Hoesten door allergie

 

Hoesten is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van het lichaam. Je perst op hoge snelheid lucht naar buiten, waardoor je keel en neus worden vrijgemaakt van virussen, bacteriën, slijm en alles wat irritatie veroorzaakt, zoals stof of een verdwaalde koekkruimel. Hoesten beschermt je luchtwegen en longen.

Hoest je al langere tijd? Dan kan dat een teken zijn dat je geen griep of verkoudheid hebt, maar dat allergische rinitis de oorzaak is. Een droge keel en een vervelende kriebelhoest zijn namelijk bekende klachten bij een allergie. En er zijn nog meer signalen. Lees verder en ontdek wat je kunt doen.

 

Wat is allergisch hoesten?

Je kunt er bewust voor kiezen om te hoesten. Dat doe je om je keel vrij te maken. Maar hoesten kan ook een reflex zijn. Als de zenuwuiteinden in je neus, mond of keel bijvoorbeeld iets vreemds of irritants waarnemen, sturen ze signalen naar een hoestcentrum in je hersenen. Impulsen van dit hoestcentrum geven dan aan je middenrif, de buikwand en buikspieren het signaal dat ze moeten bewegen. Dat is een hoestreflex. Een allergiehoest werkt precies hetzelfde.

 

Allergisch hoesten: zo ontstaat het

Je kunt last hebben van hooikoorts, veroorzaakt door boompollen, gras of onkruid gedurende het pollenseizoen. Of het is een reactie op schimmelsporen. Huidschilfers van dieren of huisstofmijt kunnen het hele jaar door allergische rinitis veroorzaken. Deze verschillende vormen van allergie hebben één ding gemeen: de postnasale drip. Een ingewikkelde term voor een laagje slijm in je keel dat je het liefst zo snel mogelijk kwijt wilt, omdat het irritatie veroorzaakt. De signalen haasten zich naar het hoestcentrum, waardoor je hoest.  

Ook als je onschuldige stoffen inademt, kun je last krijgen van hoesten bij allergie. Dat zit zo: het immuunsysteem denkt dat deze stoffen een bedreiging zijn en reageert daarop door ontstekingen in de luchtwegen te veroorzaken. Dit gebeurt bij atopisch astma. Hoesten bij allergie kan één van de symptomen zijn. Soms is hoesten het enige symptoom, in dat geval kan het zich ontwikkelen tot atopisch astma.

 

Hoe herken je hoesten bij allergie?

Het is best lastig om hoesten bij allergie te onderscheiden van hoesten door andere oorzaken. Hier kun je op letten:  

 • Meestal heb je een droge keel en een zeurende kriebelhoest
 • Vaak heb je last van een postnasale drip
 • Vaak hoest je 's nachts heviger
 • Meestal hoest je al langer dan drie weken

Heb je naast hoesten andere hooikoortsverschijnselen, zoals een loopneus of een verstopte neus, niezen, jeukende ogen of donkere kringen onder je ogen? Of heb je last van kortademigheid, benauwdheid en een piepende ademhaling? Dan kan dit een teken zijn van allergie.

 

Hoesten door allergie versus verkoudheid

Als je last hebt van een allergie, dan kan dit aanvoelen als een verkoudheid. Dat is niet zo vreemd, want de verschijnselen zijn hetzelfde. Een verkoudheid kan namelijk ook een ontsteking van het neusslijmvlies veroorzaken en een droge hoest. Het is soms dus best moeilijk te bepalen of je immuunsysteem tegen een allergeen vecht of tegen een verkoudheidsvirus.

Toch zijn er verschillen. Verkoudheidsverschijnselen treden geleidelijk op en duren meestal één tot drie weken. Hoesten bij allergie houdt aan, totdat je de oorzaak wegneemt. Dat kan soms lang duren als je niet precies weet wat de oorzaak is. Van hoesten bij hooikoorts kun je dus het hele pollenseizoen last hebben. Er zit dan niets anders op dan het pollennieuws op de voet volgen via onze app. Daarop staan ook een pollenkalender en pollenradar.

Goed om te weten: allergiesymptomen verschijnen direct nadat je bent blootgesteld aan een allergeen. Daarom begin je meteen te hoesten als je buiten bent of wanneer je bij vrienden met een kat of hond op bezoek gaat.  

 

Allergisch hoesten: de diagnose

Wil je weten waardoor je hoest wordt veroorzaakt? Neem dan contact op met je huisarts. Probeer je te herinneren wanneer en waar de hoest is ontstaan. Het kan ook nuttig zijn om een allergiedagboek bij te houden. Noteer op welke dagen je veel hoest en of het hoesten binnen of buiten en in een bepaalde periode van het jaar erger is. In het geval van een allergie zal je arts je tips geven en de behandelmogelijkheden met je bespreken.

 

Vind een Allergiespecialist

Een allergiespecialist kan helpen bij het vaststellen van de diagnose allergie, bepalen waarvoor je mogelijk allergisch bent en indien nodig een behandeladvies geven.

Wij helpen jou een allergiespecialist in de buurt te vinden.

Let op: een doorverwijzing van de huisarts is nodig. Goed voorbereid naar je afspraak met je huisarts? De allergie-afspraak checklist kan je hierbij helpen.

Wat kun je doen bij een hoest bij allergie?

Als je veel moet hoesten kunnen deze tips je eventueel verlichting geven.

 

1. Zout water

Door je neus te spoelen met een zoutoplossing houd je deze vrij. Je kunt hiervoor een spray kopen bij de apotheek, maar je kunt het ook gewoon zelf maken door warm water met wat zout te mengen.

 

2. Stomen

Stomen kan slijm losmaken en dat kan een hoest bij allergie verlichten. Neem bijvoorbeeld een lange, warme douche of doe een handdoek over je hoofd en adem de stoom in van een kom net gekookt water.

 

3. Zuigen op een snoepje

Het zuigen op keelpastilles of harde snoepjes kan verlichting geven. Er is geen bewijs voor dat het ene effectiever is dan het andere. Ook water met honing en citroen kan verzachtend werken.

 

4. Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is altijd belangrijk! Voldoende ontspanning, beweging en gezond eten zorgen ervoor dat je je fit voelt. Vergeet ook niet om voldoende te drinken, 1,5 tot 2 liter per dag. Het voorkomt een allergie niet, maar het helpt wel om je in het algemeen beter te voelen.

 

5. Lekker slapen

Goed slapen is belangrijk. Hoesten onderbreekt de slaap. Als je je hoofd wat hoger legt, kan dit verlichting geven. Hiermee voorkom je namelijk dat het slijm zich achter in de keel verzamelt en je moet hoesten.

 

Een huisarts gebruikt een iPad om uitleg te geven over allergieklachten met hoesten en de behandelopties voor een patiënt.

Allergiesymptomen: bekijk het overzicht

Medicatie bij hoesten door allergie

 

Er zijn verschillende medicijnen die verlichting kunnen geven bij hoesten door allergie afhankelijk van de klachten en de ernst van de allergie. De volgende medicijnen zijn vrij verkrijgbaar:

1. Antihistaminica: tabletten met loratadine of cetirizine blokkeren de werking van histamine. Dit kan symptomen zoals niezen, jeuk en een loopneus helpen verminderen.

2. Decongestiva: kunnen een verstopte neus te verlichten. Het gaat dan bijvoorbeeld om neusspray met xylometazoline. Bij langdurig gebruik kunnen ze namelijk de symptomen verergeren.  

3. Slijmoplossers kunnen ook verlichting geven. Deze bevatten bijvoorbeeld acetylcysteïne. Slijmoplossers zijn bedoeld om het slijm te verdunnen, zodat dit makkelijker te verwijderen is. De werking hiervan is niet bewezen. Toch hebben sommige mensen er baat bij.

Er bestaan ook andere medicijnen. Vraag je huisarts of specialist hierover om advies.

Medicatie bij hoesten door allergie

Er zijn verschillende medicijnen die verlichting kunnen geven bij hoesten door allergie afhankelijk van de klachten en de ernst van de allergie. De volgende medicijnen zijn vrij verkrijgbaar:

 1. Antihistaminica: tabletten met loratadine of cetirizine blokkeren de werking van histamine. Dit kan symptomen zoals niezen, jeuk en een loopneus helpen verminderen.
 2. Decongestiva: kunnen een verstopte neus te verlichten. Het gaat dan bijvoorbeeld om neusspray met xylometazoline. Bij langdurig gebruik kunnen ze namelijk de symptomen verergeren.  
 3. Slijmoplossers kunnen ook verlichting geven. Deze bevatten bijvoorbeeld acetylcysteïne. Slijmoplossers zijn bedoeld om het slijm te verdunnen, zodat dit makkelijker te verwijderen is. De werking hiervan is niet bewezen. Toch hebben sommige mensen er baat bij.

Er bestaan ook andere medicijnen. Vraag je huisarts of specialist hierover om advies.

 

Langetermijnbehandeling van allergisch hoesten

Heb je weleens gehoord van immunotherapie? Immunotherapie wordt ook weleens allergie-desensibilitatie of hyposensibilisatie genoemd. Het is een behandeling met als doel het immuunsysteem reactief te maken op een allergeen. Door herhaaldelijk kleine doses van dit allergeen toe te dienen. Je arts kan je vertellen of immunotherapie een optie is voor je.

In de praktijk houdt immunotherapie in dat je ongeveer drie jaar lang regelmatig injecties (allergieshots) krijgt bij een allergoloog of KNO-arts of tabletten onder de tong inneemt - eerst bij de arts en daarna thuis - gedurende een vergelijkbare periode. Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken, ook als de hoest bij allergie eerder verdwijnt.

 

Wanneer ga je naar de huisarts?

Soms is hoesten een symptoom van een ernstigere aandoening. Wij raden je aan om naar de huisarts te gaan wanneer je:

 • langer dan een paar weken hoest
 • een ernstige hoest hebt of de hoest snel erger wordt
 • pijn op de borst krijgt
 • gewicht verliest en niet weet waarom
 • gezwollen klieren in je nek hebt
 • moeite hebt met ademhalen
 • bloed in het slijm ziet

 

Wij zijn er om je te helpen

Wij horen graag wat je van de informatie in dit artikel vindt. Als je vragen hebt mail ons gerust https://allesoverallergie.nl/pages/contact. Je kunt allesoverallergie.nl ook volgen op Facebook en Instagram.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Ambrosia: een grote veroorzaker van hooikoorts

Ontdek meer

Allergiesymptomen:
bekijk het overzicht

Lees deze hier

Huisstofmijtallergie
slaat vaak in bed toe

Vertel me meer