Glutenintolerantie of glutensensitiviteit?

Ervaar jij klachten na het eten van graanproducten? Dan kan het zijn dat je last hebt van glutensensitiviteit. Dat betekent dat je gevoelig bent voor gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Als je met je vinger in een vers brood drukt, veert het terug. Gluten zorgen voor die luchtigheid in brood. Bij glutensensitiviteit kun je niet goed tegen gluten. In het Engels wordt dit non-celiac gluten sensitivity (NCGS) genoemd.1

Glutensensitiviteit vs. glutenallergie, glutenintolerantie

In de volksmond wordt er vaak gesproken over glutenallergie of glutenintolerantie. Die benamingen kloppen niet. Meestal worden deze termen ook ten onrechte gebruikt voor een aandoening als coeliakie. Wanneer je geen coeliakie hebt, maar wel klachten ervaart na het eten van gluten, noemen we dat glutensensitiviteit.1 

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij je niet tegen gluten kunt. Als je toch gluten binnenkrijgt, wordt je darmslijmvlies beschadigd. Sommige mensen ervaren ook klachten na het eten van gluten. Maar wanneer hun darmen onderzocht worden, blijkt dat het darmslijmvlies niet beschadigd is. Dit wordt glutensensitiviteit genoemd. Het is minder ernstig dan coeliakie.1 Leer in dit artikel meer over bijbehorende klachten en wat je kunt doen wanneer er sprake is van een glutensensitiviteit.

Wat zijn de symptomen van glutensensitiviteit, zogenaamd ‘glutenintolerantie’?

Als je gevoelig bent voor gluten, kun je last hebben van darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie. Daarnaast kun je last krijgen van vermoeidheid. Deze klachten komen veel overeen met klachten ten gevolge van coeliakie. De meest voorkomende klachten bij coeliakie kun je lezen in het artikel over coeliakie. Het is belangrijk om een test te laten doen door je huisarts om aan te tonen of je wel of geen last hebt van coeliakie. Dat is namelijk de enige manier om zeker te weten of je geen coeliakie hebt.1

Een kind wil graag een koekje van het aanrecht pakken, het eten daarvan kan buikpijn geven.

Laten testen op coeliakie

Ervaar jij bovenstaande klachten? Bespreek dit dan met je huisarts. Die kan een bloedtest doen om te weten of je (geen) coeliakie hebt. Daarna volgt meestal een darmonderzoek in het ziekenhuis. Wanneer blijkt dat je coeliakie hebt, betekent dat dat je echt volledig glutenvrij moet eten. Als je toch gluten binnenkrijgt, raken je darmen namelijk steeds verder beschadigd. Bij glutensensitiviteit is dat niet het geval, maar kun je toch baat hebben bij een glutenvrij dieet. Daarvoor stuurt de arts je door naar een diëtist. Onder begeleiding van de diëtist volg je zes weken lang een glutenvrij dieet en merk je of je klachten minder worden. Daarna begin je weer met gluten eten en kijk je of je klachten terugkomen. Ook je arts blijft hierbij betrokken.1

Een glutenvrij dieet

Gluten zitten in verschillende granen, zoals tarwe, rogge, spelt en kamut. Ze kunnen in veel producten zitten, zoals brood, pasta, couscous, crackers, koekjes, maar ook in soepen, sauzen en kant-en-klare producten. Gelukkig zijn er ook veel voedingsmiddelen die je wel kunt eten, zoals rijst, aardappelen, mais, quinoa en boekweit. Glutenvrije producten kun je herkennen aan het ‘glutenvrij’ logo. Of lees de allergie-informatie op de verpakking.1

Als je glutenvrij wilt eten, is het belangrijk dat je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Daarom is het belangrijk om naar een diëtist te gaan.

Je weet nu wat glutensensitiviteit is en waarom het belangrijk is om naar een arts en diëtist te gaan. Ook weet je in welke producten wel of geen gluten zitten. Is er bij jou geen coeliakie of glutensensitiviteit vastgesteld? Ga dan niet zelf experimenteren met een glutenvrij dieet, maar bespreek dit eerst met je arts.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op als iets niet duidelijk is of als er iets is waar je meer over wilt weten. Je vindt ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Literatuurlijst

1. Voedingscentrum. Glutensensitiviteit. Beschikbaar op: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glutensensitiviteit.aspx 

Verschillende voedingsmiddelen kunnen allergieklachten veroorzaken.

Last van voedselallergie?

Lees verder

Het lichaam reageert anders bij verschillende allergieën.

Allergieklachten herkennen?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder