Symptomen van allergische rinitis

Allergische rinitis

Allergische rinitis is een veel voorkomende aandoening. Echter zoeken weinig mensen hulp om hun symptomen beter onder controle te krijgen, omdat ze het gevoel hebben dat hun klachten onderdeel zijn van het dagelijks leven. Bij sommige mensen zijn de klachten die ze ervaren redelijk mild en vaak goed onder controle, maar voor anderen kan het zo zijn dat de symptomen voor veel hinder zorgen en een grote impact hebben op hun dagelijkse activiteiten. Op deze pagina lees je alles over de symptomen van allergische rinitis.

Veelvoorkomende symptomen van allergische rinitis

De symptomen die horen bij allergische rinitis lijken vaak sterk op dat van een verkoudheid. Echter zit er één heel groot verschil tussen allergische rinitis en een verkoudheid; allergische rinitis wordt niet veroorzaakt door een virus, maar door allergenen zoals pollen en huisstofmijt. Hieronder vind je een lijst met veel voorkomende symptomen van allergische rinitis, deze symptomen kunnen in verschillende mate voorkomen.

  • Een verstopte neus
  • Een loopneus
  • Niezen
  • Een jeukende neus
  • Het gevoel van slijm aan de achterkant van je keel
  • Jeukende, rode of waterige ogen
  • Hoesten
  • Moeite met ademen
  • Ontstoken holte(s)

In de onderstaande video legt Prof. Wytske Fokkens, KNO-arts in het AMC, uit welke klachten voor kunnen komen bij allergische rinitis en hoe het van invloed kan zijn op je dagelijkse actitiveiten.

Meer dan gewoon niezen

Het wordt steeds meer erkend dat de symptomen van allergische rinitis meer inhouden dan de standaardsymptomen die hierbij vaak genoemd worden zoals niezen en een verstopte neus. Leven met allergische rinitis kan van invloed zijn op hoe je functioneert in het dagelijks leven.

Symptomen van allergische rinitis kunnen ervoor zorgen dat je slaapproblemen ervaart, in de vorm van slaapverlies of verstoorde slaap. Het hebben van allergische rinitis kan van invloed zijn op hoe je je overdag voelt en hoe goed je je kunt concentreren op het werk of op school. Het kan zorgen voor een moe gevoel en stemmingswisselingen veroorzaken. Bij sommige mensen kan allergische rinitis bijdragen aan depressie en angst.

Een man binnenshuis kijkt bedenkelijk

Allergie testen

Allergische rinitis kan grote invloed hebben op het dagelijks leven. Om de symptomen onder controle te krijgen kan het helpen langs te gaan bij je (huis)arts. De (huis)arts kan helpen bij het vaststellen van de allergie en helpen bij het zoeken van een geschikte behandelmethode. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een specialist.

Op deze pagina kun je een overzicht vinden van allergiespecialisten bij jou in de buurt.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Geen controle over je allergie? Wellicht kan een specialist helpen.

Allergiespecialist zoeken?

Lees verder

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

Allergie testen?

Lees verder