Allergie voor berkenpollen

Last van berkenpollenallergie?

De berk is een boomsoort die zeer simpel te herkennen is. De gewone berk heeft namelijk een opvallende witte schors en stam. Daarnaast zijn er ook een paarandere berkensoorten maar de gewone berk zie je veel terug in het openbaar groen en bossen in Nederland. Veel mensen associëren deze boomsoort echter met iets anders: berkenpollenallergie. Deze boomsoort kan namelijk voor nogal wat klachten zorgen. Daarbij kunnen de klachten van een allergie voor pollen van berken behoorlijk heftig zijn. Een berkenpollenallergie is een boompollenallergie en dus een vorm van hooikoorts. De berk is dan ook verantwoordelijk voor veel hooikoortsklachten in ons land. Ben je benieuwd wat een allergie voor pollen van berken verder inhoudt en hoe je het kan behandelen? Wij leggen het je uit!

Waardoor ontstaat een allergie voor de berk?

Een allergie voor de berk, maar ook een allergie voor de hazelaar, els of andere bomen komt meestal voort uit hetzelfde allergeen. Dit allergeen zit in het stuifmeel van de bomen en veroorzaakt een allergische reactie. Wanneer je allergisch bent, kan je immuunsysteem dit allergeen niet goed verwerken en ziet dit allergeen ten onrechte als iets ‘gevaarlijks’ waardoor allergieklachten ontstaan. Je bent dus niet specifiek allergisch voor de berk zelf, maar voor het allergeen in het stuifmeel, oftewel de pollen. Vandaar dat deze allergie ook bekend staat als berkenpollenallergie.

Een close up van katjes aan een boom

Klachten van een berkenallergie

Als je last hebt van een allergie voor berken kun je vervelende klachten ervaren. De meeste klachten komen overeen met die van een verkoudheid: tranende ogen, een loopneus en vaak niezen. Ook is een kruisreactie een veel voorkomende klacht. Mensen die allergisch zijn voor boompollen reageren namelijk vaak ook op het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals fruit.

Benieuwd naar andere symptomen van een berkenallergie? Lees hier snel verder!

Vind een Allergiespecialist

Een allergiespecialist kan helpen bij het vaststellen van de diagnose allergie, bepalen waarvoor je mogelijk allergisch bent en indien nodig een behandeladvies geven.

Wij helpen jou een allergiespecialist in de buurt te vinden.

Let op: een doorverwijzing van de huisarts is nodig. Goed voorbereid naar je afspraak met je huisarts? De allergie-afspraak checklist kan je hierbij helpen.

Berkenpollenallergie periode

De berken bloeien vanaf maart/april en dit duurt meestal tot en met mei. Maar omdat de pollen van een berk sterk lijken op die van andere bomen kun je zeker de eerste maanden van het jaar ook last ervaren. Bijv. de hazelaar en de els beginnen al veel vroeger in het seizoen met bloeien. Soms worden de eerste pollen al eind december waargenomen. Hierbij speelt het weer uiteraard ook een enorm grote rol; een zachte winter resulteert meestal in een eerdere bloeiperiode van deze bomen. Op het moment dat het veel regent of koud is, kan de periode zelfs nog wat langer duren. Handig is om de pollenverwachting in de gaten te houden. Zo weet je altijd of je preventieve maatregelen moet nemen om klachten te voorkomen. Raadpleeg bijv. de handige tips op de pagina met informatie over hooikoorts.

Berkenpollenallergie behandeling

Er zijn diverse stappen die je kunt ondernemen om een allergie voor boompollen te bestrijden. Hiervoor bestaan meerdere behandelingen.

Een van de meest gebruikte manieren om allergieklachten ten gevolge van een boompollenallergie te verhelpen is symptoombestrijding door middel van medicatie. Door middel van medicatie nemen de symptomen van de boompollenallergie af zolang je deze medicatie gebruikt gedurende het pollenseizoen.

Een andere optie is allergie immunotherapie . Deze behandeling richt zich op de oorzaak van de boompollenallergie waardoor je immuunsysteem op den duur als het ware gewend raakt aan het allergeen waarop het allergisch reageert.

Een vrolijk gezin in een open grasveld in bosrijke omgeving

Berkenpollenallergie? Laat het testen!

Benieuwd of je een berkenpollenallergie hebt? Via onze online hooikoortstest heb je snel een indicatie of je last hebt van een luchtwegallergie. Vervolgens kun je de diagnose definitief vast laten stellen bij je huisarts. Indien nodig kun je ook terecht bij een allergiespecialist (na verwijzing van je huisarts). Wij hebben de allergiespecialisten in jouw buurt op een rijtje gezet. Hij of zij kan je verder adviseren over mogelijke behandelopties.

 

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Berkenpollenallergie behandelen?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Naast niezen of een loopneus kun je bijv. ook slecht slapen en last hebben van vermoeidheid.

Symptomen berkenpollenallergie?

Lees verder