Wanneer hebben nu de meeste mensen last van hooikoorts? Dat ligt er allereerst aan voor welke pollen iemand allergisch is. Eigenlijk kennen we 3 hoofdgroepen: bomen, grassen en (on)kruiden. Ze geven in verschillende bloeiperioden stuifmeel af, de zogenaamde pollen. Veel hooikoortspatiënten zijn zowel allergisch voor boom- als graspollen. Dat kan betekenen dat iemand een groot deel van het jaar klachten kan ervaren. Verder speelt het weer ook een belangrijke rol. Bij mooi weer en weinig regen komen veel pollen vrij en zijn ze lang in de lucht aanwezig. En de wind zorgt voor het transport van de pollen. Daarnaast kan het gehalte fijnstof te gevolge van luchtverontreiniging mede bepalend zijn.
Bloeiperioden:
-
Bomen: een bekende boom waarvoor veel mensen allergisch zijn is de berk. Deze bloeit vaak van maart tot mei. Andere bekende bomen zoals de els en de hazelaar bloeien al vanaf januari tot maart.
-
Grassen: de meeste graspollen zijn vooral vanaf mei actief tot augustus. Denk aan onder andere straatgras en Engels raaigras
- (On)kruiden: dan hebben we het over bijv. de bijvoet, brandnetel of ambrosia en die staan in bloei vanaf mei tot soms wel oktober.
Goed om te weten is dat als je een allergie hebt voor de berk, je waarschijnlijk ook last hebt van bijv. de els, hazelaar en eik. Het zijn verschillende bomen, maar ze hebben één allergeen in hun pollen gemeenschappelijk waardoor je dus hooikoortsklachten van deze boomfamilie kunt krijgen. Dit geldt ook voor graspollen. De kans is groot dat als je allergisch bent voor één grassoort je ook allergisch reageert op andere grassoorten. Via de website of app van Pollennieuws kun je je heel goed laten informeren over de pollenverwachting, of klik hier voor de actuele pollenverwachting.