Allergie voor pollen

Wat is pollenallergie?

Bij een allergie voor pollen, ook wel hooikoorts genoemd, treedt er een allergische reactie op aan de luchtwegen na het inademen van stuifmeel dat vrij rondzweeft in de lucht. U kunt dan onder meer last krijgen van tranende, rode ogen, niezen en een loopneus.

Het pollenseizoen

Grassen, bomen, (on)kruiden en bloemen vormen in verschillende bloeiperioden stuifmeel (pollen). Deze verschillende bloeiperioden vormen het zogenaamde “pollenseizoen”. De els en hazelaar bloeien al in januari/februari en de berk bijv. al in maart. De eerste graspollen worden al in mei verspreid door de wind. Er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven en (on)kruiden bloeien vanaf mei tot november. Als je allergisch bent voor deze pollen, kan het pollenseizoen dus een groot gedeelte van het jaar van invloed zijn op je algehele gezondheid. Vooral op warme dagen met een matige wind, gedurende het pollenseizoen zullen uw klachten verergeren. U kunt via de pagina met pollenverwachting in de gaten houden hoe hoog de actuele pollenbelasting is. Wilt u meer weten over pollenallergie of hooikoorts? Bekijk dan de pagina over hooikoorts.

Lees meer over hooikoorts.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Naast niezen of een loopneus kunt u bijv. ook slecht slapen en last hebben van vermoeidheid.

Symptomen pollenallergie

Lees verder

Er zijn drie behandelmethoden: saneren, symptomatische medicatie en immunotherapie.

Hooikoorts behandelen

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder