverre kun je een nies opwekken?

16/04/2020

Hooikoorts kan leiden tot onrust in coronacrisis

Het advies is om juist nu je hooikoorts optimaal te behandelen en neem zo nodig contact op met je huisarts. Een goede behandeling laat klachten verdwijnen, neemt onrust over corona weg en geeft geen ergernis voor omgeving.

24/03/2020

Hooikoortsseizoen is losgebarsten!

Nu iedereen in de ban van corona is en al snel alle alarmbellen afgaan bij een niesbui of kriebelhoest, zouden we bijna vergeten dat ook het hooikoortsseizoen dit jaar al vroeg is losgebarsten. Tijd dus om u te wapenen tegen pollen! Maar hoe?

17/03/2020

Hooikoortsklachten kunnen worden verward met symptomen COVID-19

Door het mooie weer kunnen hooikoortspatiënten klachten krijgen. Dat kan tot onrust leiden, doordat een deel van de klachten lijkt op de klachten bij COVID-19.

01/07/2019

Verschillende nies-types

Onhoudbare niesbuien zijn vaak erg vervelend! En al dat niesen gebeurt op veel verschillende manieren.
We hebben de meest voorkomende niestypes op een rij gezet.

03/05/2019

Hoogtepunt hooikoorts beperkt examenkandidaten

Uit onderzoek blijkt dat het hebben van hooikoorts daadwerkelijk effect heeft op de schoolprestaties.

11/04/2019

Bijna niemand hoeft last te hebben van hooikoorts

Volgens KNO-arts Wytske Fokkens zijn mensen constant bezig met zelf zoeken naar oplossingen terwijl er genoeg medicatie is waarvan bewezen is dat het echt goed werkt. Daar moet je dan wel even voor naar de dokter.

06/04/2019

Bij welke weertypen zijn er veel pollen in de lucht?

Zacht, droog en zonnig weer met een beetje wind is voor mensen met hooikoorts in het voorjaar vrij ongunstig. Veel pollen in de lucht leveren onder andere niesbuien, kriebelhoest, hoofdpijn en gezwollen en rode ogen op.

24/03/2019

Voorkom niesaanvullen door hooikoorts in je auto

Een keer niezen in je auto zorgt er al snel voor dat je in het stadsverkeer 14 meter verder bent zonder op het verkeer te letten. Het is daarom verstandig je auto zo goed mogelijk af te schermen tegen pollen.

24/03/2019

Hoge temperaturen: vroeg begin hooikoortsseizoen

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. De eerste berken staan al in bloei!

22/03/2019

Begin bij baby's vroeg met ei en pinda, om allergieën te voorkomen

Door baby’s heel vroeg pinda en ei te laten eten kunnen veel allergieën voorkomen worden, blijkt uit recent onderzoek. „Dit advies staat haaks op wat ouders lang te horen hebben gekregen.”

15/12/2018

Bestaat dat: Kerstboomallergie?

Mocht je gevoelig zijn voor de kerstboom in huis dan zou je mogelijk last kunnen hebben van een verstopte neus, hoesten, eczeem of huiduitslag.

29/09/2018

Astma en allergieën komen steeds vaker voor

We zijn schoner dan ooit. Misschien zelfs te schoon?

16/07/2018

2018 slecht jaar voor hooikoortspatiënten

Last van tranende ogen en niesaanvallen? Je bent niet de enige: 2018 ontwikkelt zich tot een bijzonder hardnekkig hooikoortsseizoen. Lees hier waarom.

26/04/2018

Hooikoorts kost ons drie miljard euro per jaar

Hooikoorts is uitgegroeid tot een volksziekte. Toch gaan maar weinig mensen ermee naar de huisarts.

26/04/2018

Graspollenseizoen is begonnen

De eerste bloeiende grassoorten zijn afgelopen dagen waargenomen en kunnen hooikoortsklachten veroorzaken.

scroll to top