Ambrosiapollen allergie

Last van ambrosiapollen allergie?

Ambrosia is een plant die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, maar die steeds vaker voorkomt in Nederland. Ambrosia wordt ook wel de hooikoortsplant genoemd, omdat hij tijdens de bloei enorme hoeveelheden pollen produceert die bij veel mensen een allergische reactie veroorzaken. Ze zijn daardoor niet bepaald geliefd, maar moeilijk om te vermijden. Deze planten groeien razendsnel en kunnen in bijna ieder bos heel makkelijk groeien en vermeerderen.

Wanneer je hier allergisch voor bent noemen we dat voor het gemak hooikoorts, ondanks dat het voor verschillende planten kan zijn. Hooikoorts komt heel vaak voor bij mensen en kan onwijs vervelend zijn. Zodra de pollen vrij beginnen te komen krijgen mensen last van bijvoorbeeld een dichte neus, jeukende ogen of huiduitslag. Aangezien de pollen door de wind worden meegenomen, kunnen ze tot ver buiten het bos rijken en enorm storend zijn voor iemand met hooikoorts. In dit artikel lees je meer over hoe je de symptomen kunt herkennen, maar vooral wat je ertegen kunt doen.

Ambrosia hooikoorts herkennen aan symptomen

Hooikoorts die wordt veroorzaakt door ambrosia heeft symptomen die voorkomen bij nagenoeg alle hooikoortsklachten. Er zijn dus geen specifieke symptomen die duiden op specifiek een allergie voor ambrosia. Het enige specifieke waar je dit aan kan herkennen is de bloeiperiode van ambrosia. Deze is van augustus tot en met oktober.

De symptomen die ontstaan als gevolg van hooikoorts door ambrosiapollen kunnen variëren van veelvuldig niezen, een loopneus en tranende ogen tot benauwdheid en concentratieproblemen. Benieuwd naar alle symptomen? Bekijk ze op onze pagina over ambrosiapollen allergie symptomen.

Allergie voor ambrosia laten vaststellen

Om vast te laten stellen of je allergisch bent voor ambrosiapollen en hierdoor hooikoortsklachten ervaart, raden wij altijd aan om dit vast te laten stellen door een arts. Vervolgens kan je behandelend arts testen of je allergisch reageert op de ambrosia of je kan worden doorverwezen naar een specialist voor verder onderzoek. Pas wanneer de diagnose gesteld is, kun je passende maatregelen treffen.

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Wat te doen tegen ambrosiaklachten

Er zijn in principe verschillende dingen die je kan doen tegen ambrosiaklachten. Allereerst saneren, oftewel het vermijden van de allergenen, maar dit is erg lastig. Je weet immers niet altijd waar de plant bloeit en de pollen verspreiden zich via de lucht. Wel staat deze plant op de lijst met ‘te bestrijden planten’, maar dit is erg lastig.

Wat je wel kan doen is gebruik maken van medicatie om de symptomen van hooikoorts tegen te gaan. Hiermee bestrijd je klachten als jeuk aan de ogen of een geprikkelde neus. Zo nemen je klachten snel en doelgericht af, maar als de medicatie uitwerkt kunnen de klachten terugkomen. Dagelijkse medicatie is dus geen overbodige luxe als je last hebt van de ambrosiapollen.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie behandelen?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Naast niezen of een loopneus kun je bijv. ook slecht slapen en last hebben van vermoeidheid.

Symptomen allergie voor ambrosia

Lees verder