Hooikoortspillen

Symptomatische behandeling en allergie immunotherapie

Het eerste wat je kunt doen is natuurlijk het vermijden van pollen of andere allergenen. Daarnaast kun je verschillende soorten medicijnen gebruiken. Er zijn twee soorten anti-allergiemedicijnen: symptomatische medicatie en allergie immunotherapie. Zowel bij hooikoortsmedicatie die klachten onderdrukken (symptomatische medicatie) als allergie immunotherapie kunnen in de vorm van pillen (tabletten) worden gegeven. Bij symptomatische medicatie kun je ook denken aan neussprays, oogdruppels, crèmes, gels en lotions om een specifiek symptoom zoals een verstopte neus of tranende ogen te behandelen. Allergie immunotherapie bij behandeling van hooikoorts kan bestaan uit tabletten of injecties.

Het is belangrijk dat je een behandeling kiest die bij je past. Heb je bijvoorbeeld vaak klachten of heb je maar af en toe last van hooikoorts? Wanneer, waar en hoe vaak moet je medicatie nemen? Als het plan voor wanneer en hoe je medicijnen moet nemen niet goed past bij jouw dagelijks leven, kan het moeilijker zijn om de hooikoortsbehandeling goed vol te houden.

Als je een allergietest gedaan hebt en een allergiebehandeling wilt starten, is het daarom goed om ook deze praktische zaken met je arts te bespreken. Ook kan je behandelplan in de loop van de tijd veranderen.

Infographic over de 3 belangrijkste onderdelen van allergiebehandeling - vermijden, symptoombestrijding en allergie immunotherapie.

Infographic over de 3 belangrijkste onderdelen van allergiebehandeling - vermijden, symptoombestrijding en allergie immunotherapie.

Symptoom verlichtende hooikoortspillen

Je kunt medicijnen nemen die de symptomen van je allergische reactie verlichten. Daardoor heb je minder last van hooikoortsklachten, zoals een loopneus, niezen, jeukende ogen, tranende ogen en gezwollen oogleden. Deze hebben een korte werking en neem je dan regelmatig in bij klachten. Enkele voorbeelden van deze medicijnen zijn antihistaminica en corticosteroïden.

Hooikoortstabletten met antihistamine

Antihistaminica is een van de meest gebruikte soorten symptomatische medicatie bij allergie en wordt vaak genomen in de vorm van pillen. Het verlicht allergiesymptomen, zoals een loopneus en jeukende, tranende ogen. Histamine is een stof die je lichaam aanmaakt wanneer je een allergische reactie hebt. Antihistaminica bevatten als werkzame stof cetirizine of loratadine. Deze stofjes remmen de werking van histamine. Daardoor zorgen ze ervoor dat je minder klachten krijgt.2,3 Deze allergietabletjes kun je vaak zelf bij de drogist kopen of je kunt wat zwaarder gedoseerde varianten op voorschrift van je dokter krijgen In de volksmond noemen ze deze allergiemedicijnen ook wel eens anti-allergie pillen omdat het dus net dat stofje bevat wat de allergische reactie tegengaat.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn een ander veelgebruikt geneesmiddel tegen allergie. Ze kunnen helpen bij aandoeningen zoals hooikoorts, eczeem en allergische astma. Corticosteroïden remmen de ontsteking die deel uitmaakt van een allergische reactie.1,3,4 Je kunt bijvoorbeeld een neusspray krijgen met corticosteroïden. Deze vermindert de ontsteking in je neus en kan helpen bij niezen en jeuk in je neus. Ook zijn er pillen of injecties met corticosteroïden. Deze worden soms voorgeschreven bij ernstige hooikoorts. Corticosteroïden kun je alleen op recept van de huisarts krijgen.

Allergie immunotherapie tabletten voor hooikoorts

Je kunt ook samen met je arts kiezen voor allergie immunotherapie. Met deze therapie train je je immuunsysteem om allergenen (de stofjes waarvoor je allergisch bent) beter te verdragen. Je krijgt steeds een klein beetje van het allergeen toegediend, waardoor je lichaam eraan went. Deze allergenen zijn dus verwerkt in de hooikoortstabletten van deze behandeling. Deze therapie wordt vooral toegepast bij allergie voor graspollen, boompollen en huisstofmijt.5,6

Naast een behandeling in de vorm van tabletten bestaat deze hooikoortstherapie ook in de vorm van injecties. Beide behandelingen volg je op voorschrift van je arts.5,6

Als je deze behandeling wilt volgen, is het goed om hiermee ongeveer 12-16 weken te starten voordat het pollenseizoen begint. Maar het kan ook meteen na het einde van het hooikoortsseizoen. Dit heeft te maken met de mogelijke bijwerkingen die je kan gaan ervaren. Als je al klachten ervaart is het niet zo fijn om dubbele klachten te krijgen als je met deze behandeling start. De bijwerkingen zijn vaak de eerste paar weken na de start. De behandeling voor allergieën die het hele jaar door voorkomen, kan op elk moment plaatsvinden. Je arts zal je uitleggen hoe de behandeling in zijn werk gaat. Lees ook de bijsluiter zorgvuldig door.

Hoe werkt allergie immunotherapie bij hooikoorts?

Allergie immunotherapie behandelt specifieke triggers. Je krijgt dus alleen de stof toegediend waarvoor jij allergisch bent.5 Ben je allergisch voor graspollen? Dan zullen je alleen deze hooikoortsmedicatie voorgeschreven krijgen die graspollenallergenen bevatten? Bij je allergisch voor specifiek boompollen? Dan bevatten deze tabletten boompollenallergenen. Ben je voor meerdere pollen allergisch? Dan kan een arts ook overwegen om voor meerdere pollen een behandeling voor te schrijven.

Je arts kan je het beste adviseren of je in aanmerking komt voor allergie immunotherapie. Als je arts deze behandeling voorschrijft, is het goed om te weten dat immunotherapie beschikbaar is voor behandeling van hooikoorts maar ook voor de behandeling van andere luchtwegallergieën:

  • Graspollen
  • Stuifmeel van bomen
  • Insectensteken
  • Huisstofmijten
  • Huidschilfers van huisdieren

Welke allergieën kunnen met pillen worden behandeld?

Verschillende allergieën kunnen dezelfde klachten veroorzaken. Je krijgt bijvoorbeeld last van je ogen, neus, slijmvliezen, ademhaling, luchtwegen of huid. Dit soort allergie noemen we allergische rinitis. Soms ook wel luchtwegallergie of inhalatieallergie genoemd. Voor deze allergieën wordt daarom vaak dezelfde symptomatische medicatie gebruikt. In principe kan een medicijn tegen hooikoorts dus hetzelfde zijn als een medicijn tegen allergie voor huisdieren of huisstofmijt.11 

Betekenen de termen hooikoortspillen of -tabletten hetzelfde?

Zijn de termen hooikoortspillen of -tabletten inwisselbaar? De overkoepelende term -pillen- wordt meestal gebruikt voor alle soorten medicatie zoals tabletten en capsules.

De twee meest gebruikte hooikoorts medicijnen zijn tabletten die de werkzame stoffen cetirizine en loratadine bevatten. Vaak te koop bij je drogist of apotheek. Welke het beste voor jou kan zijn, is vooral een kwestie van uitproberen en ervaren. Deze pillen gaan de meest voorkomende symptomen van hooikoorts tegen zoals jeuk, tranende ogen of een loopneus en veel niezen. Helpen deze allergiemedicijnen niet voldoende? Dan wordt het tijd om naar je dokter te gaan en kun je overleggen wat nog meer mogelijk is. Op recept van een arts kun je vaak hooikoortsmedicijnen voorgeschreven krijgen die anders werken of sterker gedoseerd zijn.

De behandeloptie met immunotherapie bij hooikoorts is (naast injecties) ook verkrijgbaar in de vorm van tabletten, alleen hoeven deze niet direct doorgeslikt te worden. Het zijn smelttabletten die snel onder de tong oplossen.

Kunnen allergietabletten kwaad?

Zoals bij alle andere medicijnen, kunnen ook hooikoorts tabletten en pillen bijwerkingen veroorzaken. Let dus goed op en raadpleeg altijd de bijsluiter van de allergiemedicatie voordat je deze gaat gebruiken. Meer algemeen bekende bijwerkingen van antihistaminica van de 1e generatie (de wat oudere middelen) kunnen slaperigheid of vermoeidheid veroorzaken. In dat geval oppassen als je voertuigen bestuurt of machines moet bedienen. De immunotherapie smelttabletten geven vaak alleen in de eerste weken bijwerkingen.

Moet ik een test doen voordat ik allergiepillen ga slikken?

Het kan nodig zijn om een test te doen voordat je allergiemedicijnen gaat slikken, om vast te stellen waarvoor je precies allergisch bent. Opnieuw testen kan ook nuttig zijn als je symptomen zijn veranderd. Je kunt een huidpriktest of een bloedtest af laten nemen. Je arts zal de resultaten van de deze test samen met je medische geschiedenis bekijken.

Noteer wanneer en waar je last hebt van allergiesymptomen en neem dit mee naar je afspraak. Komen allergieën in je familie voor? Vertel dit dan ook aan je arts.

Bepaalde soorten medicijnen tegen allergie kunnen de testresultaten beïnvloeden. Je moet bijvoorbeeld stoppen met antihistaminica vóór een huidpriktest.3 Laat de dokter weten of je nog andere medicijnen gebruikt. Je arts zal je vertellen of je die moet pauzeren en voor hoe lang.

We zijn er om je te helpen

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een goede behandeling voor jouw hooikoorts te kiezen. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op. Of misschien wil je jouw verhaal over leven met hooikoorts met ons delen? Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Medische review: 23 mei 2024

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Allergie immunotherapie is ook een behandeloptie.

Je immuunsysteem tolerant maken?

Lees verder

Wat weet jij over de mogelijke behandelingen van allergie?

Test je kennis!

Lees verder

Literatuurlijst

1. Thuisarts.nl Ik heb hooikoorts. 2019. Beschikbaar op:
https://www.thuisarts.nl/hooikoorts/ik-heb-hooikoorts 

2. Farzam K, Sabir S, O’Rourke MC. Antihistamines. StatPearls - NCBI Bookshelf. 2023. Beschikbaar op: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538188/

3. European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Global atlas of allergy. [Internet]. 2014. Pagina 281-282. Beschikbaar op:
https://hub.eaaci.org/education_books/global-atlas-of-allergy/ 

4. Hodgens A, Sharman T. Corticosteroids. StatPearls - NCBI Bookshelf. 2023. Beschikbaar op: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554612/

5. Thuisarts.nl Ik heb hooikoorts en wil een behandeling tegen mijn allergie (immuun-therapie) kiezen. 2022. Beschikbaar op:
https://www.thuisarts.nl/hooikoorts/ik-heb-hooikoorts-en-wil-behandeling-tegen-mijn-allergie-immuun-therapie-kiezen 

6. Federatie Medisch Specialisten. Immunotherapie voor patiënten met allergische rhinoconjunctivitis (AR) met of zonder astma. 2021. Beschikbaar op: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/allergeen_immunotherapie_ait/startpagina_-_allergeen_immunotherapie_ait.html 

7. Thuisarts.nl Ik heb hooikoorts en krijg pillen onder de tong tegen mijn allergie (immuun-therapie). 2022. Beschikbaar op:
https://www.thuisarts.nl/hooikoorts/ik-heb-hooikoorts-en-krijg-pillen-onder-tong-tegen-mijn-allergie-immuun-therapie

8. Frew AJ. How does sublingual immunotherapy work? Journal of Allergy and Clinical Immunology. Vol 120, issue 3: p533-536, Sept 2007. Beschikbaar op:
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(07)01461-3/fulltext 

9. Lund K, Kito H, Blem Skydtsgaard M, Nakazawa H, Ohashi-Doi K, Lawton S. The Importance of Tablet Formulation on Allergen Release Kinetics and Efficiency: Comparison of Freeze-dried and Compressed Grass Pollen Sublingual Allergy Immunotherapy Tablet Formulations. Clinical Therapeutics: vol 41, issue 4, 2019; p742-753. ISSN 0149-2918. doi.org/10.1016/j.clinthera.2019.02.008 Beschikbaar op: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149291819300682 

10. Larenas-Linnemann DE, Epstein T, Ponda P, Bernstein D, Williams P, Creticos P. Gaps in allergen immunotherapy administration and subcutaneous allergen immunotherapy dose adjustment schedules: Need for prospective data. Ann Allergy Asthma Immunol. 2020;125(5):505-506.e2. doi:10.1016/j.anai.2020.07.015 Beschikbaar op:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7368643/ 

11. Federatie Medisch Specialisten. Allergische en niet-allergische rinitis. 2018. Beschikbaar op: https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/allergische-en-niet-allergische-rinitis