Effectieve tips bij huisstofmijtallergie

Wat is een huisstofmijtallergie?

Om te weten wat te doen tegen huisstofmijtallergie is het goed om te weten wat een huisstofmijt precies is en wat de allergie zelf inhoudt. Een huisstofmijtallergie komt erg veel voor. Bijna een kwart van alle Nederlanders heeft een huisstofmijtallergie. Veel mensen weten niet dat ze een huisstofmijtallergie hebben, maar ervaren vaak vervelende klachten die ze niet goed kunnen plaatsen. Terwijl met de juiste tips tegen huisstofmijtallergie je klachten veelal kunt verlichten of zelfs verhelpen.

Een huisstofmijt is een minuscuul klein beestje wat je met het blote oog haast niet kunt zien. Dit witte spinachtige beestje is ongeveer 0.3 mm groot. De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers van mensen, dierenharen, bacteriën en schimmels. Huisstofmijten voelen zich op hun best op warme, donkere en vochtige plekken, het liefst rond de 25 graden.

Waar kan je een huisstofmijtallergie aan herkennen

De symptomen van een huisstofmijtallergie kunnen vrij divers zijn. Ervaar je regelmatig klachten als een verstopte neus, niesbuien, tranende of rode ogen, eczeem of een piepende ademhalen en kan je deze klachten niet plaatsen? Dan kan het zomaar zijn dat je een huisstofmijtallergie hebt.

Een vrouw in huiselijke omgeving snuit haar neus

Deze klachten kunnen zich op verschillende momenten voordoen, zoals werken in een huisstofmijtgevoelige ruimte of net na het opstaan in de ochtend als je uit bed komt. Bij kinderen kan het bijvoorbeeld ook voorkomen als ze met knuffels spelen. Een half uur later hebben ze ineens last van een verstopte neus en rode ogen.

Meer weten over waar je een huisstofmijtallergie aan kan herkennen? Bekijk onze pagina met huisstofmijtallergie symptomen voor een compleet overzicht!

Middelen tegen huisstofmijt

In verschillende webshops, drogisterijen, maar ook supermarkten, kan je tegenwoordig verschillende middelen kopen die helpen tegen huisstofmijt. Deze middelen, zoals huisstofmijt spray, bestrijden de huisstofmijt. Hoewel enkel gebruik van de huisstofmijt spray niet ervoor zorgt dat huisstofmijt volledig verdwijnt, kan het wel helpen in combinatie met andere effectieve tips tegen huisstofmijtallergie. In hoeverre de effectiviteit van een huisstofmijt spray ook daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen is, durven we niet te zeggen.

Tips tegen huisstofmijtallergie

‘En is hier iets aan te doen?’, vraag je je misschien af. Ja, dat is er gelukkig. Er zijn veel tips bij huisstofmijtallergie die je eens kunt proberen. Helaas zal het niemand lukken om huisstofmijtvrij te leven maar het doel is om het aantal huisstofmijten zoveel mogelijk te verkleinen. Laten we eens beginnen met gratis huisstofmijtallergietips:

 • Let op de temperatuur in slaapkamer. Een huisstofmijt houdt niet van kou. Stook in ieder geval niet in de slaapkamer.
 • Probeer je huis zoveel mogelijk stofvrij te houden
 • Laat je bed opengeslagen liggen. (Een beter excuus ga je niet vinden voor een onopgemaakt bed).
 • Was je beddengoed elke twee weken op 60 graden.
 • Gebruik molton onderhoezen over je matras en was deze elke twee weken op 60 graden.
 • Dekbedden, kussens, knuffels en dekens elke 6 weken wassen. (Ja echt!).
 • Houd je slaapkamer zo leeg mogelijk en stofvrij.
 • Ventileer je slaapkamer maar ook je badkamer en keuken zo veel mogelijk, minimaal twee keer per dag. (Altijd een raampje open of op een kiertjes laten staan is nog beter).
 • Verkleed je niet in de slaapkamer maar in een andere ruimte. (Bij verkleden komen enorm veel huidschilvers vrij).
 • Laat geen kleding in de slaapkamer liggen maar berg het meteen op.
 • De meest ideale vloer bij een huisstofmijtallergie is glad, vermijd tapijt.
 • En de laatste maar voor sommigen de minst leuke huisstofmijtallergie tip: Laat je huisdier niet in de slaapkamer.

Heb je na deze aanpassingen nog steeds veel last van de niet gewenste kostgangers? Dan is het tijd voor grover geschutd. Deze tips tegen huisstofmijtallergie kosten je misschien wat geld maar kunnen de moeite waard zijn om in te investeren.

 • Schaf speciale allergeendichte matrashoezen aan. Deze hoezen houden huisstofmijt tegen maar ventileren wel heel goed.
 • Vervang je matras als deze ouder is dan ongeveer 10 jaar is.
 • Zet je kledingkast niet in de slaapkamer maar in een andere ruimte. Heb je ruimte in huis of een kamertje over, dit is je kans voor een walk-in closet.

Voor meer tips en informatie over huisstofmijtallergie kan je hier terecht!

Mochten deze tips je niet voldoende helpen om je huisstofmijtallergie onder controle te houden, kijk dan eens voor meer informatie over andere mogelijke behandelingen op onze pagina behandeling van allergie.

De online allergietest geeft een snelle indicatie of je allergisch bent.

Hooikoorts of huisstofmijtallergie?

Lees verder

Geen controle over je allergie? Wellicht kan een specialist helpen.

Allergiespecialist zoeken?

Lees verder

Symptomen die kunnen duiden op allergisch astma.

's Nachts benauwd of hoestend wakker?

Lees verder