Hooikoorts

Denkt u hooikoorts te hebben?

Heeft u last van een verstopte neus of van niesbuien in het voorjaar en de zomer? Blijft u het liefst binnen wanneer uw vrienden lekker een terrasje pakken, het bos ingaan of gaan picknicken in de lente, omdat u last krijgt van tranende, rode ogen en een loopneus? Dan kan het zijn dat u allergisch bent voor gras-, boompollen en/of (on)kruidenpollen. Dit wordt ook wel hooikoorts genoemd.

Wat is hooikoorts precies?

Wist u dat 1 op de 8 mensen in Europa lijdt aan een graspollen- of boompollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd? De allergische klachten aan de luchtwegen worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel die vrij rondzweven in de lucht. Dit stuifmeel kan afkomstig zijn van verschillende grassen, bomen of (on)kruiden.

‘Hooikoorts’ is de alledaagse term die wordt gebruikt om deze allergische klachten te beschrijven, de medische naam is allergische rhinitis. De klachten die bij hooikoorts voorkomen (niezen, loopneus of verstopte neus etc.) lijken erg op verkoudheidsklachten. Bij een simpele verkoudheid zullen de klachten echter doorgaans met een paar dagen verdwijnen. Van hooikoorts kan men in sommige gevallen een paar weken last hebben (bijv. gedurende het bloeiseizoen van de berk) of het gehele voorjaar en zomer wanneer u bijv. allergisch bent voor verschillende bomen en grassen.

Ongeveer een kwart van de Europese bevolking heeft last van een allergie. Voor deze personen is hooikoorts daarom één van de belangrijkste redenen om contact op te nemen met een arts.

Wist u dat?
De term ‘hooikoorts’ heeft niets te maken met ‘hooi’ of ‘koorts’. De naam is vroeger bedacht door een Engelse arts, John Bostock. Het viel hem op dat hij altijd last had van klachten gedurende de hooiperiode. Omdat hij zich daarbij ook koortsig voelde, noemde hij het hooikoorts.

Grasveld

Symptomen hooikoorts

Wanneer u een allergie heeft voor graspollen, boompollen of (on)kruidpollen, heeft u vooral tijdens de lente en zomer klachten. Dat is vooral op warme dagen met een matige wind, gedurende de bloeiperiode de betreffende van grassen, bomen of (on)kruiden (het pollenseizoen). U kunt via het pollennieuws in de gaten houden hoe hoog de actuele pollenbelasting is. U krijgt klachten wanneer stuifmeel via de slijmvliezen van de ogen en de luchtwegen uw lichaam binnenkomen. De allergische reactie kenmerkt zich door een vroege en late reactie. Klachten zoals een loopneus, jeukende en/of tranende ogen, niezen, zijn onderdeel van de vroege reactie. Daarnaast kent een allergische reactie ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De klachten die men hiervan kan ondervinden zijn een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten, piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen). Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen. De ernst van uw allergische klachten zal toenemen als er meer pollen in de lucht zijn. Ook komen klachten als hoofdpijn, slecht slapen en vermoeidheid vaak voor.

Bekijk hier de lijst met symptomen voor hooikoorts

Leven met hooikoorts

De impact van allergie wordt vaak onderschat en kan van invloed zijn op je dagelijkse bezigheden. Naast neus- en oogklachten kun je je ook benauwd voelen, slecht slapen of moeite hebben met concentreren. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Bespreek deze met je dokter.

Het pollenseizoen

Grassen, bomen, planten en bloemen vormen in verschillende bloeiperioden stuifmeel (pollen). Deze bloeiperioden tezamen wordt ook wel het “pollenseizoen” genoemd. Bomen als de berk, els en hazelaar bloeien al in januari, februari, maart. De eerste graspollen worden al in mei door de wind verspreid. Er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven. De meeste (on)kruiden bloeien vanaf mei tot november. Het pollenseizoen kan dus een groot deel van het jaar bestrijken. Heeft u nu last van allergieklachten? Bekijk hier de actuele pollenverwachting zodat u mogelijk een idee krijgt door welke pollen uw klachten veroorzaakt worden.

Hooikoorts en allergisch astma

Hooikoorts en allergisch astma zijn twee veel voorkomende allergische ziektebeelden. Deskundigen zijn het steeds meer eens dat hooikoorts en allergisch astma twee verschillende uitingen zijn van hetzelfde ziektebeeld. Beide aandoeningen veroorzaken klachten aan de slijmvliezen die de luchtwegen bekleden.

Hooikoorts en allergisch astma

Allergisch astma leidt tot klachten aan de lagere luchtwegen. Door ontstekingen vernauwen de vertakkingen van de longen, dit kan leiden tot benauwdheid (moeite met ademen), hoesten en ‘piepen’ (piepende ademhaling).

Omdat hooikoorts en allergisch astma deel uitmaken van dezelfde aandoening hebben veel mensen last van beide aandoeningen. Ongeveer 80% van de patiënten met allergisch astma hebben ook allergische rhinitis. Daarnaast is de kans om nieuwe allergieën (voor bijvoorbeeld huisstofmijt) te ontwikkelen groter als u ook hooikoorts heeft.

Handige Tips

  • Houd rekening met de hooikoortsberichten op radio, televisie, teletekst en/of internet
  • Vermijd buitenactiviteiten zoveel mogelijk wanneer de pollentellingen (erg) hoog zijn
  • Houd bij droog weer de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Lucht uw huis, indien nodig, vroeg in de morgen of laat in de avond wanneer de hoeveelheid pollen in de lucht lager is
  • Houd in de auto ramen en luchttoevoer van buiten gesloten. U kunt de aanschaf van een pollenfilter overwegen
  • Vermijd roken of het 'meeroken" alsmede het inademen van prikkelende stoffen zoals de geur van lijm, verf, reinigingsmiddelen of parfum omdat dit de hooikoortsklachten kan verergeren
  • Droog uw wasgoed bij voorkeur binnen of in een droger tijdens het pollenseizoen

 

Kruisreactiviteit

Vaak reageren mensen met hooikoorts ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen, met name op groenten en fruit. Dit komt omdat de structuur van het stukje stuifmeelkorrel dat de allergische reactie veroorzaakt in pollen, lijkt op de structuur in bepaalde voedingsmiddelen. Het immuunsysteem is niet in staat om deze zogenaamde allergenen van elkaar te onderscheiden en daardoor ontstaat ook een allergische reactie op die voedingsmiddelen. Mensen met bijv. een graspollenallergie reageren vaak ook allergisch op meloen, sinaasappel, tomaat, pinda’s en tarwe, dit heet kruisreactiviteit. Lees meer over kruisreactiviteit.

Laatst bewerkt 27/11/2018