Behandelingen en medicatie bij luchtwegallergieën

Behandelingen en medicatie bij hooikoorts, huisstofmijtallergie en andere luchtwegallergieën

 

Het is één van de meest voorkomende allergieën: een luchtwegallergie, ook wel beter bekend als inhalatieallergie. Een medische naam voor luchtwegallergie is allergische rinitis. Nu zegt dit je waarschijnlijk niet veel, maar wellicht komen de termen ‘hooikoorts’, ‘huisstofmijtallergie’ en ‘huisdierallergie’ je wellicht iets bekender voor. Dit zijn allemaal vormen van luchtwegallergieën. De symptomen van de diverse luchtwegallergieën komen over het algemeen met elkaar overeen, maar er zijn onderling wel meerdere verschillen te herkennen tussen deze allergieën.

In deze blog gaan wij uitgebreid in op de vraag wat een luchtwegallergie precies is, wat de diverse luchtwegallergieën inhouden, wat mogelijke behandelopties zijn en hoe je met een allergie kunt omgaan. In deze blog komt het allemaal aan bod.

Wat is een luchtwegallergie?

Voordat we het gaan hebben over de verschillende soorten luchtwegallergieën, is het eerst goed om te starten met de vraag ‘wat is een luchtwegallergie?’. Een luchtwegallergie kan het best worden omschreven als klachten die zich voordoen in de bovenste en onderste luchtwegen als gevolg van een allergie. De bovenste luchtwegen bevat de neus en de onderste luchtwegen de longen.

Maar wat is een allergie nou eigenlijk precies? Een allergie is een reactie van het afweersysteem (beter bekend als het immuunsysteem) op stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op hoort te reageren. Bij een luchtwegallergie ontstaat deze allergische reactie na contact tussen de allergenen en slijmvliezen.

Een man in bosrijke omgeving snuit zijn neus

Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt met de meest voorkomende symptomen van een luchtwegallergie:

  • Neusklachten: niezen, loopneus of jeukende neus.
  • Allergische reactie ogen: jeukende ogen, tranende ogen en dikke oogleden.
  • Longklachten: hoesten, piepende ademhaling en benauwdheid.

Hieronder bespreken wij de meest voorkomende vormen van luchtwegallergieën en daarna gaan we in op de diverse behandelmogelijkheden van deze allergieën.

Hooikoorts

Eén van de meest bekende vormen van een luchtwegallergie is hooikoorts. Dit omvat klachten aan de luchtwegen die worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel. Dit stuifmuil zweeft vrij rond in de lucht en is afkomstig van bomen, grassen en (on)kruiden. Een andere naam voor stuifmeel is pollen, vandaar dat er ook wel gesproken wordt over een pollenallergie. Specifieker spreken we over bijvoorbeeld een graspollenallergie of boompollenallergie. Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën over de hele wereld. In Europa ervaart 1 op de 8 mensen last van hooikoorts. Wereldwijd is de schatting dat maar liefst 400 tot 500 miljoen mensen last ervaren van hooikoorts. Je bent dus zeker niet de enige met hooikoorts!

De symptomen van hooikoorts komen erg overeen met die van een stevige verkoudheid, maar er zijn wel een aantal verschillen te herkennen. Het verschil zit met name in de tijdsduur: een verkoudheid is na een aantal dagen over, terwijl de klachten van hooikoorts een paar weken (soms zelfs maanden) kunnen aanhouden. De klachten van hooikoorts kunnen zich zowel in de bovenste als onderste luchtwegen voordoen en de klachten komen het meest voor tijdens het pollenseizoen. Voor meer uitleg over hooikoorts raden wij aan om een kijkje te nemen op onze hooikoorts pagina. Mocht je benieuwd zijn naar de veel voorkomende symptomen van hooikoorts, dan kun je terecht op onze hooikoorts symptomen pagina.

Huisstofmijtallergie

Een andere bekende vorm van luchtwegallergie is een huisstofmijtallergie. Bij deze allergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie op de uitwerpselen van de huisstofmijt. Dit zijn kleine, witte beestjes die bijna niet met het blote oog te zien zijn. Deze beestjes zijn met name te vinden in donkere en vochtige plaatsen. De huisstofmijt is één van de grootste veroorzakers van allergische rinitis en allergisch astma.

Doordat de huidschilfers van mensen een belangrijke voedingsbron voor de huisstofmijt zijn, zijn matrassen, dekbedden, kussens en bekleding de ideale plaats voor de huisstofmijt. De symptomen die bij een een huisstofmijtallergie vaak voorkomen zijn onder andere niesbuien, tranende ogen, eczeem en benauwdheid. Op de huisstofmijtallergie pagina kun je meer informatie vinden over deze luchtwegallergie.

Overige luchtwegallergieën

Zoals eerder beschreven zijn hooikoorts en huisstofmijtallergie de meest voorkomende vormen van luchtwegallergieën. Er zijn echter nog andere soorten luchtwegallergieën die in deze blog nog niet voorbij zijn gekomen. We bespreken hieronder een aantal.

Een vrouw zit met een kat en een hond op de bank

(Huis)dierenallergie

Bij een huisdierenallergie worden de allergische klachten veroorzaakt doordat het afweersysteem van het lichaam te heftig reageert op de huidschilfers (of veren) van dieren, zoals katten en honden. De meeste mensen gaan ervan uit dat de klachten een gevolg zijn van de haren van het dier zelf, maar dit is dus niet correct. De huidschilfers of veren veroorzaken, na het inademen van de allergenen, de allergische klachten. Deze huidschilfers kleven echter wel vaak aan de haren, waardoor hier de misvatting ontstaat.

De symptomen van een huisdierallergie doen zich voor op het moment dat je in aanraking bent gekomen met het dier. Deze klachten doen zich met name voor in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. Symptomen als niesbuien, vermoeidheid en astmaklachten zijn veelvoorkomend bij een huisdierenallergie.

Allergie voor schimmels

Een allergie voor schimmels wordt veroorzaakt door schimmelsporen. Schimmels komen zowel binnen als buiten voor, aangezien het zich vestigt in warme en vochtige omgevingen. Hierdoor is het ook lastig om een schimmelallergie te vermijden. De symptomen van een schimmelallergie komen erg overeen met andere luchtwegallergieën, zoals hooikoorts en een allergie voor huisstofmijten. Denk hierbij aan jeukende ogen, hoesten en een verstopte neus.

 

Behandelingen luchtwegallergie

 

De klachten van een luchtwegallergie zoals hooikoorts of huisstofmijtallergie kunnen zeer vervelend zijn. Zeker tijdens het hooikoortsseizoen, wanneer er veel pollen in de lucht hangen, kunnen de klachten heftig zijn. We kunnen goed begrijpen dat je dan met de vraag zit: ‘wat te doen tegen hooikoortsklachten?’. Gelukkig bestaan er een aantal behandelingen, waarmee het mogelijk is om de allergieklachten ten gevolge van een luchtwegallergie te verlichten.

Deze middelen/behandelingen tegen een luchtwegallergie betreffen: saneren en zogenaamde allergiemedicijnen in de vorm van symptomatische medicatie en immunotherapie. Wat nou precies de beste behandeling tegen een luchtwegallergie is kan per persoon verschillen en is dus niet vooraf te bepalen. Wij lichten deze diverse behandelingsvormen hieronder verder toe.

Voordat je start met één van de mogelijke behandelingen is het eerst aan te raden om met je huisarts of een allergiespecialist te bespreken welke behandeling van bijvoorbeeld hooikoorts of huisstofmijtallergie het meest geschikt is in jouw situatie. Een aantal van deze opties is alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Ook kunnen combinaties van verschillende behandelingen goed werken.

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Saneren

Eén van de mogelijke middelen tegen luchtwegallergie is saneren. Dit houdt in dat je de allergenen zo veel mogelijk moet gaan vermijden, wat zeker bij hooikoorts of huisstofmijtallergie een lastige taak kan zijn. Zeker op het moment dat de pollen in de lucht hangen is het een moeilijke opgave om het te vermijden. Je kunt toch moeilijk elke dag binnen blijven zitten. Daarnaast zullen in veel ruimtes waar je verblijft gedurende de dag je ook veel blootgesteld worden aan huisstofmijten. Denk alleen al aan je slaapkamer, vloerbedekking in verschillende ruimtes, openbaar vervoer, de bioscoop, etc. Saneren is dus niet in alle situaties even goed mogelijk.

Andere hulpmiddelen of maatregelen die je kan treffen zijn bijvoorbeeld het gebruik van wat neusbalsem of vaseline aan te brengen rond je neusgaten en onder je ogen. Via deze kleverige textuur komen pollen vast te zitten op je gezicht en kom ze niet in je ogen of neus (en dus ook niet in je luchtwegen) terecht. Neusdouches met zoutoplossing worden ook wel gebruikt om de neus te spoelen.

Symptomatische medicatie

Er bestaan diverse medicijnen die gebruikt kunnen worden om de klachten te verlichten. Een vaak gehoorde term is ook wel ‘hooikoorts-medicatie’. Deze ‘hooikoorts-medicijnen’ zijn dus niet alleen geschikt om klachten ten gevolge van hooikoorts te onderdrukken maar ook geschikt voor bijvoorbeeld de behandeling van huisstofmijtallergie of allergie voor huisdieren. Deze medicijnen zijn te verkrijgen in verschillende vormen. Zo zijn er onder andere tabletten tegen luchtwegallergieën, neussprays en oogdruppels te verkrijgen die de klachten kunnen verminderen. We beschrijven eerst het verschil tussen voorgeschreven en niet-voorgeschreven allergie-medicijnen voordat we de diverse symptomatische medicatie (kortweg ‘symptomatica’) verder gaan beschrijven.

Een dokter met laptop maakt apatientingen op papier

Voorgeschreven vs. niet-voorgeschreven medicijnen voor allergie

Voorgeschreven medicijnen voor bijvoorbeeld hooikoorts betreft alle medicatie die door een arts is voorgeschreven. Hiervoor heb je dus een recept van de arts nodig alvorens je de medicatie kunt ophalen bij de apotheek.

Niet-voorgeschreven medicatie bevat alle geneesmiddelen die verkregen kunnen worden zonder een recept. Deze kun je dus zelf in de apotheek of drogisterij halen. Sommige medicatie is zelfs bij de supermarkt verkrijgbaar. Bij luchtwegallergie wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten symptomatische medicatie:

  • Cromonen: leggen een beschermingslaag rond de cellen die reageren op het stuifmeel. Dit zorgt ervoor dat er minder histamine vrijkomt. Cromonen worden vaak toegediend via een neusspray.
  • Antihistaminica: blokkeren de werking van histamine. Vaak verkrijgbaar in de vorm van tabletjes, neusspray of ook wel in de vorm van oogdruppels.
  • Corticosteroïden: dit zijn ontstekingsremmers die gebruikt kunnen worden om de gevoeligheid van het neusslijmvlies te verminderen. Dit wordt vooral middels neussprays toegediend.

Voor sommige medicijnen heb je dus een recept van de arts nodig, maar voor een aantal medicijnen is dit niet het geval.

Neussprays

Een neusspray die je wilt gebruiken voor bijvoorbeeld je hooikoorts- of huisstofmijtallergie werkt in principe hetzelfde als een normale neusspray. Het verschil zit vooral in de werking: een neusspray tegen luchtwegallergieklachten zorgt ervoor dat het vrijkomen van histamine wordt geremd. Werkzame stoffen die in deze neussprays gebruikt worden zijn bijvoorbeeld azelastine, levocabastine en fluticason. Een normale neusspray wordt enkel gebruikt om neusverstoppingen te verlichten en is dus niet geschikt als middel tegen allergie. Deze mogen vaak ook maar beperkte tijd gebruikt worden.

Neussprays tegen hooikoorts zijn te verkrijgen in diverse vormen. Zo bestaan er sprays met antihistaminica, cromoglicinezuur en corticosteroïden (of een combinatie van verschillende werkzame stoffen verwerkt in één neusspray). Welke spray het beste is om te gebruiken hangt af van je eigen situatie. Heb je een enkele keer last en wil je snel de klachten verlichten? Dan is antihistaminica mogelijk geschikt. Mocht je voortdurend last ervaren, dan kan een spray met corticosteroïden mogelijk helpen. Cromoglicinezuur heeft weer een preventieve werking en kan één tot drie weken bescherming bieden. Een huisarts of allergiespecialist kan je helpen bij het vinden van de juiste behandeling voor jou.

Een vrouw maakt gebruik van een neusspray

Oogdruppels

Een andere vorm van luchtwegallergiemedicatie zijn oogdruppels. Deze oogdruppels kunnen gebruikt worden op het moment dat je last ervaart en/of ontstoken ogen hebt als gevolg van een allergie. Eén van de veelvoorkomende symptomen van hooikoorts zijn namelijk branderige, jeukende en tranende ogen gedurende het pollenseizoen wanneer de pollengehaltes in de lucht hoog zijn. Maar ook mensen die last hebben van een allergie voor huisstofmijtallergie of allergie voor (huis)dieren kunnen dezelfde klachten ervaren. Om deze symptomen te verhelpen kunnen oogdruppels mogelijk een goede uitweg bieden. Sommige oogdruppels zijn zonder recept te verkrijgen bij drogisterijen zoals de Kruidvat en Trekpleister, maar voor bepaalde oogdruppels is een recept verplicht.

Tabletten of pilletjes tegen allergieklachten

Met de term ‘hooikoorts-tabletten’ refereren mensen vaak naar antihistaminica tabletten. De term ‘hooikoorts-tabletten’ is niet handig gekozen. Want ook deze medicijnen zijn vaak geschikt om klachten te bestrijden ten gevolge van andere allergieën, zoals huisstofmijtallergie, maar bijvoorbeeld ook urticaria (netelroos). Deze medicijnen kunnen worden gebruikt om de werking van histamine te remmen, ook wel antihistaminica genoemd. Door de werking van histamine te remmen is het mogelijk om allergieklachten te verlichten. De tabletten kun je bijvoorbeeld gedurende het gehele hooikoortsseizoen gebruiken of op momenten dat je veelal klachten verwacht, bijvoorbeeld dat je ze inneemt op het moment dat je op visite gaat bij iemand die een kat in huis heeft waarvoor je allergisch bent. Deze medicijnen geven vaak verlichting gedurende een dag. Hieronder geven wij verdere toelichting over een aantal antihistaminica-tabletten waarin verschillende werkzame stoffen worden verwerkt.

Een aantal soorten antihistaminica zijn veelal verkrijgbaar in de apotheek, drogist of supermarkt. De rest alleen op recept van je arts. Antihistaminica zijn er meestal in tablet of vloeibare vorm, en sommige bestaan ook als oogdruppels. Misschien werkt één bepaald antihistaminicum beter voor je dan de andere. Vraag daarom altijd je arts of apotheker om advies over welke antihistamine het beste voor je is.

Antihistaminica zijn verdeeld in twee groepen:

Oudere antihistaminica van de eerste generatie, die je meestal suf maken. Deze antihistaminica genieten vaak de voorkeur als je allergieklachten je slaap verstoren. Deze soort antihistaminica van de eerste generatie is enkel op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Stofnamen die in deze medicatie verwerkt worden zijn promethazine en hydroxyzine.

Antihistamines van een nieuwere generatie, die je doorgaans niet suf maken, zijn ook verkrijgbaar. Deze geven veelal verlichting van de symptomen overdag:

Desloratadine of loratadine

Desloratadine of loratadine worden met name gebruikt als middel tegen hooikoorts, maar het kan ook worden gebruikt voor andere klachten die ontstaan als gevolg van een allergie. Denk hierbij aan huiduitslag met roze bulten, heftige jeuk en ontstoken ogen/neus. Deze medicijnen werken meestal al ongeveer één uur na inname tot maximaal 24 uur na inname. Deze medicatie wordt vaak alleen ingenomen op momenten dat je last hebt van je allergie en mag herhaald worden zolang de allergieklachten blijven aanhouden. Goed om te weten: desloratadine is de werkzame metaboliet van loratadine. In principe wordt loratadine in het lichaam omgezet naar desloratadine. Ze werken beiden goed tegen aanpakken van allergieklachten zoals hooikoorts. Verschil in verkrijgbaarheid is dat desloratadine enkel op recept te gebruiken is. Loratadine is net als cetirizine vaak zonder recept te koop bij apotheek, drogist of supermarkt.

Cetirizine

Cetirizine kan het best worden omschreven als een anti-allergiemedicijn. Het wordt dan ook gebruikt bij diverse vormen van allergie, waaronder hooikoorts. Het medicijn kan gebruikt worden op het moment dat je bijvoorbeeld een ontstoken neus of ogen hebt als gevolg van hooikoorts (of andere luchtwegallergieën). Mogelijke bijwerkingen zijn, net zoals desloratadine, hoofdpijn en een droge mond. In sommige gevallen kun je echter ook suf en slaperig worden als gevolg van cetirizine.

Levocetirizine

Levocetirizine zorgt ervoor dat de werking van histamine wordt geblokkeerd, waardoor allergieklachten kunnen afnemen. Levocetirizine wordt vaak eenmaal per dag ingenomen. Levocetirizine heeft veel overeenkomsten met de bovenstaande tabletten. Zo zijn de mogelijke bijwerkingen een droge mond, hoofdpijn en moeheid.

Fexofenadine

Fexofenadine is een anti-allergiemedicijn en het kan voornamelijk gebruikt worden om allergische klachten aan neus of ogen te verhelpen. Ook dit medicijn werkt na ongeveer een uur en heeft een werking van ongeveer één dag. Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid en moeheid. Sommige merken zijn op recept verkrijgbaar.

Vrij verkrijgbare allergiemedicatie van de drogist

Er zijn diverse soorten medicijnen die zonder recept te verkrijgen zijn (neussprays, tabletjes of bijvoorbeeld oogdruppels). Dit betekent dus dat je vrij (zonder recept van de huisarts) deze medicatie kunt aanschaffen en gebruiken. Ons advies is om eerst te overleggen met je huisarts voordat je start met medicijnen voor behandeling van hooikoorts of andere allergie-gerelateerde klachten. Hierdoor weet je namelijk zeker dat je zonder zorgen en geheel verantwoord gebruikt kunt maken van de medicatie. Want je wilt toch alleen medicijnen nemen na het stellen van een juiste diagnose? Anders heeft het medicijn mogelijk helemaal geen nut voor de klachten waarvoor je ze wilt gebruiken.

De hooikoorts- of allergie pillen/tabletten die bij de apotheek en drogisterij vaak zonder recept te verkrijgen zijn, zijn loratadine en cetirizine. Deze medicijnen zijn voor verschillende luchtwegallergieën te gebruiken, zoals hooikoorts, huisstofmijtallergie en een allergie voor huisdieren. Loratadine en cetirizine blokkeren de werking van histamine. Hierdoor kunnen de klachten die ontstaan als gevolg van een allergie afnemen. De bijwerkingen van de medicijnen zijn onder andere slaperigheid, hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.

Allergiemedicatie op voorschrift van een arts

Een arts kan meer voor je betekenen bij de behandeling van een allergie. Hij kan met behulp van een allergietest en het in kaart brengen van je klachten een juiste diagnose stellen. Daarnaast kan hij je goed adviseren over welke medicatie voor jou geschikt kan zijn. Zoals je net duidelijk is geworden is veel allergiemedicatie snel voorhanden maar wat je arts voor kan schrijven is vaak niet hetzelfde als wat te koop is bij de drogist of apotheek. Je arts kan je informeren over verschillende soorten symptomatische medicatie om je allergieklachten te onderdrukken maar ook over immunotherapie waarmee je je richt op de oorzaak van je allergieklachten.

Allergie behandelen met immunotherapie

Op het moment dat saneren en symptomatische medicatie niet (voldoende) werken om de klachten te verlichten, dan kan vaak een behandeling in de vorm van immunotherapie worden ingezet. Allergie immunotherapie, ook wel desensibilisatie of allergievaccinatie genoemd, is een allergiebehandeling die zich richt op de oorzaak van de allergie. Deze behandeling is alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts, veelal een specialist maar ook sommige huisartsen hebben ervaring met immunotherapie. Bij deze behandeling word je immuunsysteem voor een lange tijd blootgesteld aan de stof die de allergische reactie uitlokt. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan deze stof zodat je op den duur minder klachten ervaart wanneer je aan deze allergenen wordt blootgesteld. Immunotherapie is onder andere verkrijgbaar voor de behandeling van hooikoorts (veroorzaakt door gras- en/of boompollen) en huisstofmijtallergie.

Je lichaam heeft tijd nodig om tolerantie op te bouwen tegen de stof waarvoor je allergisch bent. Een behandeling met allergie immunotherapie duurt daarom zo'n drie jaar. Bij deze vorm van behandeling kunnen bijwerkingen voorkomen. Het zal je niet verbazen dat een bijwerking juist een allergische reactie kan zijn op de plek waar je het medicijn krijgt toegediend omdat je als het ware iets inneemt waarvoor je allergisch bent. Raadpleeg daarom altijd goed de bijsluiter.

Er zijn verschillende toedieningsvormen voor allergie immunotherapie, namelijk tabletten onder de tong en injecties. De tabletten zijn volledig oplossende smelttabletten die je één keer per dag onder je tong dient te leggen. De toediening van allergie immunotherapie via injecties vindt altijd plaats bij je behandelend arts.

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Helpen je medicijnen niet?

Weet dat niet iedereen met hetzelfde medicijn gebaat is. Ieder persoon is anders en iedere allergie veroorzaakt weer op een andere manier of in andere mate klachten. En krijg je je allergieklachten maar niet onder controle? Weet dan ook dat je huisarts je altijd nog kan doorverwijzen naar een allergiespecialist zoals een allergoloog of KNO-arts. De specialist heeft namelijk vaak wat meer mogelijkheden om iets voor je te kunnen betekenen in je zoektocht naar een behandeling waarmee je je klachten onder controle hebt.

 

Omgaan met een allergie

 

Hoewel iedere luchtwegallergie anders is en er dus ook andere oplossingen vereist zijn, zijn er meerdere manieren waarop jij het omgaan met je allergie dragelijk(er) kunt maken. Zoals wanneer je allergisch bent voor huisstofmijtallergie is het dagelijks ventileren van je huis aan te raden of om je beddengoed op 60 graden te wassen. Alle praktische tips zijn te vinden op deze pagina’s:

Naar de huisarts of allergiespecialist

Weet je nog niet zeker of je daadwerkelijk last hebt van een allergie? Om een eerste indicatie te krijgen of je last hebt van een allergie, is het mogelijk om de online allergietest te doen. Wat goed om te weten is, is dat deze allergietest geen vervanging is voor een bezoek aan je dokter! Het geeft namelijk alleen een eerste indicatie. Mocht je de symptomen herkennen van de diverse allergieën die we hebben beschreven, dan kan het handig zijn om een bezoek te brengen aan je huisarts waar de diagnose allergie definitief gesteld kan worden. Indien nodig kan je huisarts een behandeling voorschrijven, of indien klachten bij herhaald bezoek maar niet onder controle komen, verwijzen naar een specialist zoals een allergoloog of KNO-arts.

Vind een allergiespecialist bij jou in de buurt!

Heb je last van een allergie? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee verder kan helpen.

Let op: je hebt altijd eerst een verwijzing van je (huis)arts nodig.  

Allergie immunotherapie is ook een behandeloptie.

Je immuunsysteem tolerant maken?

Lees verder

Allergieklachten onderdrukken met medicatie.

Symptomatische medicatie gebruiken?

Lees verder

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

Allergie testen?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.