Wat is saneren eigenlijk? In principe betekent het vermijding of beperking van allergenen. Saneren bij allergie is een manier om confrontatie met bijvoorbeeld huisstofmijt te verminderen. Helaas is het bijna niet mogelijk om alle allergenen te verwijderen, maar saneren biedt wel een goede eerste stap tegen allergie. De allergieklachten kunnen hierdoor afnemen. Bij de ene allergie is saneren natuurlijk een beter alternatief dan bij andere allergieën. Wij leggen je alles uit over wat saneren is en hoe je dit kan doen. Op die manier kunnen jouw klachten verlicht worden.
Allergie saneren
Wat is saneren en hoe wordt het uitgevoerd?
Saneren is een preventieve aanpak om allergie te bestrijden. De symptomen die je als persoon ontwikkelt voor een allergie zijn niet prettig. Bij saneren verwijder of vermijd je de allergenen die verantwoordelijk zijn voor de allergie waar je last van hebt zo veel mogelijk. Dit kan zijn door regelmatig schoon te maken in geval van huisstofmijtallergie. Of je zorgt ervoor dat ze niet in huis terecht komen door je ramen gesloten te houden tijdens het pollenseizoen wanneer je hooikoorts door bijvoorbeeld graspollen hebt. Per allergie kan de exacte invulling hiervoor verschillen.
Bij voedselallergieën voorkom je natuurlijk dat je producten eet die allergenen bevatten waarvoor je overgevoelig bent. Dit is relatief makkelijk toe te passen. Voor bijvoorbeeld hooikoorts is het een stuk lastiger. Pollen zweven buiten vrij in de lucht en de enige manier om deze niet in te ademen is door altijd binnen te zitten met ramen en deuren dicht. Dit is praktisch natuurlijk niet haalbaar. Wanneer je allergisch bent voor huisdieren dan is het wat makkelijker om saneermaatregelen te treffen.
Saneren bij huisstofmijtallergie
Bij het saneren van huisstofmijt staat met name centraal dat er veel schoongemaakt en gewassen wordt. Huisstofmijt zit graag op plekken die warm en vochtig zijn, denk aan je bed. Dit is dan ook de meest bekende plek waar ze voorkomen. Daarnaast kunnen ze ook voorkomen in kleding, koffers, banken en andere gestoffeerde meubels. Regelmatig stofzuigen, het beddengoed op 60 graden wassen en de luchtvochtigheid in huis controleren zijn een aantal acties die ondernomen kunnen worden bij het saneren van huisstofmijtallergie. Daarnaast doe je stofzuigen het liefst met een HEPA-filter. Het beste is om daarbij gestoffeerde meubels zoveel mogelijk te beperken en een gladde vloerbedekking te kiezen. Voor meer tips over het saneren van huisstofmijt, bekijk onze pagina over huisstofmijtallergie.
Saneren bij huisdierenallergie
Bij het saneren van de allergenen die een huisdierenallergie veroorzaken is het belangrijkste om te voorkomen dat je in aanraking komt met het huisdier waarvoor je allergisch bent. Ben je allergisch voor honden of katten , dan zorg je ervoor dat deze natuurlijk niet in je huis komen. Kom je bij iemand thuis die huisdieren heeft waar je allergisch voor bent, dan is het belangrijk je kleding direct bij thuiskomst te wisselen en deze te wassen. Een douche, na je bezoek, kan ook helpen om klachten te voorkomen. Ga in ieder geval niet het huisdier aaien of knuffelen. Soms kun je al klachten ervaren als je in aanraking bent geweest met iemand die huisdieren heeft of bijvoorbeeld in de auto hebt gezeten bij iemand die een hond heeft. De huidschilfers van huisdieren zijn doorgaans overal in huis aanwezig en kan dus ook blijven plakken aan de kleding van iemand of in de auto achterblijven waardoor je toch allergisch kan reageren. Belangrijk is om de allergenen zo snel mogelijk uit kleding, meubels en andere voorwerpen te verwijderen. Meer handige tips over het saneren bij een allergie voor huisdieren, kun je hier lezen.
Medicatie of immunotherapie naast saneren
Hoewel saneren een goede eerste stap is in het beperken van allergieklachten, is het vaak niet voldoende om er helemaal geen last meer van te hebben. In sommige gevallen is saneren nagenoeg onmogelijk, zoals bij hooikoorts of huisstofmijtallergie. Andere behandelopties bij allergieën zijn dan symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.
Saneren is daarom altijd een goede aanvulling op elke behandeling en kan eraan bijdragen dat je zo min mogelijk last hebt van je allergie, het is bijna nooit de enige oplossing
Naast saneren is symptomatische medicatie dus een manier om allergieklachten tegen te gaan. Symptomatische medicatie zorgt ervoor dat symptomen, oftewel de klachten, zoveel mogelijk worden beperkt. Door middel van neusspray, oogdruppels of tabletten onderdruk je de symptomen en nemen klachten af. Op het moment dat de medicatie uitwerkt, komen de klachten weer terug.
Allergie immunotherapie is een behandelmethode die zich richt zich op de lange termijn en duurt minimaal 3 jaar. Immunotherapie focust zich op de oorzaak van de allergie en leert het lichaam weer op gewenste wijze te reageren op de stof waarop je allergisch reageert. Het immuunsysteem wordt op den duur toleranter op het moment dat deze in aanraking komt met de allergenen.
Een combinatie van bovenstaande opties wordt vaak ook toegepast. Iedereen reageert anders en heeft in andere mate last van een allergie. Alleen een arts kan je deze behandeling voorschrijven.
Geen controle over je allergie? Wellicht kan een specialist helpen.
Allergiespecialist zoeken?
Allergieklachten onderdrukken met medicatie.
Symptomatische medicatie gebruiken?
Allergie immunotherapie is ook een behandeloptie.
Je immuunsysteem tolerant maken?