Spreekbeurt over allergie

Een spreekbeurt maken over allergie

Mag je een spreekbeurt maken en wil je dit graag over allergie doen (omdat je misschien zelf allergisch bent)? We helpen je hier graag bij! Het maken van een spreekbeurt is niet altijd makkelijk. Op deze pagina kun je ideeën opdoen voor verschillende onderwerpen en veel informatie vinden om je op weg te helpen. Op deze manier hopen wij jou te helpen bij het maken van een hele mooie en interessante spreekbeurt!

 

Onderwerpen voor een spreekbeurt

Hieronder kun je een lijst vinden met interessante onderwerpen voor een spreekbeurt over allergie. Je kan een spreekbeurt maken over 1 van deze onderwerpen of over een aantal van deze onderwerpen. Klik op een onderwerp voor meer informatie.

Een jongetje is aan het nadenken

Onderwerpen

Wat is een allergie?

Veel mensen hebben last van een allergie, in Nederland ongeveer 1 op de 4 mensen. In Nederland komen inhalatieallergieën het meeste voor. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld hooikoorts of huisstofmijtallergie.

Bij een allergie reageert je immuunsysteem op een stofje. Dit doet je immuunsysteem omdat dit stofje wordt gezien als een bedreiging, terwijl dit eigenlijk niet het geval is. De stofjes waar je immuunsysteem op reageert worden allergenen genoemd.

Bij hooikoorts reageer je op stofjes (allergenen) die pollen heten. Deze pollen vliegen door de lucht en worden afgegeven door bijvoorbeeld bomen en grassen. Bij een huisstofmijtallergie reageert je lichaam op hele kleine diertjes die huisstofmijten worden genoemd. Dit zijn hele kleine beestjes (spinachtigen) die in je huis leven. Ook kan je allergisch zijn voor bijvoorbeeld dieren (zoals honden en katten).

 

Meer informatie

Welke allergieën komen het meeste voor?

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 4 mensen een allergie, waarvan luchtwegallergieën het meeste voorkomen. Een luchtwegallergie wordt ook wel eens inhalatieallergie genoemd. Een echte medische term hiervoor is ‘allergische rinitis’. Hooikoorts en huisstofmijtallergie zijn voorbeelden van luchtwegallergieën die heel veel voorkomen.

Bij hooikoorts reageert je lichaam op pollen die in de lucht zweven. Deze pollen kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van bomen en grassen. Als je hooikoorts hebt kan je last hebben van één bepaald soort pollen, maar ook van verschillende soorten pollen. Vaak heb je bij hooikoorts last van bijvoorbeeld een loopneus of veel niezen. Maar ook kan je last hebben van slecht slapen of moeite met concentreren op school.

Bij een allergie voor huisstofmijt reageer je op de uitwerpselen van deze hele kleine beestjes. Soms zijn deze beestjes niet veel groter dan een korreltje zand, ze zijn dan ook heel moeilijk te zien. Deze huisstofmijten leven graag op warme, vochtige en donkere plekken. Zo zitten ze bijvoorbeeld graag in je bed. Verder leven huisstofmijten ook graag in kleding en tapijt.

 

Meer informatie

Wat is hooikoorts?

Bij hooikoorts reageer je op bepaalde stofjes die door de lucht zweven. Deze stofjes heten pollen. In Nederland zijn verschillende soorten pollen waar je allergisch voor kunt zijn. Graspollenallergie en boompollenallergie komen veel voor. Deze pollen zijn afkomstig van verschillende grassen en verschillende bomen.

Bij hooikoorts kan je allergisch zijn voor één van deze pollen of voor meerdere pollen. Afhankelijk van het soort pollen waar je allergisch voor bent, heb je last van hooikoorts in een bepaalde bloeiperiode. Boompollen zijn voornamelijk aanwezig in de maanden februari tot en met april. Voor grassen zijn dit de maanden mei tot en met juli. Daarnaast groeien onkruiden vooral rond augustus en zijn deze pollen soms wel tot in het najaar in de lucht aanwezig.

Bij hooikoorts kan je last hebben van verschillende klachten. Soms zijn deze klachten niet heftig, maar soms ook wel. Zo heb je bij hooikoorts vaak last van bijvoorbeeld een loopneus of veel niezen, maar ook kan het zo zijn dat je slecht slaapt of dat je moeite hebt met concentreren op school.

Omdat de pollen in de lucht zitten kan je ze niet altijd even makkelijk ontwijken. Wel kan je zoveel mogelijk binnenblijven als er heel veel pollen in de lucht zitten en ramen en deuren zo veel mogelijk dicht houden. Naast het proberen te ontwijken van pollen kan je medicijnen gebruiken. Je kan medicijnen gebruiken die snel de klachten verminderen, dit wordt symptoom bestrijdende medicatie genoemd. Ook kan je medicijnen gebruiken die ervoor zorgen dat je lichaam in de toekomst minder of niet meer op de pollen reageert, dit wordt allergie immunotherapie genoemd.

 

Meer informatie

Wat is huisstofmijtallergie?

Bij een allergie voor huisstofmijt reageer je op hele kleine beestjes die huisstofmijten heten. Deze beestjes zijn heel moeilijk te zien omdat ze soms niet groter zijn dan een zandkorreltje, ze zijn vaak 0,1mm tot 0,6mm groot. Huisstofmijten zitten graag op plekken die warm, vochtig en donker zijn. Ze zitten bijvoorbeeld graag in je bed of in tapijt.

In principe komen huisstofmijten het hele jaar voor en kan je dus ook het hele jaar last hebben van huisstofmijtallergie. Het is wel zo dat huisstofmijten het meeste voorkomen in de herfst en in de winter. Dit komt omdat er in deze periodes de ramen minder vaak open staan en de kachel meer aan staat. Het perfecte klimaat voor de huisstofmijt om in te leven.

Bij een allergie voor huisstofmijt kan je last hebben van verschillende klachten. Soms zijn deze klachten niet heftig, maar soms ook wel. Zo heb je bij een allergie voor huisstofmijt vaak last van bijvoorbeeld een loopneus of veel niezen, maar ook kan het zo zijn dat je slecht slaapt.

Er zijn verschillende dingen die je kan doen als je last hebt van een allergie voor huisstofmijten. Het kan helpen om te zorgen voor een gladde vloer (bijvoorbeeld laminaat) in plaats van tapijt. Ook kan het helpen om je beddengoed op 60 graden te wassen (de huisstofmijten gaan dan dood), je huis goed te ventileren en met een speciale stofzuiger te stofzuigen. Daarnaast kan je gebruik maken van medicijnen. Je kan medicijnen gebruiken die snel de klachten verminderen, dit wordt symptoom bestrijdende medicatie genoemd. Ook kan je medicijnen gebruiken die ervoor zorgen dat je lichaam in de toekomst minder of niet meer op de huisstofmijten reageert, dit wordt allergie immunotherapie genoemd.

 

Meer informatie

Wat kan je doen tegen een inhalatieallergie?

Voordat je iets kan doen aan je allergie, is het belangrijk dat je huisarts of arts ook echt een allergie vaststelt. Alleen dan kan er een goede aanpak van je allergie worden bepaald. Een (huis)arts kan op verschillende manieren een allergie testen. Een test die veel wordt gebruikt is de huidpriktest, deze test kan voor verschillende stofjes kijken of je er allergisch voor bent. Kijk voor meer informatie over het testen van allergie op de pagina "Allergie testen".

In totaal kan je op drie manieren wat aan je allergie doen. De eerste methode om wat tegen je allergie te doen is het ontwijken van de stofjes waar je allergisch voor bent. Deze stofjes worden ook wel allergenen genoemd. Deze methode heet saneren oftewel het vermijden van allergenen waar je allergisch voor bent. Bij sommige allergieën is het ontwijken van deze stofjes makkelijker dan bij andere allergieën. Bij een allergie voor pinda’s kan je bijvoorbeeld makkelijker de pinda’s ontwijken die in producten verwerkt zitten (wel dan goed de etiketten lezen!). Maar pollen die in de lucht zweven, waar je op reageert bij hooikoorts, zijn eigenlijk onmogelijk te ontwijken.

Een andere methode is het gebruiken van symptoom bestrijdende medicatie. Deze medicijnen zorgen voor een snelle en korte aanpak van je klachten. Sommige van deze medicijnen werken in het hele lichaam (tabletjes/pillen). Sommige medicijnen werken op één plek in het lichaam, bijvoorbeeld bij een neusspray.

Nog een methode is een behandeling met allergie immunotherapie. Met deze therapie reageert je lichaam minder op de stof waarvoor je allergisch bent. Deze behandeling richt zich op de oorzaak van je allergie en duurt ongeveer 3 tot 5 jaar.

 

Meer informatie

Welke allergieën komen nog meer veel voor?

Naast hooikoorts en huisstofmijtallergie komen contactallergie, voedselallergie en allergie voor insectengif ook veel voor. Bij een contactallergie reageert je lichaam op iets waar je direct contact mee hebt gehad, dit kan bijvoorbeeld gebeuren met shampoo en make-up. Als je last hebt van een contactallergie kan je bijvoorbeeld een rode en jeukende huid krijgen. De enige echte behandeling voor een contactallergie is het ontwijken van de stof waarvoor je allergisch bent. Voor sommige mensen met een contactallergie is het belangrijk gebruik te maken van allergeenvrije huidverzorging. Kijk voor meer informatie over contactallergie op de pagina's "Contactallergie".

Bij een voedselallergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op bepaald eten. In Nederland komt voedselallergie ongeveer bij 2 à 3% van de volwassenen voor en bij ongeveer 8% van alle kinderen. Mensen met een voedselallergie zijn vaak allergisch voor bijvoorbeeld koemelk, kippenei, pinda’s, noten, schaaldieren of soja. Veelvoorkomende klachten bij een voedselallergie zijn bijvoorbeeld jeuk/uitslag van de huid, een benauwd gevoel, misselijkheid en duizeligheid. In sommige gevallen kan een voedselallergie leiden tot een anafylactische reactie. Kijk voor meer informatie over voedselallergie op de pagina's "Voedselallergie".

Bij een allergie voor insectengif ben je allergisch voor het gif van bijen en/of wespen. In Nederland heeft ongeveer 4% van de mensen een allergie voor insectengif. Wanneer een wesp, hommel of bij iemand steekt wordt er gif in de huid gespoten. Sommige mensen kunnen hier ernstig op reageren. Bij een allergie voor insectengif kan de plek van de insectensteek dik worden. Maar ook kan het zorgen voor jeuk over je hele lichaam, moeite met ademen, duizeligheid of bewusteloosheid. In sommige gevallen kan een allergie voor insectengif leiden tot een anafylactische reactie. Kijk voor meer informatie over een allergie voor insectengif op de pagina's "Insectengifallergie".

Bij een voedselallergie en een allergie voor insectengif kan een ernstige allergische reactie plaatsvinden die anafylaxie wordt genoemd. Anafylaxie komt niet veel voor, in Europa bij ongeveer 0,3% van de mensen. Een anafylactische reactie kan wel heel gevaarlijk zijn. Als iemand een anafylactische reactie krijgt moet zo snel mogelijk 112 worden gebeld en gebruik worden gemaakt van geschikte noodmedicatie. Kijk voor meer informatie over anafylaxie op de pagina's "Anafylaxie".

Kijk daarnaast ook eens verder op deze website. Naast de informatie hierboven is er nog heel veel meer informatie te vinden.

Tips

 

Voordat je je spreekbeurt houdt, kan het helpen om je spreekbeurt een aantal keer te oefenen. Dit kan je doen met iemand van je familie, vrienden of gewoon zelf voor de spiegel. Probeer te zorgen dat je duidelijk en niet te snel praat. Probeer daarnaast zelfverzekerd voor de klas te staan.

Wij hopen dat we je met al deze informatie hebben kunnen helpen een goeie en mooie spreekbeurt te maken. Heel veel succes, en vooral ook veel plezier! Je kan het!

Een juf zit naast een leerling aan tafel

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie behandelen?

Lees verder

Het lichaam reageert anders bij verschillende allergieën.

Allergieklachten herkennen?

Lees verder

Informatie en handige tips over hoe je om kunt gaan met de meest voorkomende allergieën.

Welke allergieën komen vaak voor?

Lees verder