Ervaar jij klachten na het eten van graanproducten? Dan kan het zijn dat je last hebt van glutensensitiviteit. Dat betekent dat je gevoelig bent voor gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Als je met je vinger in een vers brood drukt, veert het terug. Gluten zorgen voor die luchtigheid in brood. Bij glutensensitiviteit kun je niet goed tegen gluten. In het Engels wordt dit non-celiac gluten sensitivity (NCGS) genoemd.1
Glutensensitiviteit vs. glutenallergie, glutenintolerantie
In de volksmond wordt er vaak gesproken over glutenallergie of glutenintolerantie. Die benamingen kloppen niet. Meestal worden deze termen ook ten onrechte gebruikt voor een aandoening als coeliakie. Wanneer je geen coeliakie hebt, maar wel klachten ervaart na het eten van gluten, noemen we dat glutensensitiviteit.1
Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij je niet tegen gluten kunt. Als je toch gluten binnenkrijgt, wordt je darmslijmvlies beschadigd. Sommige mensen ervaren ook klachten na het eten van gluten. Maar wanneer hun darmen onderzocht worden, blijkt dat het darmslijmvlies niet beschadigd is. Dit wordt glutensensitiviteit genoemd. Het is minder ernstig dan coeliakie.1 Leer in dit artikel meer over bijbehorende klachten en wat je kunt doen wanneer er sprake is van een glutensensitiviteit.