Denk je last van hooikoorts te hebben?

Last van een verstopte neus of van niesbuien in het voorjaar en de zomer? Blijf je het liefst binnen wanneer je vrienden lekker een terrasje pakken, het bos ingaan of gaan picknicken in de lente, omdat je last krijgt van tranende, rode ogen en een loopneus? Dan kan het zijn dat je allergisch bent voor gras-, boompollen en/of voor pollen van (on)kruiden. Dit wordt ook wel hooikoorts genoemd. Op deze pagina leggen wij je alles uit over wat hooikoorts is.

Wat is hooikoorts precies?

Wist je dat 1 op de 8 mensen in Europa lijdt aan een graspollen- of boompollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd? De allergische klachten aan de luchtwegen worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel die vrij rondzweeft in de lucht. Dit stuifmeel kan afkomstig zijn van verschillende grassen, bomen of (on)kruiden.

‘Hooikoorts’ is de alledaagse term die wordt gebruikt om deze allergische klachten te beschrijven maar de medische naam is allergische rinitisDe klachten die bij hooikoorts voorkomen (niezen, loopneus of verstopte neus etc.) lijken erg op verkoudheidsklachten. Bij een simpele verkoudheid zullen de klachten echter doorgaans met een paar dagen verdwijnen. Van hooikoorts kan men in sommige gevallen een paar weken last hebben (bijvoorbeeld gedurende het bloeiseizoen van de berk). Het kan echter ook voorkomen dat je het gehele voorjaar en de zomer last hebt. Dit is wanneer je bijvoorbeeld allergisch bent voor verschillende bomen en grassen.

Ongeveer een kwart van de Europese bevolking heeft last van een allergie. Voor deze personen is hooikoorts daarom één van de belangrijkste redenen om contact op te nemen met een arts.

Is hooikoorts erfelijk?

De aanleg voor hooikoorts kan erfelijk zijn. De aanleg om hooikoorts te ontwikkelen is groter op het moment dat één van de ouders hooikoorts heeft. Als beide ouders last hebben van hooikoorts neemt de kans nog sterker toe dat het kind ook hooikoorts ontwikkelt.

Is hooikoorts besmettelijk?

Een ander veelvoorkomende vraag is: ‘is hooikoorts besmettelijk?’ Gelukkig is het antwoord hierop nee. Je kunt hooikoorts niet krijgen van andere mensen of dieren. Dit betekent dus dat je geen afstand hoeft te houden van anderen. Je hoeft je dus ook niet te isoleren op het moment dat je veel last hebt van deze allergie.

Wist je dat?

De term ‘hooikoorts’ heeft niets te maken met ‘hooi’ of ‘koorts’. De naam is vroeger bedacht door een Engelse arts, John Bostock. Het viel hem op dat hij altijd last had van klachten gedurende de hooiperiode. Omdat hij zich daarbij ook koortsig voelde, noemde hij het hooikoorts. De term ‘hooikoorts’ is dus op deze manier ontstaan.

Een foto van een grasveld

Symptomen hooikoorts

Wanneer je een allergie hebt voor graspollen, boompollen of (on)kruidpollen, dan heb je vooral tijdens de lente en zomer klachten. De klachten komen met name voor op warme dagen die gecombineerd gaan met een matige wind tijdens de bloeiperiode van de betreffende grassen, bomen of (on)kruiden (het pollenseizoen) waarvoor je allergisch bent.

Je kunt via het pollennieuws in de gaten houden hoe hoog de actuele pollenbelasting is. Je krijgt klachten wanneer het stuifmeel via de slijmvliezen van de ogen en de luchtwegen je lichaam binnenkomen. De allergische reactie kenmerkt zich door een vroege en late reactie.

Klachten zoals een loopneus, jeukende en/of tranende ogen, niezen, zijn onderdeel van de vroege reactie. Daarnaast kent een allergische reactie ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De klachten die men hiervan kan ondervinden zijn een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten en een piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen). Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen.

De ernst van je allergische klachten zal toenemen als er meer pollen in de lucht zijn. Ook komen klachten als hoofdpijn, slecht slapen en vermoeidheid vaak voor. Benieuwd naar verdere symptomen van hooikoorts?

Bekijk hier de lijst met symptomen voor hooikoorts

Leven met hooikoorts

De impact van allergie wordt vaak onderschat en kan van invloed zijn op je dagelijkse bezigheden. Naast neus- en oogklachten kun je je ook benauwd voelen, slecht slapen of moeite hebben met concentreren. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Wij raden het aan om deze verschillende behandelmogelijkheden te bespreken met je dokter.

    :

    Jouw quiz score

    Het pollenseizoen

    Grassen, bomen, planten en bloemen vormen in verschillende bloeiperioden stuifmeel (pollen). Deze bloeiperioden tezamen wordt ook wel het “pollenseizoen” genoemd. Bomen als de berk, els en hazelaar bloeien al in januari, februari, maart. De eerste graspollen worden al in mei door de wind verspreid. Er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven. De meeste (on)kruiden bloeien vanaf mei tot november. Het pollenseizoen kan dus een groot deel van het jaar bestrijken.

    Nu last van allergieklachten? Bekijk hier de actuele pollenverwachting zodat je mogelijk een idee krijgt door welke pollen je klachten veroorzaakt worden.

    Nieuw onderzoek over het pollenseizoen

    Slecht nieuws voor mensen die last ervaren van hooikoortsklachten. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat het pollenseizoen niet alleen eerder begint en langer duurt, maar dat er tegenwoordig ook meer pollen in de lucht zijn in vergelijking met vroeger. De reden? De onderzoekers van deze studie concluderen dat de oorzaak een gevolg is van de klimaatverandering. Dit betekent dus dat je langer en bovendien meer last kunt ervaren van je hooikoorts. Aan te raden is om de actuele pollenverwachting in de gaten te houden, zodat jij je goed kunt voorbereiden op eventuele hooikoorts klachten,

    Hooikoorts en allergisch astma

    Hooikoorts en allergisch astma zijn twee veel voorkomende allergische ziektebeelden. Deskundigen zijn het steeds meer eens dat hooikoorts en allergisch astma twee verschillende uitingen zijn van hetzelfde ziektebeeld. Beide aandoeningen veroorzaken klachten aan de slijmvliezen die de luchtwegen bekleden.

    Hooikoorts en allergisch astma

    Allergisch astma

    Allergisch astma leidt tot klachten aan de lagere luchtwegen. Door ontstekingen vernauwen de vertakkingen van de longen, dit kan leiden tot benauwdheid (moeite met ademen), hoesten en ‘piepen’ (piepende ademhaling).

    Omdat hooikoorts en allergisch astma deel uitmaken van dezelfde aandoening hebben veel mensen last van beide aandoeningen. Ongeveer 80% van de patiënten met allergisch astma hebben ook allergische rinitis. Daarnaast is de kans om nieuwe allergieën (voor bijvoorbeeld huisstofmijt) te ontwikkelen groter als je ook last van hooikoorts hebt.

    Handige tips tegen hooikoorts

    • Houd rekening met de hooikoortsberichten op radio, televisie, internet of app
    • Vermijd buitenactiviteiten zoveel mogelijk wanneer de pollentellingen (erg) hoog zijn
    • Houd bij droog weer de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Lucht je huis, indien nodig, vroeg in de morgen of laat in de avond wanneer de hoeveelheid pollen in de lucht lager is
    • Houd in de auto ramen en luchttoevoer van buiten gesloten. Je kunt de aanschaf van een pollenfilter overwegen
    • Vermijd roken of het 'meeroken" alsmede het inademen van prikkelende stoffen zoals de geur van lijm, verf, reinigingsmiddelen of parfum omdat dit de hooikoortsklachten kan verergeren
    • Droog je wasgoed bij voorkeur binnen of in een droger tijdens het pollenseizoen

    Kruisreacties

    Vaak reageren mensen met hooikoorts ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen, met name op groenten en fruit. Dit komt omdat de structuur van het stukje stuifmeelkorrel dat de allergische reactie veroorzaakt in pollen, lijkt op de structuur in bepaalde voedingsmiddelen. Het immuunsysteem is niet in staat om deze zogenaamde allergenen van elkaar te onderscheiden en daardoor ontstaat ook een allergische reactie op die voedingsmiddelen. Mensen met bijvoorbeeld een graspollenallergie reageren vaak ook allergisch op meloen, sinaasappel, tomaat, pinda’s en tarwe. Dit staat ook wel bekend als ‘kruisreactiviteit’. Wil je meer weten over kruisreactiviteit? Je leest het op onze pagina over kruisreactiviteit.

    Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

    Hooikoorts behandelen?

    Lees verder

    Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

    Allergie testen?

    Lees verder

    Naast niezen of een loopneus kun je bijv. ook slecht slapen en last hebben van vermoeidheid.

    Symptomen hooikoorts

    Lees verder

    Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.