Huisstofmijtallergie bij kinderen

Allergie voor huisstofmijt bij een kind

Mensen in elke leeftijdscategorie kunnen last hebben van een huisstofmijtallergie, zowel volwassenen als kinderen. Als je kind last heeft van een huisstofmijtallergie kan het zijn dat slapen moeilijk gaat, doordat ademhalen niet zo soepel gaat als dat het hoort. Dit kan erg vervelend zijn en zelfs tot verminderde schoolprestaties leiden als gevolg van concentratieproblemen. Het is dus van belang om een huisstofmijtallergie bij een kind goed vast te laten stellen, zodat er gepaste oplossingen kunnen worden gezocht.

Symptomen van allergie voor huisstofmijt bij kinderen

Een allergie voor huisstofmijt kan zich bij een kind in diverse symptomen uiten. De één heeft hierbij last van hevigere symptomen dan de ander. Het gebied waar de meeste klachten voorkomen bevindt zich rond de slijmvliezen, ogen en longen. De volgende symptomen kunnen optreden bij een allergie voor huisstofmijt bij kinderen:

 • Tranende en/of jeukende ogen
 • Niesbuien
 • Wakker worden met een verstopte neus of loopneus
 • Eczeem
 • Slecht slapen
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Astmaklachten / moeite met ademhalen (piepen of hoesten)
 • Benauwdheid na het opmaken van het bed

Met name het slecht slapen en de eventuele astmaklachten kunnen behoorlijk problematisch zijn. Mochten deze klachten dus regelmatig optreden, dan is het aan te raden om een eventuele allergie vast te laten stellen bij het kind door een (huis)arts.

Vast laten stellen van huisstofmijtallergie

Het laten vaststellen van een huisstofmijtallergie bij je kind kan je laten doen door een arts. Mocht er een vermoeden zijn van een huisstofmijtallergie, plan dan eerst een bezoek aan de eigen (huis)arts. Als deze vaststelt dat er sprake kan zijn van een allergie voor de huisstofmijt, zal hij of zij mogelijk een verwijzing uitschrijven naar een specialist die dit verder kan onderzoeken of een allergietest kan doen.

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Behandeling tegen huisstofmijtallergie bij kinderen

Op het moment dat een arts heeft vastgesteld dat je kind een allergie voor huisstofmijt heeft, is het tijd om hier iets tegen te doen. Er zijn drie behandelmethoden bij een allergie, namelijk: saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Bij een allergie voor huisstofmijt is saneren (oftewel het vermijden van allergenen) een goede optie, een aantal tips om huisstofmijt tegen te gaan zijn:

 • Beddengoed met grote regelmaat op 60°C wassen
 • Zorg voor een gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer
 • Een synthetisch of katoenen dekbed en kussen gebruiken
 • Een kind enkel synthetische knuffels geven en deze regelmatig even in de vriezer leggen (de huisstofmijten gaan dan dood)

Meer handige tips tegen huisstofmijtallergie en wat je hiertegen kan doen, zie je op onze allergiepagina over huisstofmijt.

Laat de diagnose huisstofmijtallergie door een arts in de buurt vaststellen

Zoals gezegd is het bij een huisstofmijtallergie bij een baby of kind van belang dat deze door een arts wordt vastgesteld. Zo weet je zeker dat je ook daadwerkelijk de allergie aanpakt en dat het niet iets anders is. Bij een doorverwijzing van de (huis)arts kan je terecht bij een allergiespecialist bij jou in de buurt. Vul hieronder je postcode of adres in en je krijgt direct te zien welke specialisten zich bij jou in de buurt bevinden. Zo hoef je nooit ver weg voor een goede diagnose!

Vind een allergiespecialist bij jou in de buurt!

Heb je last van een allergie? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee kan helpen.

Let op: je hebt altijd een doorverwijzing van je (huis)arts nodig.  

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Kinderen met een luchtwegallergie hebben een hoger risico om later astma te ontwikkelen

Kind met allergisch astma?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die een arts kan doen om de diagnose te stellen.

Je kind laten testen op allergie?

Lees verder

Behandelmethoden vergelijken lees over de mogelijkheden.

Allergie van je kind behandelen?

Lees verder