Hazelaar allergie

Last van allergie voor de hazelaar?

Als je allergisch bent voor pollen van de hazelaar, dan kan dit voor vervelende klachten zorgen. Een allergie voor de hazelaar is een vorm van hooikoorts, vandaar dat de klachten overeenkomen met de standaard hooikoorts symptomen. Denk hierbij aan rode ogen, een loopneus of niesaanvallen. Gelukkig zijn er verschillende behandelopties mogelijk bij een hazelaarallergie. Wij leggen je dan ook alles uit over wat deze allergie inhoudt en welke behandelingen er mogelijk zijn!

Waardoor ontstaat een allergie voor de hazelaar?

Een allergie voor pollen van de hazelaar en andere boomsoorten, zoals de berk, komen erg met elkaar overeen. Niet gek natuurlijk, want het betreft in beide gevallen een boompollenallergie. In de meeste gevallen wordt een boompollenallergie veroorzaakt door hetzelfde allergeen in het stuifmeel van deze bomen. Doordat het immuunsysteem niet goed reageert op het moment dat het in aanraking komt met deze pollen ontstaan er allergische reacties. Je bent dus niet specifiek voor de boom zelf allergisch, maar voor het stuifmeel dat verspreid wordt door de bomen, in dit geval dus afkomstig van de hazelaar.

 

Een close up van hazelaar katjes

Klachten van een hazelaar allergie

Als je een allergie hebt voor pollen van de hazelaar, dan kun je last hebben van verschillende klachten. De meeste klachten komen overeen met welke je ook ziet bij hooikoorts. Zo kun je tranende of jeukende ogen krijgen, een loopneus en moet je ook vaak niezen. Er kunnen zich echter ook ernstigere klachten zich voordoen, zoals benauwdheid, een piepende ademhaling of je ervaart concentratieproblemen.

Benieuwd naar verdere symptomen van een hazelaar allergie? Lees het hier op onze pagina over de symptomen bij een hazelaar allergie!

Online allergietest

Mocht je niet zeker weten of je allergisch bent voor de hazelaar, dan kun je hier de gratis online allergietest invullen. Met behulp van deze handige test heb je binnen twee minuten uitslag of je mogelijk allergisch bent of niet. Hiermee kun je, indien gewenst, vervolgens naar de huisarts gaan. Deze kan dan definitief vaststellen of je allergisch bent voor de hazelaar.

Hazelaar, hooikoorts en allergisch astma

Een groot gedeelte van de mensen die last heeft van hooikoorts, heeft ook last van allergisch astma. Ongeveer 4 van de 5 mensen met allergisch astma hebben namelijk ook last van een luchtwegallergie zoals hooikoorts. Mocht je ook klachten als benauwdheid ervaren of een piepende ademhaling dan is het belangrijk om te kijken of je ook last hebt van allergisch astma. Door een goede diagnose is het mogelijk om nog specifieker te achterhalen waar de symptomen precies vandaan komen en dus wat je dient te behandelen.

Behandeling van een hazelaar allergie

We begrijpen dat het erg vervelend is als je een allergie voor de hazelaar hebt. Gelukkig zijn er een aantal behandelingen mogelijk om de klachten van een allergie voor de hazelaar te verminderen. Wij bespreken de mogelijkheden hier kort.

Een vrolijk gezin in een open grasveld in bosrijke omgeving

Een van de mogelijkheden bij het aanpakken van een luchtwegallergie is saneren, oftewel in dit geval het vermijden van pollen van de hazelaar. Dit is een vrij lastige optie, aangezien het betekent dat je niet vaak naar buiten kan gaan en ramen en deuren gesloten moet houden. Deze optie valt dus eigenlijk af.

Een oplossing waar vaak mee gestart wordt, is symptoombestrijding door middel van medicatie. Hier maak je gebruik van medicatie, waardoor de klachten op korte termijn kunnen afnemen. Op het moment dat de medicatie is uitgewerkt, komen de allergieklachten weer terug. Je neemt deze medicatie zolang je in aanraking komt met de pollen van de hazelaar.

Nog een behandeloptie is die van allergie immunotherapie. Hierbij is de behandeling gericht op de oorzaak van de allergie, waardoor de klachten op termijn kunnen afnemen omdat het immuunsysteem gewend raakt aan datgene waarvoor het allergisch is.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Hazelaar allergie behandelen?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Naast niezen of een loopneus kun je bijv. ook slecht slapen en last hebben van vermoeidheid.

Symptomen hazelaar allergie?

Lees verder