Allergieën

Welke allergieën zijn er allemaal?

Allergieën komen in onze samenleving steeds meer voor. Men denkt dat de toename samen lijkt te hangen met de 'Westerse' levensstijl en industrialisering. De laatste decennia is het aantal mensen wat lijdt aan allergie fors toegenomen en de WHO (World Health Organization) schat dat tussen nu en 2050 de helft van de wereldbevolking tenminste één allergie heeft. Op dit moment heeft ca. 25% van de Nederlandse bevolking last van allergische rinitis (inhalatieallergie of luchtwegallergie). De helft daarvan heeft hooikoorts. Toch is bij de helft van deze mensen nooit een officiële diagnose gesteld. Waarom? Onder andere omdat deze allergieklachten erg kunnen lijken op verkoudheidsklachten.

Soorten allergie

Ieder mens is verschillend en ieder lichaam reageert anders. Een allergie voor een bepaalde stof kan vele verschillende klachten geven. Hieronder hebben we de meest voorkomende allergieën op een rijtje gezet. Hier kun je meer informatie vinden over de betreffende allergie en bijbehorende klachten:

Belang van de juiste diagnose

Allergie heeft een negatief effect op de kwaliteit van leven. Bekende klachten bij een allergie zijn onder andere een verstopte neus of juist een loopneus en jeukende rode ogen. Minder bekend is dat ook vermoeidheid, slecht slapen en concentratieproblemen een gevolg kunnen zijn van allergie. Om allergie succesvol te behandelen, is het belangrijk eerst een goede diagnose te stellen.

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Deze symptomen kunnen duiden op allergisch astma.

’s Nachts hoestend wakker?

Lees verder

Het lichaam reageert anders bij verschillende allergieën.

Allergieklachten herkennen?

Lees verder

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie behandelen?

Lees verder