Allergiemedicatie bij Luchtwegallergie

Allergiemedicatie: lees alles over behandelmogelijkheden

Als je last hebt van allergieklachten kun je op drie verschillende manieren proberen de klachten te verlichten:

  • Het vermijden en bestrijden van allergenen waar je op reageert.
  • Het verlichten van je allergieklachten met symptomatische medicatie.
  • Het trainen van je immuunsysteem, allergie-immunotherapie.

Het is aan te raden om samen met je arts te overleggen welke behandelingsoptie het beste bij jou past. Jouw arts kan deze keuze afstemmen op jouw specifieke klachten en de vastgestelde diagnose. Om tot een nauwkeurige diagnose te komen, kan je arts een allergietest uitvoeren of laten uitvoeren. Op basis van de resultaten hiervan stelt de arts, samen met jou, een behandelplan op.

Behandelplannen bij een allergie kunnen in de loop van de tijd ook veranderen. Bijvoorbeeld doordat je lichaam anders reageert op een allergie.1 Het is dus altijd goed om verschillende opties samen met je arts te bespreken.

Bij luchtwegallergie kun je proberen te voorkomen dat je triggers (stoffen waar je allergisch op reageert) inademt. Voorbeelden van triggers bij verschillende luchtwegallergieën zijn stuifmeel(pollen), huidschilfers van huisdieren en uitwerpselen van huisstofmijt. Deze altijd helemaal vermijden is meestal niet mogelijk. We vertellen je in dit artikel daarom meer over de andere opties, zoals het gebruik van medicatie* voor volwassenen en kinderen.

Bij het gebruik van medicijnen kun je onderscheid maken tussen vrij verkrijgbare zelfzorggeneesmiddelen* en receptgeneesmiddelen*. Je arts kan je adviseren welke optie het best bij je past. Daarbij kan je arts naar verschillende factoren kijken. Zoals je klachtenpatroon en hoe de allergie zich bij jou ontwikkelt.1

Geneesmiddelen zijn vaak gericht op het bieden van onmiddellijke verlichting van symptomen zoals jeuk aan je neus, een loopneus of niezen. Allergie immunotherapie, die voor sommige allergieën beschikbaar is, richt zich op het tolerant maken van je immuunsysteem door geleidelijk allergenen toe te dienen en zo het lichaam traint niet meer overdreven te reageren op een allergeen, daardoor kunnen met de tijd je klachten gaan afnemen. Het is belangrijk om samen met je arts te beslissen welke behandeling op dit moment het meest geschikt is voor jouw situatie.

Welke geneesmiddelen kun je bij een luchtwegallergie gebruiken?

Afhankelijk van je klachtenpatroon kan je in overleg met je arts geneesmiddelen gebruiken om de klachten bij een luchtwegallergie te verlichten. Veel allergieën veroorzaken vergelijkbare klachten. Zoals klachten aan de ogen, de neus, de bijholtes (sinussen) of ademhalingsklachten. Doordat de klachten op elkaar lijken kunnen er bij verschillende soorten allergie dezelfde geneesmiddelen worden voorgeschreven.1,5 Hier kun je meer lezen over hooikoortsmedicijnen.

Naast het gebruik van geneesmiddelen die klachten onderdrukken kan immunotherapie een optie zijn. Bij dit geneesmiddel krijg je voor een langere periode kleine hoeveelheden van een allergeen toegediend. Welk allergeen dat is hangt af van je allergie. Het doel is wel altijd hetzelfde: het opnieuw trainen van het immuunsysteem om niet meer, of minder heftig, te reageren op het allergeen.2

arts met witte jas en stethoscoop overhandigt een brief aan patiënt.

Geneesmiddelen bij verschillende allergieklachten

Een verstopte neus is een veelgehoorde klacht bij mensen met allergie, vooral bij hooikoortspatiënten. Bij zulke klachten kan een neusspray met corticosteroïden voorgeschreven worden. Zo’n neusspray kan ook andere klachten verlichten zoals bijholteontsteking (sinusitis) en jeukende of tranende ogen.1 Bij klachten door allergisch astma kan een arts een inhalator met corticosteroïden voorschrijven. Sommige allergieën veroorzaken huiduitslag, in dat geval kan het zijn dat je antihistaminica krijg voorgeschreven.1 Of en welke geneesmiddelen voor jou geschikt zijn is iets wat je met je arts kan overleggen.

Allergie immunotherapie bij verschillende soorten allergie

Of allergie immunotherapie jouw allergieklachten kan verlichten hangt vaak af van verschillende factoren. Denk aan je leeftijd en je algemene gezondheid. Daarnaast is immunotherapie niet beschikbaar voor alle soorten allergie. Voor de volgende soorten allergie is immunotherapie in Nederland mogelijk:2

  • Graspollen
  • Boompollen
  • Insectensteken
  • Huisstofmijt
  • Huidschilfers van katten

Waar zijn allergiemedicatie- en behandelingen op gericht?

Het doel van de behandeling van een allergie is de problemen die ontstaan door een te actief immuunsysteem te verminderen. Geneesmiddelen kunnen snel allergieklachten verlichten.

Bij geneesmiddelen voor behandeling van allergieklachten kun je denken aan antihistaminica*. Dit is een groep geneesmiddelen die de werking van antihistamine blokkeren. Histamine is een stof die vrijkomt in je lichaam bij een allergische reactie, deze stof veroorzaakt de allergieklachten. Antihistaminica kunnen hierdoor klachten zoals een jeukende neus, niezen of tranende ogen verlichten. Een andere groep geneesmiddelen zijn corticosteroïden*. Corticosteroïden kunnen allergische ontstekingen en een verstopte neus verlichten.

Allergie immunotherapie is een behandeling waarbij je een tijd lang smelttabletten of injecties met een kleine dosis allergenen krijgt. Het idee erachter is om op die manier je lichaam geleidelijk opnieuw te laten ‘wennen’ aan de stof waar je allergisch voor bent. Het doel is dat de tolerantie in de loop van de tijd toeneemt en na afloop van de behandeling aanhoudt.  

Je kunt met je arts overleggen welk type geneesmiddel of behandeling het beste bij je past.

Tip: ga bij je zorgverzekeraar na in hoeverre een behandeling of geneesmiddel vergoed wordt. Zo voorkom je onverwachte kosten. Houd ook rekening met het eigen risico bij zorgkosten.  

Hoelang duurt het voordat allergiemedicijnen klachten verlichten?

Sommige geneesmiddelen kunnen vrij snel verlichting bieden als je plotseling klachten hebt.5 Bij andere geneesmiddelen kan het wat meer tijd in beslag nemen, die zijn namelijk bedoeld om voorafgaand aan de klachten in te nemen. Je kunt ze gebruiken als je verwacht dat je die dag in aanraking gaat komen met jouw allergietrigger(s).5  

Bij een behandeling met allergie immunotherapie kan het langer duren (vaak meerdere maanden) voordat je zult merken dat klachten afnemen. De verlichting kan vervolgens wel lange tijd aanhouden.2   

Hier zijn enkele nuttige indicaties voor de werkingstijd waarmee je rekening mee kunt houden:

  • Sommige antihistaminica kunnen de klachten binnen 30 minuten verlichten. Je kunt ze gebruiken vlak voordat je je huis uitgaat, bijvoorbeeld als je buiten last hebt van hooikoortsklachten.5
  • Er bestaat ook antihistaminica met ‘gereguleerde afgifte’. Deze geneesmiddelen verlichten klachten meestal binnen 3 à 4 dagen.5
  • Corticosteroïde-neussprays kunnen na 7 tot 8 uur de klachten al wat verlichten, maar de meeste verlichting merk je vaak na maximaal 2 weken.
  • Allergie Immunotherapie neemt meerdere maanden in beslag om de klachten te verlichten. Dus als je klachten in het hooikoortsseizoen wilt verminderen zal de therapie minimaal enkele maanden daarvoor moeten starten.

Dit zijn gemiddelden voor verschillende medicatiesoorten en behandelmogelijkheden. Kijk voor de werkingstijd van medicatie altijd in de bijsluiter of vraag je arts hiernaar.

Check de pollenverwachting voordat je de deur uitgaat.

Download onze gratis app
  • Pollenverwachting voor vandaag
  • Gedetailleerde informatie over pollen, weer en luchtkwaliteit
  • Persoonlijke informatie
  • Onze allergiekennis altijd bij de hand
Meer over de app

Vrij verkrijgbare en voorgeschreven geneesmiddelen bij een allergie

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen* kun je vinden bij apotheken en drogisten (zoals Etos, Kruidvat, Trekpleister, DA en Holland & Barrett). En soms ook bij supermarkten. Sommige geneesmiddelen die je kunt gebruiken bij hooikoortsklachten zijn vrij verkrijgbaar.

Andere geneesmiddelen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Een arts moet ze dus aan je voorschrijven. Je kunt de voorgeschreven geneesmiddelen vervolgens ophalen bij de apotheek. Samen met je arts kun je kijken welke geneesmiddelen je kunt gebruiken. Dat kan ook een combinatie zijn van vrij verkrijgbare en voorgeschreven geneesmiddelen*.

Hoe werken geneesmiddelen?

Je kunt het gebruik van geneesmiddelen het best overleggen met je arts. De werking van een geneesmiddel kan namelijk afhankelijk zijn van welke klachten je hebt. Ook kan het van persoon tot persoon verschillen. Je arts kan bij (luchtweg)allergieklachten bijvoorbeeld antihistaminica en corticosteroïden voorschrijven. Dit kunnen vrij verkrijgbare soorten zijn maar ook voorgeschreven geneesmiddelen. Of een combinatie van beiden.6

Combinaties van geneesmiddelen komen regelmatig voor bij het aanpakken van allergieklachten. Zo reageren sommige mensen met hooikoorts goed op gecombineerde neussprays met antihistaminica en corticosteroïden. Of op het gebruik van een antihistaminicum en decongestivum samen. Antihistaminica-tabletten kunnen bij leukotrieënmodificatoren (ander type geneesmiddel bij allergieklachten) ook de effectiviteit verhogen van het verlichten van een loopneus, niezen en jeuk.6 Het kan dus zijn dat je een combinatie van geneesmiddelen voorgeschreven krijgt. Je arts kan inschatten of dat in jouw geval van meerwaarde is.

Allergie-immunotherapie richt zich op het trainen van het immuunsysteem.2 Het kan klachten verminderen tijdens en na de behandeling.2 Of allergie immunotherapie een goede optie voor jou is kun je, net als het eventuele gebruik van geneesmiddelen, altijd bespreken met arts.

Vrouw met een zakdoek, vrouw opzoek naar medicijnen en vrouw bij de dokter

Vrouw met een zakdoek, vrouw opzoek naar medicijnen en vrouw bij de dokter

Hoeveel moet je van een geneesmiddelen gebruiken?

Het verschilt van persoon tot persoon in hoeverre een geneesmiddel* de allergieklachten kan verlichten. Dat geldt voor zowel voorgeschreven als vrij verkrijgbare medicatie. Iedereen heeft immers een uniek lichaam en een eigen medische geschiedenis. Daarnaast verschillen mensen in hoe nauwkeurig ze de instructies in de bijsluiter, of van de arts, opvolgen. Dit kan de werking beïnvloeden.

Hoe vaak en welke hoeveelheid van een geneesmiddel gebruikt kan worden hangt ook af van de leeftijd. Voor volwassenen zijn allergiemedicijnen over het algemeen sterker dan die voor kinderen. De dosis kan daarnaast ook afhangen van of het middel mogelijke bijwerkingen heeft.1,4,6 Je arts kan je hier meer over vertellen.

Wanneer krijg je voorgeschreven geneesmiddelen bij een allergie?

Welke geneesmiddelen voor jou geschikt zijn kun je overleggen met je arts. Hij of zij kan vervolgens een geneesmiddel voorschrijven of vrij verkrijgbare geneesmiddelen adviseren. Je arts kan bijvoorbeeld voorstellen met vrij verkrijgbare geneesmiddelen te beginnen. Als deze je klachten onvoldoende verlichten kan er eventueel andere medicatie worden voorgeschreven. Je arts kan deze inschatting maken door onder andere te kijken naar je klachten, de diagnose en andere medische data.  

Welke geneesmiddelen kun je gebruiken om klachten te verlichten?

Dit zijn enkele van de soorten geneesmiddelen die bij allergieklachten gebruikt kunnen worden1,6:

  • Decongestiva: kunnen helpen om een verstopte neus te verlichten. 
  • Anticholinergica: worden (in het ziekenhuis) gebruikt bij acute astmaklachten
  • Leukotrieën-modificatoren/leukotrieën-receptorantagonisten: leukotrieën zijn stoffen die een rol spelen bij allergische reacties, de geneesmiddelen verminderen of blokkeren de werking van leukotriënen.
  • Mestcelstabilisatoren (cromonen) 29, 30, 31: remmen de afgifte van histamine uit mestcellen. Mestcellen bevatten de stof histamine die vrijkomt bij een allergische reactie, en klachten veroorzaakt.

Daarnaast kun je ook medische hulpmiddelen gebruiken bij bepaalde allergieklachten, zoals een neusspray met zoutoplossing**.1,6 Ook kun je bij een aantal soorten allergie immunotherapie overwegen bij sommige allergieën.

Antihistaminica

Antihistaminica worden veel gebruikt om allergieklachten te verlichten. Er zijn verschillende vormen antihistaminica zoals tabletten, oogdruppels, neussprays, crèmes en lotions. Het kan helpen om allergische klachten zoals het hebben van een loopneus en jeukende of tranende ogen te verlichten. 1,3,6. Antihistamine betekent letterlijk ‘tegen histamine’. Medicijnen met antihistamine worden daarom antihistaminica genoemd. Ze hebben geen invloed op het vrijkomen van histamine in je lichaam, maar ze blokkeren wel het effect ervan.

Vrouw trek ooglid naar beneden en druppelt oogdruppels in haar oog

Antihistaminica zijn verdeeld in twee groepen:

Oudere antihistaminica van de eerste generatie, die je meestal suf maken. Deze antihistaminica genieten vaak de voorkeur als je allergieklachten je slaap verstoren. Deze soort antihistaminica van de eerste generatie is enkel op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Stofnamen die in deze medicatie verwerkt worden zijn promethazine en hydroxyzine.

Antihistamines van een nieuwere generatie, die je doorgaans niet suf maken, zijn ook verkrijgbaar. Deze geven veelal verlichting van de symptomen overdag:

Desloratadine of loratadine

Desloratadine of loratadine worden met name gebruikt als middel tegen hooikoorts, maar het kan ook worden gebruikt voor andere klachten die ontstaan als gevolg van een allergie. Denk hierbij aan huiduitslag met roze bulten, heftige jeuk en ontstoken ogen/neus. Deze medicijnen werken meestal al ongeveer één uur na inname tot maximaal 24 uur na inname. Deze medicatie wordt vaak alleen ingenomen op momenten dat je last hebt van je allergie en mag herhaald worden zolang de allergieklachten blijven aanhouden. Goed om te weten: desloratadine is de werkzame metaboliet van loratadine. In principe wordt loratadine in het lichaam omgezet naar desloratadine. Ze werken beiden goed tegen aanpakken van allergieklachten zoals hooikoorts. Verschil in verkrijgbaarheid is dat desloratadine enkel op recept te gebruiken is. Loratadine is net als cetirizine vaak zonder recept te koop bij apotheek, drogist of supermarkt.

Cetirizine

Cetirizine kan het best worden omschreven als een anti-allergiemedicijn. Het wordt dan ook gebruikt bij diverse vormen van allergie, waaronder hooikoorts. Het medicijn kan gebruikt worden op het moment dat je bijvoorbeeld een ontstoken neus of ogen hebt als gevolg van hooikoorts (of andere luchtwegallergieën). Mogelijke bijwerkingen zijn, net zoals desloratadine, hoofdpijn en een droge mond. In sommige gevallen kun je echter ook suf en slaperig worden als gevolg van cetirizine.

Levocetirizine

Levocetirizine zorgt ervoor dat de werking van histamine wordt geblokkeerd, waardoor allergieklachten kunnen afnemen. Levocetirizine wordt vaak eenmaal per dag ingenomen. Levocetirizine heeft veel overeenkomsten met de bovenstaande tabletten. Zo zijn de mogelijke bijwerkingen een droge mond, hoofdpijn en moeheid.

Fexofenadine

Fexofenadine is een anti-allergiemedicijn en het kan voornamelijk gebruikt worden om allergische klachten aan neus of ogen te verhelpen. Ook dit medicijn werkt na ongeveer een uur en heeft een werking van ongeveer één dag. Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid en moeheid. Sommige merken zijn op recept verkrijgbaar.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn geneesmiddelen die verschillende allergische klachten kunnen verlichten1,4,6 Zo worden ze gebruikt bij hooikoortsklachten (allergische rinitis), allergisch eczeem (atopische dermatitis) en allergisch astma.1,4,6 Corticosteroïden lijken op een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt (bijnierschorshormoon) en hebben dezelfde werking.4 Zo verlichten ze de ontsteking die wordt veroorzaakt door de allergische reactie.4 Corticosteroïden kunnen gebruikt worden in de volgende vormen: neusspray, inhalatoren, crèmes of lotions. Deze geneesmiddelen verlichten de klachten op en rondom de plek waar de corticosteroïden worden gebruikt. Sommige neussprays bevatten zowel corticosteroïden als een antihistaminicum.1,4,6 Dit kan helpen bij het verlichten van ontstekingsklachten, niezen, en jeuk aan de neus.1,4,6 Er bestaan ook zogeheten ‘systemische corticosteroïden’. Het gaat hierbij om pillen of injecties. Systemische corticosteroïden verlichten niet de klacht op één plek, zoals bij een neusspray of crème het geval is. Maar komen door de manier van toedienen in het hele lichaam terecht. Ze kunnen hierdoor ontstekingen in heel het lichaam verlichten.1,4,6 Dit type corticosteroïden wordt soms gebruikt bij hevige astmaklachten.28 

Andere soorten middelen bij allergie

Andere geneesmiddelen* of medische hulpmiddelen** werken op verschillende manieren om allergische klachten te verlichten. Je arts kan je meer over de volgende soorten vertellen:

  • Decongestiva: kunnen neusklachten bij een allergie verlichten. Het is belangrijk dat je deze neussprays niet langer dan een paar dagen gebruikt, anders kunnen je klachten juist erger worden.
  • Anticholinergische neussprays: kunnen ook het slijm in je neus verminderen.
  • Leukotrieën-modificatoren/leukotrieën-receptorantagonisten: worden gebruikt om klachten zoals een piepende ademhaling of kortademigheid bij allergische astma te verlichten. Ze kunnen ook bepaalde hooikoortsklachten verlichten.
  • Mestcelstabilisatoren (cromonen) gecombineerd met antihistaminica in oogdruppels kunnen gebruikt worden bij allergieën die oogklachten veroorzaken.

Medicijnvrije verlichting van allergieklachten

Naast het gebruik van bijvoorbeeld vrij verkrijgbare oogdruppels of neusspray*/** om de klachten te verlichten kan het fijn zijn om bijvoorbeeld te stomen of thee met honing te dringen. Zo vinden sommige mensen het aangenaam om bij een vervelende hoest een lekkere warme douche te nemen of te stomen boven een kom water. Kijk daarbij wel uit dat de stoom niet te heet is. Het kan ook fijn zijn om heet water of thee met wat honing en citroen te drinken, of om op een dropje of snoepje te zuigen bij keelklachten.32

Je kunt ook proberen om te voorkomen dat je blootgesteld wordt aan allergenen. Zo kan het bij een pollenallergie helpen om naar buiten te gaan met een zonnebril op, zodat de pollen niet in je ogen komen. Binnenshuis kan een luchtreiniger met een HEPA-filter allergietriggers zoals pollen, huisstofmijt, schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren uit de lucht filteren.16

Wanneer kan immunotherapie bij allergie een optie zijn?

Allergieklachten kunnen het dagelijkse leven soms lastig maken.1,6 Als je met behulp van symptomatische medicatie onvoldoende je klachten onder controle kunt houden, kun je allergie immunotherapie overwegen. Of dit een geschikte optie voor je is kun je met je arts bespreken.

Wat is immunotherapie bij allergie?

Een behandeling met allergie immunotherapie wordt soms ook wel desensibilisatie of allergievaccinatie genoemd. Bij allergie immunotherapie is het doel om het immuunsysteem opnieuw te trainen. Door de allergenen waar je allergisch op reageert voor een langere tijd in kleine hoeveelheden toe te dienen (via tabletten of injecties) kan je lichaam eraan wennen en leren dat het geen vijandige stof is. Wanneer dit lukt kan het gebruik van medicijnen niet (meer) of minder nodig zijn. 1,2 Ook kan het zijn dat het risico op een ernstige allergische reactie afneemt, bijvoorbeeld bij een allergie voor insectensteken.

Geneesmiddelen bij een ernstige allergische reactie?

Een ernstige allergische reactie wordt ook wel anafylaxie genoemd. Dit is een plotselinge ernstige reactie waarbij je moeite kunt krijgen met ademhaling en het benauwd kunt krijgen 33. Bij zo’n aanval kan het hormoon adrenaline worden toegediend34. Bij een anafylactische shock worden de bloedvaten veel wijder. Adrenaline zorgt ervoor dat de bloedvaten binnen een aantal minuten weer smaller worden 35. Bij allergieën voor insectenbeten en bepaalde medicijnen of voedingsmiddelen kan je een auto-injector met adrenaline (adrenalinepen) krijgen voorgeschreven 1,6.

Het kan fijn zijn om twee adrenalinepennen bij u te hebben, voor als een onvoldoende is of niet blijkt te werken.1 Ga ook altijd direct naar het ziekenhuis bij een ernstige allergische reactie. Ook als je je na het gebruik van een adrenalinepen beter begint te voelen. Er kan namelijk nog een vertraagde allergische reactie optreden.1

Welke vorm kunnen geneesmiddelen bij allergie hebben

Geneesmiddelen om allergieklachten te verlichten kunnen neussprays, oogdruppels, crèmes, gels en lotions zijn. Deze worden meestal gebruikt bij specifieke klachten op een bepaalde plek. Zoals neusklachten of oogklachten. Voor verlichting van klachten op meerdere plaatsen in je lichaam tegelijkertijd kunnen tabletten, injecties of vloeibare allergiemedicijnen verlichting bieden. Bij allergie-immunotherapie wordt ook gebruikt gemaakt van tabletten of injecties. Dit variant met injecties wordt ook wel subcutane immunotherapie genoemd. De variant met tabletten wordt Sublinguale immunotherapie genoemd.

Hoe vaak moet je allergiemedicijnen innemen?

Bij geneesmiddelen en medische hulpmiddelen is het belangrijk om de bijsluiter of gebruiksaanwijzing van tevoren goed door te lezen. Hierin kun je ook teruglezen hoe vaak per dag en in welke hoeveelheid je het moet innemen. Ook je arts kan je hierover advies hebben gegeven, volg dit advies altijd op.

Bij allergie immunotherapie zijn er twee opties:

  • 1e inname van tabletten bij de arts en daarna dagelijks thuis
  • Bij de huisarts of specialist regelmatig injecties halen.

Allergie immunotherapie met tabletten (Sublinguale immunotherapie)

Je krijgt smelttabletten die je eenmaal per dag onder de tong legt. Op dit moment is de tablet verkrijgbaar voor de behandeling van een allergie voor huisstofmijten, voor een graspollen- en/of boompollenallergie (bestemd voor patiënten met hooikoortsklachten). De behandelingsduur bedraagt ongeveer 3 jaar.18,19,20

Allergie immunotherapie met injecties (subcutane immunotherapie)

Toediening van allergie immunotherapie via injecties vindt altijd plaats bij je behandelend arts. Een behandeling met injecties kent een instelfase en een onderhoudsfase. Tijdens de instelfase worden injecties toegediend, waarbij de dosering steeds wordt verhoogd. Wanneer de hoogste dosering is bereikt, begint de onderhoudsfase waarbij steeds een injectie wordt gegeven. Deze vorm van immunotherapie is beschikbaar voor mensen die last hebben van een luchtwegallergie ten gevolge van graspollen, boompollen, huisstofmijten of katten. De behandeltijd bedraagt maximaal 5 jaar18,21. Vroegtijdige allergie-immunotherapie zou de ontwikkeling van nieuwe allergieën en allergische aandoeningen kunnen voorkomen en de huidige symptomen aanpakken.1

Wat is het juiste medicijn tegen allergieën voor een allergische reactie die het hele lichaam treft?

Adrenaline is de behandeling voor anafylaxie, een ernstige allergische reactie. Adrenaline is een hormoon dat je lichaam zelf aanmaakt. Het verhogen van je adrenalinelevels kan helpen ontstekingen te verminderen, ademhalen gemakkelijker te maken en een lage bloeddruk te verhogen. Adrenaline wordt voorgeschreven in een auto-injector aan mensen die allergisch zijn voor bepaalde voeding, medicijnen of insecten. Het is toch raadzaam om altijd direct naar het ziekenhuis te gaan als je in aanraking bent gekomen met een allergeen om mogelijke vertraagde secundaire reacties te controleren1,6.  

In welke vorm kunnen allergiemedicijnen voorkomen?

Allergie verlichtende middelen zijn verkrijgbaar als neussprays, crèmes, gels en lotions. Deze kunnen een specifiek symptoom aanpakken zoals een verstopte neus. Tabletten, injecties of vloeibare allergiemedicijnen behandelen vaak een reeks symptomen tegelijk. Allergie-immunotherapie kan in de vorm van tabletten of injecties worden gegeven door een arts.  

Het is prettig als je een allergiemedicijn hebt die past in jouw dagelijkse routine. Het is dus belangrijk om te overwegen wanneer, waar en hoe vaak je jouw medicatie in moet nemen. Als het onderdeel is van jouw dag dan is de kans dat je het vergeet minder groot en is de medicatie waarschijnlijk minder effectief.

Kunnen kinderen allergiemedicijnen gebruiken?

Kinderen kunnen geneesmiddelen gebruiken om allergische klachten te verlichten. Dit kunnen geneesmiddelen zijn die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen. Maar het kan ook dezelfde medicatie zijn als voor volwassenen maar dan in een kleine hoeveelheid. De aanbevolen hoeveelheid hangt af van de leeftijd en/of het gewicht van je kind. Lees altijd goed de bijsluiter van de geneesmiddelen voor gebruik. Bewaar medicatie ook altijd buiten het zicht van (andere) kinderen.

Overleg de optie van allergiemedicatie voor je kind ook altijd met een arts. Samen met de arts kun je ook een behandelplan opstellen. Het kan dan handig zijn een allergiedagboek bij te houden. Hierin kan je noteren wanneer de klachten optreden en hoe heftig de klachten zijn.

Ook allergie immunotherapie met injecties (subcutane immunotherapie) of smelttabletten kunnen een optie zijn voor kinderen. Dit hangt wel af van waar je kind allergisch voor is. Daarnaast moet je kind minimaal 5 jaar oud zijn.21

Wat zijn mogelijke bijwerkingen bij allergiemedicatie en immunotherapie?

De mogelijke bijwerkingen van allergiemedicijnen staan vermeld in bijsluiter. Welke bijwerkingen mogelijk kunnen optreden variëren van het type medicatie. Zo komen bijwerkingen als dufheid en slaperigheid bij nieuwere soorten antihistaminica, (2e generatie antihistaminica) minder voor dan bij eerder ontwikkelde soorten antihistaminica (1e generatie antihistaminica). Meld het altijd bij je arts als je vermoed dat je last hebt van een bijwerking.

Geneesmiddelen om klachten te verlichten en mogelijke bijwerkingen

  • Oudere soorten antihistaminica kunnen slaperigheid als bijwerking hebben.1,3,6
  • Bij het langdurig gebruik van corticosteroïden in hoge doses, zoals bij tabletten of injecties, kunnen bijwerkingen op diverse plekken van het lichaam, zoals de huid en de neus, optreden4,5.

Therapie om het immuunsysteem te trainen

Aan het begin van een behandeling met allergie-immunotherapie zijn bijwerkingen gebruikelijk18,19,20,21 Als je lichaam meer tolerantie ontwikkelt tegen het allergeen zal het minder reageren op de tabletten of injecties. De sublinguale injecties worden altijd door een medisch persoon gegeven. Bij de sublinguale immunotherapie tablet wordt de eerste tablet altijd onder medisch toezicht ingenomen, zodat ook gekeken kan worden hoe je erop reageert. Als je het goed verdraagt ga je de tabletten dagelijks thuis gebruiken.18,19,20,21

Kunnen geneesmiddelen bij allergieklachten je slaperig maken?

Eerste generatie antihistaminica zijn als eerst ontwikkeld, vandaar de naam. Ze hebben als nadeel dat ze slaperigheid kunnen veroorzaken en zijn daarom niet aan te raden bij bepaalde activiteiten zoals autorijden of het bedienen van (zware) machines1,3,6,22. Ze kunnen eventueel voorgeschreven worden als je door allergieklachten niet goed kunt slapen1. Als dat niet het geval is kunnen de nieuwere antihistaminica van de tweede generatie gebruikt worden voor het verlichten van klachten bij allergische rinitis en netelroos (urticaria).1,3,6,22

Eerste generatie antihistaminica kunnen stoffen bevatten met de namen:22  

  • Chloorfenamine
  • Promethazine
  • Hydroxyzine

Kun je allergiemedicijnen gebruiken tijdens de zwangerschap?

Welke allergiemedicatie je kunt gebruiken tijdens je zwangerschap is mede afhankelijk van in welk trimester je ben. Vermijd in het eerste trimester sowieso het gebruik van orale corticosteroïden (zoals tabletten) en decongestiva. In het tweede en derde trimester zijn het gebruik van antihistaminica en lokaal te gebruiken corticosteroïden (zoals een neusspray) soms wel mogelijk.23 Bespreek het gebruik van geneesmiddelen tijdens je zwangerschap altijd met een arts en lees de bijsluiter bij de medicatie goed door.

Als je een behandeling allergie immunotherapie volgt kun je ook met je arts bespreken of dit kan worden doorgezet. Starten met allergie immunotherapie kan meestal beter na de bevalling.18,20

Heb je hooikoorts? Dan kunnen de klachten tijdens de zwangerschap toenemen. Dit is het geval bij ongeveer één derde van de vrouwen met hooikoortsklachten. Het kan ook voorkomen dat je hooikoortsachtige klachten krijgt tijdens de zwangerschap, dit gaat meestal na de bevalling weer weg. Je arts, zoals een allergiespecialist of gynaecoloog kan je hier meer over vertellen en advies geven.23 

Kun je allergiemedicijnen gebruiken als je borstvoeding geeft?

Sommige medicijnen kunnen, meestal in kleine hoeveelheden, in de moedermelk terechtkomen.24 Daarom is het altijd goed om eventueel medicijngebruik met je arts te overleggen. Je arts kan je bijvoorbeeld aangeven of je antihistamine of decongestiva kunt (blijven) gebruiken.24 En zo ja, waar je dan op moet letten. Zo kun je soms kiezen voor een variant waarvan de werkende stof redelijk snel uit je lichaam verdwijnt. Je kunt het medicijn gebruiken na het geven van borstvoeding. Het is verstandig om met de volgende borstvoeding te wachten tot de werkzame stof volledig uit je lichaam is verdwenen. 24

Het kan zijn dat het gebruik van geneesmiddelen jouw melkproductie beïnvloed.24 Als je dit vermoed is het belangrijk dit met je arts te bespreken. Zij kunnen je bijvoorbeeld adviseren over het gebruik van neussprays in plaats van tabletten tijdens de borstvoeding. Omdat een neusspray een lokale werking heeft, terwijl bij tabletten de werkende stof in heel het lichaam komt. Ook het gebruik van een neusspray met alleen een zoutoplossing en geen geneesmiddel erin kan een optie zijn.24

Wat kan er gebeuren als je allergiegeneesmiddelen gebruikt zonder allergie?

Sommige allergiegeneesmiddelen kunnen ook gebruikt worden bij niet-allergische rinitis. Bij niet-allergische rinitis heb je dezelfde klachten als bij allergische rinitis, alleen worden de klachten niet veroorzaakt door een allergie.35 De oorzaak kan bijvoorbeeld een virusinfectie zijn of het inademen van een irriterende stof zoals rook of chemische stoffen.25 De klachten die je daarbij hebt kunnen hetzelfde zijn. Denk aan een verstopte neus, een loopneus, jeuk in je ogen of niezen. 35 Geneesmiddelen zoals corticosteroïden, antihistaminica of neussprays tegen de congestie kunnen zulke klachten verlichten.25

Als je niet weet waar zulke rinitis-achtige klachten door worden veroorzaakt kun je het beste een afspraak maken met je (huis)arts.

Moet ik een allergietest laten doen voordat ik allergiemedicatie kan gebruiken?

Als je klachten hebt die kunnen wijzen op een allergie kan je arts een allergietest (laten) doen. Het gaat dan meestal om een huidpriktest of bloedtest. Je arts kan de testuitslag gebruiken om samen met andere informatie, zoals je medische geschiedenis en het voorkomen van allergieën binnen de familie, een diagnose te stellen. Ook als je al een diagnose voor een bepaalde allergie hebt, kan je arts (nogmaals) een allergietest laten doen. Bijvoorbeeld omdat je klachten zijn veranderd.

Heb je een allergietest gepland staan? Let op: vaak moet je voorafgaand aan een allergietest stoppen met bepaalde geneesmiddelen zoals antihistaminica. Omdat deze de resultaten van de test kunnen beïnvloeden. 6 Je arts kan je adviseren over welke medicatie je (nog) wel en niet mag innemen voorafgaande aan een test.

Heb je geen diagnose voor een allergie maar wel last van allergieklachten? Maak dan een afspraak met een arts. Ter voorbereiding op zo’n afspraak is het nuttig om je klachten goed bij te houden. Gebruik hiervoor onze handige checklist ter voorbereiding op je afspraak. Hierin staat ook een schema om je klachten te noteren.

Wat zijn de meest voorkomende allergieklachten?

Veel voorkomende allergieklachten zijn onder andere het hebben jeuk aan je neus, een loopneus of verstopte neus, niezen, jeukende of tranende ogen, huiduitslag, hoesten, een piepende ademhaling, en maagproblemen.1 De klachten hangen af van het type allergie. Om je klachten beter onder controle te krijgen kun je proberen de stof waar je allergisch voor bent zoveel mogelijk te vermijden. Al is dat niet altijd (helemaal) mogelijk.

Jeukende neus, loopneus en niezen

Allergenen in de lucht, zoals pollen, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren kun je inademen. Bij een allergie voor een van deze triggers kun je klachten krijgen zoals:

Postnasale drip (slijm dat je neusholte je keel inloopt)

Als je last hebt van zulke klachten is vaak sprake van een ontsteking van het neusslijmvlies. Dit wordt ook wel allergische rinitis genoemd en komt veel voor bij mensen met hooikoorts. Bij hooikoorts wordt de ontsteking veroorzaakt door de pollen waar je allergisch voor bent.1,5,25

Hoesten en piepende ademhaling

Je allergieklachten kunnen zich ‘ontwikkelen’. Dat wil zeggen dat je klachten kunnen toenemen of afnemen, of dat je bijvoorbeeld andere klachten krijgt. Als je een allergie hebt bestaat de kans dat het zich ontwikkelt tot allergisch astma. Naast klachten zoals hoesten en een piepende ademhaling kun je ook last hebben van een benauwd gevoel op de borst en kortademigheid.1

Jeukende tranende ogen

Allergenen in de lucht kun je inademen, maar ze kunnen ook in je ogen komen. Je kunt dan last krijgen van jeukende en tranende ogen. Neus en- oogklachten komen vaak gezamenlijk voor. De naam hiervoor is allergischerhinoconjunctivitis.36

Huiduitslag en zwelling

Eczeem en netelroos zijn twee van de meest voorkomende klachten aan de huid bij allergie. Je kunt dan last hebben van jeuk en uitslag op de plekken waar je in contact bent geweest met de allergenen (contactallergie). Ook bij een allergie voor bepaalde voeding, medicijnen of insectensteken kun je zulke klachten krijgen.1

Maagproblemen

Voedselallergie kan misselijkheid, overgeven, diarree en kramp veroorzaken. Het is vaak lastig te bepalen of het om een voedselintolerantie (overgevoeligheid voor bepaald voedsel) gaat of om een voedselallergie. Je arts kan je helpen om te achterhalen wat de oorzaak is van zulke klachten.1

Samenvatting

Om je allergieklachten in de hand te houden is de eerste stap altijd het vermijden van de trigger (stof waar je allergisch voor bent). Je arts kan je daarbij helpen een behandelplan opstellen. Naast het vermijden van allergenen en saneren kun je de klachten aanpakken met geneesmiddelen. Antihistaminica en corticosteroïden zijn bekende medicijnen om klachten te verlichten bij een allergie. Stuifmeel(pollen), huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, en schimmels. Ze zijn verkrijgbaar als tabletten, neussprays, oogdruppels en crèmes. Bij sommige allergieën bestaat de kans dat je door de trigger een anafylactische reactie krijgt, dat is een ernstige allergische reactie. Hiervoor kun je een andrenalinepen voorgeschreven krijgen.

Voor sommige allergieën kan allergie-immunotherapie een optie zijn. Dit kan vanaf een leeftijd van 5 jaar. Bij allergie immunotherapie is het doel je immuunsysteem opnieuw te trainen zodat het niet meer overdreven reageert op de stof waar je allergisch voor bent. Dit wordt gedaan door voor een langere periode tabletten of injecties te geven met een kleine hoeveelheid van de stof waar je allergisch voor bent. Het idee hiervan is om het immuunsysteem geleidelijk aan te leren de stof beter te verdragen.

We helpen je graag!  

Bedankt voor lezen van onze pagina over het behandelen van allergie. Je weet nu meer over verschillende soorten medicatie en allergie immunotherapie. We horen graag wat je van deze pagina vindt, ook vragen zijn altijd welkom. Je kunt contact met ons opnemen via het contactformulier. Volg ook onze Facebook-pagina of Instagram account voor meer informatie over allergie en handige tips.  

* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. 

** Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Laatste medische review: 11 april 2024

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

Allergie testen?

Lees verder

Ca. 25% van de bevolking heeft last van een allergie. Elke allergie kan zich op verschillende manieren uiten.

Is het alleen contactallergie?

Lees verder

Download de checklist voor de afspraak over je allergieklachten

Naar je huisarts?

Lees verder

Literatuurlijst

1. World Allergy Organization. White book on allergy. Retrieved 17 November 2023
https://www.worldallergy.org/UserFiles/file/WhiteBook2-2013-v8.pdf

2. British Society for Immunology. Allergy briefing. Retrieved 17 November 2023
https://www.immunology.org/policy-and-public-affairs/briefings-and-position-statements/allergy

3. Farzam K, Sabir S, O'Rourke MC. Antihistamines. [Updated 2023 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Retrieved 17 November 2023
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538188/

4. Hodgens A, Sharman T. Corticosteroids. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Retrieved 17 November 2023
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554612/ 

5. American College of Allergy, Asthma & Immunology. Hay fever. Retrieved 17 November 2023
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/hay-fever/ 

6. European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Global atlas of allergy. Page 282. Retrieved 17 November 2023
http://www.eaaci.org/GlobalAtlas/GlobalAtlasAllergy.pdf 

7. Bayoumy AB, van Schie F, Stegeman I, Blijleven EB, van der Veen EL, de Ru JA. Intramuscular corticosteroid injections in seasonal allergic rhinitis: A systematic review. Laryngoscope Investig Otolaryngol. 2021;6(5):911-923. Published 2021 Sep 4. doi:10.1002/lio2.645. Retrieved 17 November 2023
https://onlinelibrary.wiley.com/share/SXHUBHUDBVYAVRRNUVFW?target=10.1002/lio2.645

8. Bozek A, Pyrkosz K. Immunotherapy of mold allergy: A review. Retrieved 17 November 2023
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5647975/

9. [US] FDA Palforzia. Retrieved 17 November 2023
https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/allergenics/palforzia

10. [EU] EC Union Register of medicinal products for human use. Retrieved 17 November 2023
https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/html/h1495.htm

11. Dupuis P, Prokopich CL, Hynes A, Kim H. A contemporary look at allergic conjunctivitis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2020 Jan 21;16:5. doi: 10.1186/s13223-020-0403-9. Retrieved 17 November
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6975089

12. Rhinology Online. The role of saline nasal sprays or drops in nasal hygiene: a review of the evidence and clinical perspectives*. Retrieved 17 November 2023 https://www.rhinologyonline.org/Rhinology_online_issues/manuscript_102.pdf

13. Vathanophas V, Pattamakajonpong P, Assanasen P, Suwanwech T. The effect of steam inhalation on nasal obstruction in patients with allergic rhinitis. Asian Pac J Allergy Immunol. 2021 Dec. doi: 10.12932/AP-090818-0393. Retrieved 17 November 2023
https://apjai-journal.org/wp-content/uploads/2019/06/AP-090818-0393.pdf

14. Centers for Disease Control and Prevention. Sore throat. Retrieved 17 November 2023
https://www.cdc.gov/antibiotic-use/sore-throat.html

15. Mengi E, Kara C O, Alptürk U, Topuz B. The effect of face mask usage on the allergic rhinitis symptoms in patients with pollen allergy during the covid-19 pandemic. Am J Otolaryngol. 2022 Jan-Feb;43(1):103206. doi: 10.1016/j.amjoto.2021.103206. Retrieved 17 November 2023
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34534761/

16. US Environmental Protection Agency. What is a HEPA filter? Retrieved on 17 November 2023
https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/what-hepa-filter
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18331513

17. Golden DBK, Demain J, Freeman T, Graft D, Tankersley M, Tracy J, Blessing-Moore J, Bernstein D, Dinakar C, Greenhawt M, Khan D, Lang D, Nicklas R, Oppenheimer J, Portnoy J, Randolph C, Schuller D, Wallace D. Stinging insect hypersensitivitiy. A practice parameter update 2016. Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Vol 118, Issue 1, P28-54, Jan 01, 2017. Retrieved 17 November 2023
https://www.aaaai.org/Aaaai/media/Media-Library-PDFs/Allergist%20Resources/Statements%20and%20Practice%20Parameters/Stinging-insect-hypersensitivity-2016.pdf

18. [US] Cox L, Nelson H, Lockey R, Calabria C, Chacko T, Finegold I, Nelson M, Weber R, Bernstein DI, Blessing-Moore J, Khan DA, Lang DM, Nicklas RA, Oppenheimer J, Portnoy JM, Randolph C, Schuller DE, Spector SL, Tilles S, Wallace D. Allergen immunotherapy. A practice parameter third update. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2011 Jan

19. (1Suppl):S1-55. PMID: 21122901. doi:10.1016/j.jaci.2010.09.034. Retrieved 18 November 2023
https://www.aaaai.org/Aaaai/media/Media-Library-PDFs/Allergist%20Resources/Statements%20and%20Practice%20Parameters/Allergen-immunotherapy-Jan-2011.pdf

20. [CA] Quirt J, Gagnon R, Ellis AK, Kim HL. CSACI position statement: prescribing sublingual immunotherapy tablets for aeroallergens. Allergy Asthma Clin Immunol. 2018;14:1. Published 2018 Jan 9. doi:10.1186/s13223-017-0225-6. Retrieved 18 November 2023
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5759887/

21. [EU] Roberts G, Pfaar O, Akdis A, Ansotegui IJ, Durham SR, Gerth van Wijk R, Halken S, Larenas-Linnemann D, Pawankar R, Pitsios C, Sheikh A, Worm M, Arasi S, Calderon MA, Cingi C, Dhami S, Fauquert JL, Hamelmann E, Hellings P, Jacobsen L, Know EF, Lin SY, Maggina P, Mösges R, Oude Elberink JNG, Pajno GB, Pastorello EA, Penagos M, Rotiroti G, Schmidt-Weber CB, Timmermans F, Tsilochristou O, Varga E-M, Wilkinson JN, Williams A, Zhang L, Agache I, Angier E, Fernandez-Rivas M, Jutel M, Lau S, van Ree R, Ryan D, Sturm GJ, Muraro A. European Journal of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) Guidelines on Allergen Immunotherapy. Allergic rhinoconjunctivitis. 23 September 2017. doi.org/10.1111/all.13317. Retrieved 18 November 2023
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.13317

22. [CA] Moote, W., Kim, H. & Ellis, A.K. Allergen-specific immunotherapy. Allergy Asthma Clin Immunol 14 (Suppl 2), 53 (2018). doi.org/10.1186/s13223-018-0282-5. Retrieved 18 November 2023
https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13223-018-0282-5

23. NHS. Antihistamines. Retrieved 18 November 2023.
https://www.nhs.uk/conditions/antihistamines/

24. Gupta KK, Anari S. Medical management of rhinitis in pregnancy. Auris Nasus Larynx, Vol 49: Issue 6, 2022. p905-911. ISSN 0385-8146. Retrieved 18 November 2023
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0385814622000323

25. Children’s Mercy Lactation Services. Cold and allergy medications and breastfeeding. Retrieved 19 November 2023
https://www.childrensmercy.org/siteassets/media-documents-for-depts-section/departments/fetal-health-center/postpartum-services/cold-and-allergy-medications-and-breastfeeding.pdf

26. Dykewicz MS, Wallace DV, Amrol DJ, et al. Rhinitis 2020: A practice parameter update. J Allergy Clin Immunol. 2020;146(4):721-767. doi:10.1016/j.jaci.2020.07.007. Retrieved 19 November 2023
https://www.jacionline.org/action/showPdf?pii=S0091-6749%2820%2931023-X

27. Liang TZ, Chao JH. Inhaled Corticosteroids. [Updated 2023 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Retrieved 27 November 2023
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470556/

28. Federatie medisch specialisten, Diagnostiek en behandeling van ernstig astma. https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/diagnostiek_en_behandeling_van_ernstig_astma/aanvullende_behandelingen_bij_ernstig_astma/tiotropium_bromide_bij_ernstig_astma.html

29. [EU] Cyberpoli astma: Wat doen anticholinergica?
https://www.cyberpoli.nl/astma/faq/586

30. [EU] Farmacotherapeutisch kompas: cromen
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/cromonen

31. [EU] Erasmus MC, mastocytose https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenfolders/mastocytose#631a4a73-b7bf-458c-8924-9e734627a63f

32. [EU] Medische publieksacademie UMCG – Hooikoortsbehandeling kan veel beter https://www.rug.nl/research/pathology/medbiol/pdf/hooikoorts1.pdf

33. [EU] Thuisarts.nl – heb ik keelpijn
https://www.thuisarts.nl/keelpijn/ik-heb-keelpijn

34. [EU] Erasmus MC – anafylaxie
https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenzorg/aandoeningen/anafylaxie-volwassenen#9d5f1394-0839-4b12-8ceb-94d043890736

35. [EU] Farmacotherapeutisch kompas – adrenaline https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/a/adrenaline

36. Apotheek.nl – adrenaline
https://www.apotheek.nl/medicijnen/adrenaline-injectie

37. [EU] NHG-Richtlijnen – allergische en niet-allergische rinitis https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/allergische-en-niet-allergische-rinitis

[EU] AZ Sint Lucas, Gent- allergische neus- en oogklachten https://www.azstlucas.be/aandoeningen/allergische-neus-en-oogklachten