Vrij verkrijgbare allergiemedicatie van de drogist
Er zijn diverse soorten medicijnen die zonder recept te verkrijgen zijn (neussprays, tabletjes of bijvoorbeeld oogdruppels). Dit betekent dus dat je vrij (zonder recept van de huisarts) deze medicatie kunt aanschaffen en gebruiken. Ons advies is om eerst te overleggen met je huisarts voordat je start met medicijnen voor behandeling van hooikoorts of andere allergie-gerelateerde klachten. Hierdoor weet je namelijk zeker dat je zonder zorgen en geheel verantwoord gebruikt kunt maken van de medicatie. Want je wilt toch alleen medicijnen nemen na het stellen van een juiste diagnose? Anders heeft het medicijn mogelijk helemaal geen nut voor de klachten waarvoor je ze wilt gebruiken.
De hooikoorts- of allergie pillen/tabletten die bij de apotheek en drogisterij vaak zonder recept te verkrijgen zijn, zijn loratadine en cetirizine. Deze medicijnen zijn voor verschillende luchtwegallergieën te gebruiken, zoals hooikoorts, huisstofmijtallergie en een allergie voor huisdieren. Loratadine en cetirizine blokkeren de werking van histamine. Hierdoor kunnen de klachten die ontstaan als gevolg van een allergie afnemen. De bijwerkingen van de medicijnen zijn onder andere slaperigheid, hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.
Allergiemedicatie op voorschrift van een arts
Een arts kan meer voor je betekenen bij de behandeling van een allergie. Hij kan met behulp van een allergietest en het in kaart brengen van je klachten een juiste diagnose stellen. Daarnaast kan hij je goed adviseren over welke medicatie voor jou geschikt kan zijn. Zoals je net duidelijk is geworden is veel allergiemedicatie snel voorhanden maar wat je arts voor kan schrijven is vaak niet hetzelfde als wat te koop is bij de drogist of apotheek. Je arts kan je informeren over verschillende soorten symptomatische medicatie om je allergieklachten te onderdrukken maar ook over immunotherapie waarmee je je richt op de oorzaak van je allergieklachten.
Allergie behandelen met immunotherapie
Op het moment dat saneren en symptomatische medicatie niet (voldoende) werken om de klachten te verlichten, dan kan vaak een behandeling in de vorm van immunotherapie worden ingezet. Allergie immunotherapie, ook wel desensibilisatie of allergievaccinatie genoemd, is een allergiebehandeling die zich richt op de oorzaak van de allergie. Deze behandeling is alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts, veelal een specialist maar ook sommige huisartsen hebben ervaring met immunotherapie. Bij deze behandeling word je immuunsysteem voor een lange tijd blootgesteld aan de stof die de allergische reactie uitlokt. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan deze stof zodat je op den duur minder klachten ervaart wanneer je aan deze allergenen wordt blootgesteld. Immunotherapie is onder andere verkrijgbaar voor de behandeling van hooikoorts (veroorzaakt door gras- en/of boompollen) en huisstofmijtallergie.
Je lichaam heeft tijd nodig om tolerantie op te bouwen tegen de stof waarvoor je allergisch bent. Een behandeling met allergie immunotherapie duurt daarom zo'n drie jaar. Bij deze vorm van behandeling kunnen bijwerkingen voorkomen. Het zal je niet verbazen dat een bijwerking juist een allergische reactie kan zijn op de plek waar je het medicijn krijgt toegediend omdat je als het ware iets inneemt waarvoor je allergisch bent. Raadpleeg daarom altijd goed de bijsluiter.
Er zijn verschillende toedieningsvormen voor allergie immunotherapie, namelijk tabletten onder de tong en injecties. De tabletten zijn snel oplossende smelttabletten die je één keer per dag onder je tong dient te leggen. De toediening van allergie immunotherapie via injecties vindt altijd plaats bij je behandelend arts.