Bijensteek allergie symptomen

Wat zijn de symptomen van een bijensteek allergie?

Op het moment dat je een bijensteek allergie hebt, dan is de kans zeer groot dat je de symptomen die wij hieronder beschrijven herkend. Uit een bijensteek kunnen diverse symptomen voortkomen, die last kunnen veroorzaken in het gehele lichaam. Mensen die niet allergisch zijn krijgen meestal enkel een zwelling als gevolg van de steek. Voor mensen die een bijensteek allergie hebben kunnen de symptomen veel ernstiger zijn. De meest voorkomende bijensteek allergie symptomen zijn duizeligheid, misselijkheid en maagklachten. Ben je benieuwd naar wat de rest van de symptomen zijn die bij een bijensteek allergie horen? In deze tekst leggen wij het je uit.

Allergische reactie en symptomen bijensteek

Indien je allergisch bent voor een bijensteek en je wordt gestoken door een bij, dan kunnen diverse symptomen hieruit voortvloeien. Deze symptomen kunnen zich zowel voordoen in het gehele lichaam, als op een specifiek deel van het lichaam, bijv. een zwelling op de plek waar je gestoken bent. Wij hebben hieronder een overzicht voor je gemaakt van een aantal bijensteek symptomen die kunnen optreden:

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Jeuk
 • Zwelling
 • Heftige hoofdpijn
 • Maag/darmklachten
 • Sterke bloeddrukdaling
 • Hartritmestoornissen
 • Bewustzijnsverlies
 • Shock
 • Hartstilstand

Anafylactische shock

Naast de symptomen die hierboven staan beschreven, kan er ook anafylaxie voorkomen als gevolg van een bijensteek. Anafylaxie is een plotselinge zeer ernstige allergische reactie. Deze reactie kan binnen enkele minuten na de steek optreden en in de meest ernstige situatie kan het leiden tot een anafylactische shock. Een anafylactische shock kan bovendien levensbedreigend zijn. Mocht dit voorkomen, dan dien je direct 112 te bellen en ‘anafylaxie’ te vermelden.

Iemand ligt op de grond en er wordt 112 gebeld

Vermoeden van een bijensteek allergie?

Heb je het vermoeden dat je een bijensteek allergie hebt doordat je de symptomen die hierboven staan beschreven je bekend voorkomen, maar weet je het nog niet helemaal zeker? Er zijn meerdere tests beschikbaar die hier uitslag over kunnen doen. Een mogelijkheid is om naar een huisarts of (allergie)specialist te gaan om meteen een diagnose te laten vaststellen.

Bijensteek allergie symptomen verhelpen

Om de klachten van je bijensteek allergie te verlichten zijn er een aantal behandelmethoden mogelijk. Saneren, ook wel beter bekend als het vermijden van bijen, is vrij lastig. Wanneer je buiten komt in de zomer, kom je ze namelijk geregeld tegen. Raadpleeg vooral onze praktische tips om een steek van een bij zo veel mogelijk te voorkomen. Tweede mogelijkheid is symptoombestrijding door middel van medicatie, bijv. met behulp van antihistaminica of corticosteroïden. Dit geeft vaak snel verlichting van de klachten. Nog een andere mogelijkheid is allergie immunotherapie, dit is een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie.

Wil je meer weten over deze behandelmethoden? Klik hier voor meer informatie over de mogelijke behandelmethoden bij een allergie voor insectengif.

Heb je nog vragen over de symptomen van een allergie voor bijensteken?

Of wil je een test laten uitvoeren om erachter te komen of je daadwerkelijk een allergie hebt? Dan kan je dit laten testen bij een (allergie)specialist of huisarts. Wij hebben hiervoor een uitgebreide kaart gemaakt met allergiespecialisten die zich in je buurt bevinden, waardoor je snel en gemakkelijk naar een allergiespecialist kan gaan. De allergiespecialist helpt je graag verder met al je vragen.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Bij insectengifallergie is een juiste behandeling essentieel.

Allergiespecialist zoeken?

Lees verder

4% van de bevolkking is allergisch voor bijen- en/of wespensteken.

Meer weten over behandelopties?

Lees verder

Verschillende oorzaken kunnen anafylaxie uitlokken.

Symptomen anafylaxie herkennen?

Lees verder