Hondenallergie

Ben je allergisch voor honden?

Allergisch zijn voor honden kan enorm vervelend zijn in het dagelijks leven. Een bezoekje aan iemand met een hond kan behoorlijke klachten opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld heftige niesaanvallen, een verstopte neus of extreme jeuk krijgen. Verder kunnen je ogen gaan tranen of krijg je een piepende ademhaling en uitslag als je een hond aait. Maar wat houdt een hondenallergie nou precies is en hoe kan je hiermee omgaan? Lees snel verder!

Wat is een hondenallergie precies?

Een hondenallergie is in het kort een aandoening waarbij verschillende allergische reacties veroorzaakt worden door contact met een hond. Op het moment dat je allergisch bent voor honden, dan reageert je lichaam vaak op huidschilfers, speeksel en/of de urine van honden. Door het inademen van de allergenen ontstaan de klachten. In Nederland is het helaas niet altijd even makkelijk om honden uit de weg te gaan. Er zijn er namelijk 1,8 miljoen van in ons land.

Denk je een hondenallergie te hebben?

Op het moment dat je denkt een allergie voor honden te hebben, dan raden wij aan om bij ons een online allergietest te doen. Met behulp van deze test weet je binnen twee minuten of jouw klachten veroorzaakt worden door een allergie. Na het invullen krijg je direct de uitslag van de test waarmee je naar de huisarts kunt gaan. Deze kan vervolgens definitief vaststellen of er sprake is van een allergie.

Symptomen bij een allergie voor honden

Mensen met een allergie voor honden hebben uiteraard vooral last van klachten als ze in aanraking komen met een hond.

Bij elke allergie en bij elk persoon reageert het lichaam anders en laat het dus ook verschillende symptomen zien. De meest voorkomende symptomen zijn een allergische reactie van de huid, een loopneus, niezen en jeukende ogen. Maar ook kunnen klachten uitbreiden naar de longen en kun je last krijgen van hoesten of een piepende ademhaling (allergisch astma en/of bronchitis). Bij elke allergie behoren dus bepaalde symptomen. Zo ook voor een hondenallergie, lees er meer over op onze pagina over symptomen van een hondenallergie.

Bekijk hier de lijst met symptomen die kunnen voorkomen als je allergisch bent voor honden.

Tips om met een allergie voor honden om te gaan

 

Indien je allergisch bent voor honden maar je hebt al wel een hond in huis, dan kan je je voorstellen dat het uit huis plaatsen van een hond de meest effectieve aanpak is om van je klachten af te komen. Helaas is dit vaak niet de meest ideale situatie. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is dit een grote beslissing. De emotionele band die met een hond ontstaat is immers niet zomaar iets om op te geven. Het uit huis plaatsen van een hond is vaak dan ook geen geschikte oplossing. Hierbij geven we je graag wat handige tips die je wel alvast zouden kunnen helpen:

Een vrouw houdt haar kind vast en is huis aan het stofzuigen

 

  • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer (parket, plavuizen, laminaat)
  • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, zeker in de slaapkamer
  • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter
  • Neem gladde oppervlakken regelmatig af met een vochtig doek
  • Probeer de luchtvochtigheid in huis in het najaar en de winter zo laag mogelijk te houden
  • Zorg iedere dag voor goede ventilatie van je huis
  • Indien mogelijk, laat je hond zoveel mogelijk buiten
  • Laat de hond niet in de slaapkamer
  • Borstel de hond regelmatig, het liefst buiten
  • Was je handen na het aanraken van een hond

Ontstaan van allergisch astma

Als je weleens ‘s nachts hoestend, piepend of benauwd wakker wordt, dan kan het zo zijn dat je allergisch astma aan het ontwikkelen bent. Dit kan voortkomen uit een allergie voor honden. Als je allergie namelijk niet goed wordt behandeld, dan kan het zijn dat je allergisch astma ontwikkelt. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking in de onderste luchtwegen. Wij leggen je er graag meer over uit op onze pagina over allergisch astma.

Mogelijke allergie behandelmethoden

Er zijn verschillende behandelmethoden om met je allergie om te gaan. Naast een medische behandeling is het van belang om de stof of stoffen waarvoor je allergisch bent zo veel mogelijk te vermijden (saneren). Lees hier verder over de verschillende behandelmogelijkheden.

Heb je nog vragen over een allergie voor honden?

Mocht je denken dat je allergisch bent voor honden, maar ben je er niet zeker van? Laat het testen door een (allergie)specialist of huisarts. Om het makkelijk te maken hebben we voor jou een uitgebreide kaart met allergiespecialisten in de buurt gemaakt, bekijk deze nu.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie voor dieren behandelen?

Lees verder

Allergieklachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen.

Symptomen allergie voor honden

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder