Welke soorten astma zijn er

Verschillende soorten astma

Astma is er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het soort astma kunnen klachten heftiger en ernstiger zijn. Een greep uit de soorten astma die voorkomen zijn bijv. allergisch astma, inspanningsastma en ernstig astma. Maar, wat is de oorzaak van astma? Ook dit is afhankelijk van het soort astma waar je last van hebt, evenals waardoor een reactie ontstaat. Wij leggen je alles uit over de verschillende soorten astma die er zijn.

Soorten astma

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten astma, waarbij het ook mogelijk is dat er meerdere vormen van astma tegelijk optreden. Wij hebben hieronder de verschillende soorten astma toegelicht.

Een jongetje zit bij een arts

Ernstig astma of acute astma

Hoewel dit type astma relatief het minste voorkomt, is deze wel het heftigst. Zoals de naam al aangeeft is dit type astma erg heftig en zelfs met medicatie zeer moeilijk onder controle te krijgen. Zelfs met hoge dosering lukt het niet om dit te controleren. Regelmatige ziekenhuisbezoeken staan bij dit type astma dan ook vaak op de planning. De oorzaak kan hierbij zowel uit allergische als niet-allergische prikkels bestaan. De symptomen lijken daarbij op die van een normale astma-aanval, maar zijn vaak intenser en duren langer. Daarbij kan het zo zijn dat ademhalen bijna niet meer mogelijk is en spoedopname vereist is.

Inspanningsastma

Inspanningsastma is een vrij bekende soort astma en kan voorkomen op het moment dat iemand zich inspant. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, maar ook als iemand zich enorm opwindt. Klachten ontstaan door te snel in beweging komen en niet op te bouwen qua intensiteit. Vaak is dit type astma goed onder controle te krijgen door middel van een inhalator die door een arts is voorgeschreven.

Niet-allergisch astma

Niet-allergisch astma ontstaat door pikkels waar iedereen gevoelig voor kan zijn, maar mensen met astma reageren hier extra heftig op. Dit kunnen verschillende soorten prikkels zijn, zoals rook, uitlaatgassen, parfum of schoonmaakmiddelen. Daarnaast kan ook een vochtigere omgeving hier invloed op hebben.

Allergisch astma

Allergisch astma wordt geprikkeld door het inademen van stoffen die een allergische reactie kunnen oproepen. De reactie wordt dus veroorzaakt door prikkels waarvoor iemand allergisch is. Dit kan voorkomen bij zowel hooikoorts (boompollen- en/of graspollenallergie),huisstofmijtallergie of huisdierenallergie, maar ook bij andere allergieën.

De klachten die kunnen ontstaan bij allergisch astma zijn vrij divers, maar onder andere benauwdheid, piepende ademhaling, kortademigheid, verhoogde slijmproductie en veelvuldig hoesten komen geregeld voor. Doordat de luchtwegen zich vernauwen kan ademhalen moeilijker gaan.

Allergisch astma ontstaat doordat de bovenste en onderste luchtwegen met elkaar in verbinding staan. Hierdoor kan een ontsteking uit een allergische reactie zich uitbreiden van bijvoorbeeld de neus naar de longen. Op die manier ontstaat er een astmatische reactie, waarbij veel mensen toch vaak nog denken dat dit hoort bij de normale ‘allergische reacties’. Dit is echter niet het geval en het is van belang om duidelijk te hebben welke klachten waar vandaan komen.

Laten vaststellen van astma

Doordat er verschillende soorten astma zijn, is het belangrijk te weten van welk type je last hebt. Elk type heeft namelijk weer een eigen manier van ermee omgaan. Raadpleeg een (long)arts bij jou in de buurt die je hiermee kan verder helpen. Meer weten over verschillende soorten astma? Het longfonds biedt meer informatie en kan je verder helpen met persoonlijk advies. Daarnaast kan ook een allergiespecialist je verder helpen op het moment dat je astma wordt veroorzaakt door een allergische reactie.

Een dokter met laptop maakt aantekeningen op papier

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Symptomen die kunnen duiden op allergisch astma.

's Nachts benauwd of hoestend wakker?

Lees verder

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Een allergie kan een kind beperken in verschillende activiteiten.

Is je kind allergisch?

Lees verder