Symptomen bij een allergie voor insectengif

Welke symptomen bij allergie voor insectengif zijn er?

Bent u allergisch voor muggen, wespen, bijen of andere insecten? Dan is de kans groot dat u binnen een kwartier na een beet klachten zult ervaren. Bij 70% van de mensen is dit namelijk het geval. Bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur.

Overzicht klachten en symptomen insectengifallergie

Veel mensen die allergisch zijn voor bijengif of wespengif zijn zo bang dat ze ’s zomers niet naar buiten durven te gaan. En dat is goed te begrijpen. Gelukkig is deze ernstige allergie te behandelen. Wel is het van belang te weten door welk insect u bent gestoken, dus op welk insectengif u allergisch reageert.

Lokale reactiesGrote lokale reactie

Wanneer u (licht) allergisch bent voor insectengif kunt u na verloop van een aantal uren een forse lokale reactie ontwikkelen. Het gaat om een lokale ontstekingsreactie rond de plaats waar u bent gestoken. Kenmerkend voor het beloop van een dergelijke reactie is het volgende: u wordt de ochtend na de steek wakker met een forse zwelling die warm is en jeukt rond de plaats waar u gisteren bent gestoken. De zwelling kan variëren in grootte van een kleine bult tot een zwelling van bijvoorbeeld uw hele arm. Is de zwelling groter dan 10 centimeter in doorsnede dan spreken artsen over een ‘large local’.

In principe zijn deze reacties, hoe vervelend en pijnlijk ook, onschuldig. Ze zeggen ook niets over het ontwikkelen van een systemische reactie bij een volgende steek. Wanneer u in uw keel wordt gestoken moet u uit voorzorg wel naar uw huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp afdeling in het ziekenhuis gaan. Een zwelling in uw keel kan gevaarlijk zijn, u kunt hierdoor stikken.

Systemische reacties

Wanneer u een (ernstige) allergische reactie heeft, kunt u naast lokale reacties ook klachten ervaren waarbij meerdere organen zoals uw huid, maag/darmkanaal, longen, uw centraal zenuwstelsel, hart en bloedvaten betrokken zijn. Deze reactie treedt meestal binnen een kwartier na de steek op en wordt een 'systemische reactie' genoemd. Over het algemeen geldt hoe sneller de allergische reactie begint, hoe ernstiger het beloop. Dit zijn de meest voorkomende verschijnselen:

  • Jeuk en zwelling over het hele lichaam
  • Zwelling van de ogen, lippen, keel en/of tong
  • Moeite met ademhalen, slikken en/of spreken
  • Duizeligheid, heftige hoofdpijn
  • Maag/darmklachten zoals misselijkheid, overgeven en/of diarree
  • Sterke bloeddrukdaling
  • Hartritmestoornissen
  • Bewustzijnsverlies
  • Shock
  • Hartstilstand

Anafylaxie

Anafylaxie is een plotselinge zeer ernstige allergische reactie. Deze reactie kan binnen enkele minuten na de steek optreden en in de meest ernstige situatie leiden tot een anafylactische shock. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn.

De verschijnselen die wijzen op een anafylactische reactie worden voor artsen in de classificatie volgens Müller weergegeven, deze ziet er als volgt uit:

Classificatie van Müller

 

Meer weten over allergie voor insectengif? Lees meer over insectengifallergie of raadpleeg de website www.allesoverinsectengifallergie.nl. Op deze site vindt u tevens behandelcentra in Nederland die veel ervaring hebben in de behandeling van patiënten met een insectengifallergie.

Behandeling van allergie voor insectengif en tips

Grofweg onderscheid men vier behandelingen voor een allergie tegen insectengif, namelijk het vermijden van insecten, symptomatische medicatie, noodmedicatie en immunotherapie.

Het vermijden van insecten is echter niet makkelijk, daarom hebben wij een aantal tips voor u!

Op deze pagina leest u meer over de behandelingen van insectengifallergie en over tips voor het vermijden van insecten!

Laatst bewerkt 27/11/2018