Allergie voor huisstofmijten

Hoe weet je of je last hebt van huisstofmijtallergie?

Heel veel mensen hebben een allergie voor huisstofmijt of huismijt. Heb je bijvoorbeeld last van een verstopte neus of van niesbuien wanneer je ’s morgens opstaat? Last van tranende, rode ogen als je in een ruimte bent met tapijt en gordijnen? ’s Nachts moeite met ademhalen of een piepende ademhaling? Deze klachten kunnen gedurende het hele jaar door voorkomen en zijn niet seizoensgebonden. Wanneer je je in deze klachten herkent, kan het zijn dat je allergisch bent voor huisstofmijten.

Close-up van een huisstofmijt

Wat is huisstofmijt of huismijt precies?

Bij een allergie voor huisstofmijt, ook wel huismijt genoemd, worden de klachten veroorzaakt door een reactie op met name de uitwerpselen van de huisstofmijt. Dit zijn witte beestjes die tot de familie van de spinachtigen behoren. Hun afmeting is slechts 0,1 tot 0,6 mm waardoor ze niet of nauwelijks zichtbaar zijn met het blote oog. Huisstofmijten zijn op zich onschadelijk, maar je kunt hier allergisch voor zijn. De beestjes voelen zich het meest thuis op donkere en vochtige plaatsen bij een temperatuur van rond de 25°C. Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten). Ook buitenshuis word je blootgesteld aan de huisstofmijten. Denk bijvoorbeeld aan scholen, in restaurants en hotels, bioscopen, theaters of openbaar vervoer.

Symptomen huisstofmijtallergie

Huisstofmijten komen het hele jaar voor, maar vooral in de herfst en in de winter is er sprake van een toename van het aantal huisstofmijten. Er wordt in deze periode vaak minder geventileerd en de kachel gaat weer aan. Een ideaal leefklimaat voor de huisstofmijt. In deze periode zullen de klachten naar alle waarschijnlijkheid dan ook sterker zijn dan de rest van het jaar. De klachten komen vaak ’s nachts en ’s morgens bij het opstaan tot uiting. In een matras kunnen wel 1 miljoen huisstofmijten leven. We brengen gemiddeld zo’n 8 uur per dag in bed door en komen op die manier dus langdurig in aanraking met de uitwerpselen van de huisstofmijt. Bij de geringste beweging in bed komen de uitwerpselen in de lucht, worden vervolgens ingeademd en kunnen op die manier allergieklachten veroorzaken.

Bekijk hier de lijst met symptomen voor huisstofmijt

Leven met hooikoorts of een allergie voor huisstofmijten

De impact van allergie wordt vaak onderschat en kan van invloed zijn op je dagelijkse bezigheden. Naast neus- en oogklachten kun je je ook benauwd voelen, slecht slapen of moeite hebben met concentreren. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Bespreek deze met je dokter.

Handige tips

  • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer (parket, plavuizen, laminaat)
  • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, zeker in de slaapkamer
  • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter
  • Neem gladde oppervlakken regelmatig af met een vochtige doek
  • Probeer de luchtvochtigheid in huis in het najaar en de winter zo laag mogelijk te houden
  • Zorg iedere dag voor goede ventilatie van je huis
  • Was beddengoed regelmatig op 60°C
  • Droog je was bij voorkeur buiten of in een wasdroger
  • Vervang een wollen of donzen dekbed/kussen door een synthetisch of katoenen exemplaar
  • Gebruik allergeendichte matras- en kussenhoezen
  • Laat de afzuigkap aan na het koken (ongeveer een uurtje) om zoveel mogelijk stoom uit huis af te voeren
  • Geef een allergisch kind alleen synthetische knuffelbeesten. Leg ze regelmatig een aantal uren in de vriezer, de huisstofmijten gaan dan dood
  • De slaapkamer is een belangrijke ruimte om te saneren vanwege de lange tijd die je erin doorbrengt

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Huisstofmijtallergie behandelen?

Lees verder

De klachten komen vaak ’s nachts en ’s morgens bij het opstaan tot uiting..

Symptomen bij huisstofmijtallergie

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen. .

Allergie testen?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.