Symptomen van een berkenpollenallergie

Berkenallergie en de symptomen

Bij een berkenallergie horen diverse symptomen. Doordat een berkenpollenallergie een vorm van hooikoorts is, kan het soms lastig te bepalen zijn of de klachten die zich voordoen ook toe te schrijven zijn aan de berk of ook mede veroorzaakt worden door andere pollen van bomen en grassen. Het seizoen waarin de allergiesymptomen zich voordoen is dus mede belangrijk bij het vaststellen. Immers, de tranende ogen, loopneus of het niezen kunnen ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een graspollenallergie omdat het berkenpollenseizoen soms ook ietwat kan overlappen met het graspollenseizoen. Wij leggen je graag alles uit over de symptomen van een berkenpollenallergie en hoe je deze allergie kan laten vaststellen!

Berkenpollenallergie symptomen

Als je een berkenallergie hebt, kan dit vervelende symptomen en klachten met zich meebrengen. De meeste symptomen van een berkenpollenallergie komen natuurlijk overeen met die van hooikoorts. Er zijn wel een aantal symptomen die herkenbaar zijn voor een berkenallergie, zoals een kruisreactie.

Een kruisreactie komt vooral voor bij mensen die allergisch zijn voor gras- of boompollen. Er wordt dan ook een allergische reactie gegeven op bepaalde voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit. Dit komt doordat de structuur van het gedeelte stuifmeelkorrel dat er voor zorgt dat er een allergische reactie wordt veroorzaakt, overeenkomt met bepaalde voedselstructuren. Het immuunsysteem is helaas niet in staat om deze allergenen van elkaar te onderscheiden. Hierdoor ontstaat er een allergische reactie: kruisreactie. Dit komt dus veelal voor bij mensen die allergisch zijn voor berkenpollen.

Symptomen van een berkenallergie op een rij

Om het overzichtelijk te maken hebben we het overzicht van symptomen van een berkenpollenallergie voor je op een rij gezet. Bij een allergie voor berken kan je (één van) deze allergische reacties ervaren:

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Tranende ogen
 • Jeuk
 • Niesbuien
 • Kriebelhoest
 • Kruisreacties: allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen
 • Benauwdheid of astmaklachten
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Moeite met slapen
 • Hoofdpijn

Online allergietest op basis van berkenpollenallergie symptomen

Herken je de bovenstaande symptomen van een berkenpollenallergie, maar weet je niet zeker of je daadwerkelijk last hebt van een allergie? Dan is het mogelijk om dit te laten testen. Onze online allergietest (zie hieronder) geeft binnen twee minuten een indicatie of je een allergie hebt of niet. Dit is dus enorm handig, aangezien je gelijk de resultaten ontvangt na het invullen van de test.

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

Symptomen van een berkenallergie definitief vaststellen

Het definitief vast laten stellen van een berkenpollenallergie dien je altijd door je huisarts of door een specialist te laten doen.

Laatst bewerkt 27/08/2020