Wespensteek allergie symptomen

Welke symptomen bij een wespensteek allergie zijn er?

Ben je allergisch voor een wespensteek? Grote kans dat je dan één van onderstaande symptomen gaat herkennen. De symptomen van een wespensteek allergie kunnen optreden in het gehele lichaam. Een van de meest voorkomende symptomen na een wespensteek is een zwelling die ontstaat op de plek waar je gestoken bent. Deze zwelling kan veel pijn doen en bovendien erg jeuken. Indien je allergisch bent voor een wespensteek, dan kunnen meer ernstige allergische reacties tot de symptomen behoren. Hierbij valt te denken aan duizeligheid, misselijkheid en braken. Benieuwd naar de rest van de symptomen die bij een wespensteek allergie horen? Wij leggen het je hier allemaal uit.

Wespensteek allergische reactie en de symptomen

Als je allergisch bent voor een wespensteek dan kunnen hieruit diverse allergische reacties en symptomen voortkomen. Wij hebben hieronder een overzicht van wespensteek symptomen voor je opgesomd welke kunnen optreden:

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Jeuk
 • Zwelling
 • Heftige hoofdpijn
 • Maag/darmklachten
 • Sterke bloeddrukdaling
 • Hartritmestoornissen
 • Bewustzijnsverlies
 • Shock
 • Hartstilstand

Naast de bovenstaande symptomen kan er ook anafylaxie voorkomen als gevolg van een wespensteek. Anafylaxie is een plotselinge zeer ernstige allergische reactie. Deze reactie kan binnen enkele minuten na de steek optreden en in de meest ernstige situatie kan het leiden tot een anafylactische shock. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn. Als je merkt dat je een anafylactische reactie hebt, bel dan direct 112 en vermeld dat het om anafylaxie gaat.

Iemand ligt op de grond en er wordt 112 gebeld

Vermoeden van een wespensteek allergie?

Denk je een allergie voor een wespensteek te hebben doordat de symptomen die hierboven staan beschreven je bekend voorkomen? Als je het vermoeden hebt dat je een allergie voor een wespensteek hebt dan zijn er meerdere tests beschikbaar om hier uitslag over te doen. Zo kun je naar een huisarts of specialist gaan om meteen een diagnose vast te laten stellen of er sprake is van een allergie. Het is erg belangrijk om te achterhalen of de symptomen die jezelf herkend duiden op een wespensteek allergie of niet, aangezien het zeer gevaarlijk kan zijn.

Symptomen wespensteek allergie verhelpen

Er bestaan diverse mogelijkheden die je wellicht kunnen helpen om de allergische reactie van een wespensteek en de symptomen te verlichten. In totaal zijn er 3 mogelijkheden, namelijk: saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie. Saneren, oftewel het vermijden van wespen, is niet in alle situaties mogelijk en kan soms vrij lastig zijn. Symptomatische medicatie geeft vaak binnen een kort tijdsbestek verlichting van de klachten. Een andere mogelijkheid is allergie immunotherapie, dit is een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie.

Wil je meer weten over deze behandelmethoden? Klik hier voor meer informatie over de mogelijke behandelmethoden van allergie voor insectengif.

Heb je nog vragen over de symptomen van een wespensteek allergie?

Heb je nog vragen de symptomen van een wespensteek allergie? Of wil je testen of je daadwerkelijk een allergie hebt? Dan kan je dit laten testen bij een (allergie)specialist of huisarts. Wij hebben bovendien een uitgebreide kaart gemaakt met allergiespecialisten die zich in de buurt bevinden, waardoor je snel en gemakkelijk naar een allergiespecialist kan gaan. De allergiespecialist helpt je graag verder met al je vragen. Schroom dus niet om contact op te nemen.

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Bij insectengifallergie is een juiste behandeling essentieel

Allergiespecialist zoeken?

Lees verder

4% van de bevolking is allergisch voor bijen- en/of wespensteken

Meer weten over behandelopties?

Lees verder

Verschillende oorzaken kunnen anafylaxie uitlokken

Symptomen anafylaxie herkennen?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.