Symptomen van een berkenpollenallergie

Berkenallergie en de symptomen

Bij een berkenallergie horen diverse symptomen. Doordat een berkenpollenallergie een vorm van hooikoorts is, kan het soms lastig te bepalen zijn of de klachten die zich voordoen ook toe te schrijven zijn aan de berk of ook mede veroorzaakt worden door andere pollen van bomen en grassen. Het seizoen waarin de allergiesymptomen zich voordoen is dus mede belangrijk bij het vaststellen. Immers, de tranende ogen, loopneus of het niezen kunnen ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een graspollenallergie omdat het berkenpollenseizoen soms ook ietwat kan overlappen met het graspollenseizoen. Wij leggen je graag alles uit over de symptomen van een berkenpollenallergie en hoe je deze allergie kan laten vaststellen!

Berkenpollenallergie symptomen

Als je een berkenallergie hebt, kan dit vervelende symptomen en klachten met zich meebrengen. De meeste symptomen van een berkenpollenallergie komen natuurlijk overeen met die van hooikoorts. Er zijn wel een aantal symptomen die herkenbaar zijn voor een berkenallergie, zoals een kruisreactie.

Een close up van katjes aan een boom

Een kruisreactie komt vooral voor bij mensen die allergisch zijn voor gras- of boompollen. Er wordt dan ook een allergische reactie gegeven op bepaalde voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit. Dit komt doordat de structuur van het gedeelte stuifmeelkorrel dat er voor zorgt dat er een allergische reactie wordt veroorzaakt, overeenkomt met bepaalde voedselstructuren. Het immuunsysteem is helaas niet in staat om deze allergenen van elkaar te onderscheiden. Hierdoor ontstaat er een allergische reactie: kruisreactie. Dit komt dus veelal voor bij mensen die allergisch zijn voor berkenpollen.

Symptomen van een berkenallergie op een rij

Om het overzichtelijk te maken hebben we het overzicht van symptomen van een berkenpollenallergie voor je op een rij gezet. Bij een allergie voor berken kan je (één van) deze allergische reacties ervaren:

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Tranende ogen
 • Jeuk
 • Niesbuien
 • Kriebelhoest
 • Kruisreacties: allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen
 • Benauwdheid of astmaklachten
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Moeite met slapen
 • Hoofdpijn

Online allergietest op basis van berkenpollenallergie symptomen

Herken je de bovenstaande symptomen van een berkenpollenallergie, maar weet je niet zeker of je daadwerkelijk last hebt van een allergie? Dan is het mogelijk om dit te laten testen. Onze online allergietest (zie hieronder) geeft binnen twee minuten een indicatie of je een allergie hebt of niet. Dit is dus enorm handig, aangezien je gelijk de resultaten ontvangt na het invullen van de test.

Symptomen van een berkenallergie definitief vaststellen

Het definitief vast laten stellen van een berkenpollenallergie dien je altijd door je huisarts of door een specialist te laten doen.

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Geen controle over je allergie? Wellicht kan een specialist helpen.

Allergiespecialist zoeken?

Lees verder

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

Allergie testen?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.