Skip to next element

Contact allergie

Last van contactallergie?

 

Als je vermoedt dat je last hebt van een contactallergie zoals een nikkelallergie, dan zul je de volgende klachten waarschijnlijk wel herkennen: je hebt last van rode handen en bultjes als je met een bepaalde shampoo in contact bent geweest, of je krijgt blaartjes op je pols als je een horloge draagt waarin nikkel is verwerkt, of je krijgt bijv. huiduitslag bij gebruik van een bepaalde crème.

Wat is contactallergie precies?

Wanneer je huiduitslag krijgt van rechtstreeks contact met iets in je omgeving zou dit een allergische reactie kunnen zijn. Dan is je immuunsysteem hierbij betrokken. Je zou ook last kunnen hebben van een niet-allergische reactie als gevolg van prikkelende stoffen. Dan spreken we officieel niet van een allergie, maar van een overgevoeligheid. Vaak is het een combinatie van beide. De bekendste aandoening als gevolg van contactreacties zijn netelroos en eczeem. De medische naam voor eczeem is dermatitis. Wanneer een specifiek allergeen de oorzaak is van het eczeem dan heet dat allergische contactdermatitis.

Advies nodig?

 

Deskundig advies over verzorging van de huid met neiging tot allergie?


Medewerkers van Apotheek&Huid kunnen je hierover persoonlijk adviseren.

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via +31 174 247 393.

A&H

 

Deskundig advies via telefoon of whatsapp +31174247393

Neurodermitis, gevolg van allergische reactie

Wanneer er een jeukende allergische reactie is ontstaan zoals bijvoorbeeld eczeem, kan de jeuk in stand worden gehouden door herhaaldelijk krabben of wrijven. De jeuk kan daardoor juist toenemen en de huid zelf kan veranderen. Denk dan aan verdikking, verkleuring of er vormen zich bobbeltjes op de huid. Dit wordt ook wel neurodermitis genoemd.

 

Symptomen bij contactallergie

Contactallergie begint vrijwel altijd op de plaats waar de huid in contact is geweest met het allergeen. Bij cosmetica is dat vaak in het gezicht, de hals en de handen. Bij nikkelallergie bijvoorbeeld op de plaats van de sieraden of de gesp. De allergische reactie begint meestal binnen 48 uur na het contact met het allergeen.

 
Iemand met een geirriteerde huid krapt aan de huid

Oorzaken van contactallergie

 

De lijst met probleemproducten is lang, maar er zijn een aantal stoffen die bekend staan om het veroorzaken van contactallergie, namelijk:

  • Metalen
  • Cosmetica
  • Parfum
  • Shampoo
  • Nagellak
  • Haarverf, permanentvloeistof en haarlak
  • Latex
  • Sommige geneesmiddelen, zalven en crèmes

Last van nikkel of chroom?

Nikkel (nikkelsulfaat) zit in veel verschillende metalen voor bijvoorbeeld bestek, pennen, brillen, ritsen, portemonnees, horloges en ook geld. Een belangrijke oorzaak voor nikkelallergie is het dragen van sieraden (kettingen, oorbellen) die met nikkel verrijkt worden om een mooie glanslaag te krijgen. Bij vrouwen is contactallergie voor nikkel daarom een belangrijke oorzaak van eczeem.

Nikkel komt ook voor in onze voeding. Daarom kunnen sommige mensen ook last hebben bij het eten van producten waar een geringe hoeveelheid nikkel in zit. Nikkel komt van nature voor in de meeste voedingsmiddelen. Producten waar een hoog gehalte aan nikkel in zitten, zijn cacao en chocolade, drop, noten, volkoren producten en peulvruchten, waaronder sojabonen, sojaproducten en pinda's. Het zit in mindere mate ook in groente.

Tot slot kan nikkel ook voorkomen in de keuken omdat het verwerkt is in de leidingen van een koffie-automaat, in metalen en aluminium pannen, metalen waterleidingen en het keukengerei zoals bestek. Als je last hebt van eczeem door een nikkelallergie, kun je baat hebben bij een aangepast dieet en voedsel te bereiden in nikkelvrije artikelen.

 

Wat kan ik doen aan contactallergie?

De enige echte behandeling is het contact met het allergeen waar je huid op reageert vermijden. Dit kan zelfs betekenen dat sommigen het beste van beroep zouden kunnen veranderen. Metselaars, vloerenleggers, kappers en nagelstylistes bijvoorbeeld, hebben vaak last van contactallergie omdat ze vanuit hun werk met bepaalde stoffen in aanraking komen waar hun huid niet tegen kan. In sommige gevallen kunnen aanpassingen in de manier van werken mogelijkheden bieden, bijv. een kapper kan handschoenen dragen wanneer ze met bepaalde haarproducten moet werken. De huid die reageert met eczeem kan het beste vet worden gehouden, een droge huid jeukt en irriteert meer. Ook kan je huisarts bepaalde zalven en crèmes voorschrijven die een geneesmiddel bevatten als het eczeem ernstig is.

Het belang van allergeenvrije huidverzorging

Mensen met een contactallergie en eczeem hebben vaak een (zeer) gevoelige en droge huid. Ze vormen een kwetsbare groep en moeten vaak hun hele leven lang hun huid goed verzorgen met producten die zo min mogelijk en liefst helemaal gèèn allergenen bevatten. Klik hier voor een interview met Prof. Dr. Th. Rustemeyer (Amsterdam AMC/VU) over het belang van allergeenvrije huidverzorging voor patiënten met een contactallergie.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Je arts kan met behulp van een epicutaantest aantonen of er sprake is van contactallergie.

Allergie testen?

Lees verder

Contactallergie begint vrijwel altijd daar waar de huid in contact is geweest met het allergeen.

Symptomen contactallergie

Lees verder

Ca. 25% van de bevolking heeft last van een allergie. Elke allergie kan zich op verschillende manieren uiten.

Is het alleen contactallergie?

Lees verder

scroll to top