Verschillende soorten notenallergieën

Wat is een notenallergie? Dit is in feite de afwerende reactie van je lichaam op een notensoort. Hij komt in veel verschillende soorten en mate van ernst voor, waar we je graag meer over vertellen!

De noot is een veel gegeten product en is een vaak gebruikt ingrediënt tijdens het koken. Ongeveer 2% van de mensen heeft een notenallergie, wanneer je denkt een allergie te hebben voor noten is het verstandig hier serieus rekening mee te houden en hiervoor een arts te raadplegen. Deze allergie kan namelijk voor behoorlijke klachten zorgen. Een notenallergie kan ook nog op latere leeftijd nog worden ontwikkeld. Er zijn zeer veel notensoorten en daarom spijtig genoeg ook verschillende reacties waar mensen mee te maken kunnen krijgen.

Hoe vervelend het ook is, het is wel zaak om direct actie te ondernemen wanneer je na het eten van noten symptomen krijgt die je niet herkent of eerder ervaren hebt. Een notenallergie kan namelijk ernstige gevolgen hebben welke in sommige gevallen levensbedreigend kunnen zijn. Bij een primaire allergie voor noten kan men bij een blootstelling aan of inname van een hele kleine hoeveelheid al ernstige anafylactische klachten ervaren. Dit kan een levensbedreigende reactie zijn. Kom dan direct in actie en bel je huisarts!

Een vrouw lijkt moeite te hebpatient ademhalen

Waardoor wordt een notenallergie veroorzaakt

Wanneer je allergisch bent voor noten komt dit door een bepaald eiwit wat hierin zit. Dit specifieke eiwit is een allergeen dat veelal binnendringt via de huid, de luchtwegen of het maagdarmkanaal. Het lichaam ziet dit aan als lichaamsvreemde stof en wil deze stof daarom graag bestrijden. Je immuunsysteem merkt dit op en reageert overdreven door middel van een allergische reactie hierop te geven. Je immuunsysteem wil je lichaam namelijk gezond houden en doet er alles aan om dit continu door te zetten. Tijdens het verwijderproces komt er histamine vrij. Deze stof is de grootste veroorzaker van alle symptomen die je ervaart na het eten van noten wanneer je daarvoor allergisch bent. En niet alleen bij noten, histamine is namelijk het meest verantwoordelijk voor symptomen bij élke allergie!

Notenallergie lijst met de bekendste symptomen

Er zijn diverse notensoorten die aanleiding kunnen geven tot een allergische reactie. Veel soorten komen verwerkt terug in producten, zoals koekjes, ontbijtgranen of amandelspijs. Vaak gegeten producten dus! Hieronder geven we een duidelijke lijst weer van de bekendste notensoorten:

 • Walnoten
 • Paranoten
 • Pistachenoten
 • Amandelen
 • Hazelnoten
 • Cashewnoten (valt tevens onder pindasoorten)
 • Pecannoten
 • Macadamianoten
 • Queenslandnoten

Wat zijn de belangrijkste symptomen?

Symptomen van een notenallergie verschillen per keer en per persoon. Het kan voor een milde reactie zorgen waarbij lippen bijvoorbeeld iets opzwellen tot een zware anafylactische shock waarbij je per direct moet handelen. Hieronder geven we de meest voorkomende symptomen van een notenallergie weer middels een lijst:

 • Huidreactie: Een zwellende huid (bijvoorbeeld lippen), of (gal)bultjes die jeuk veroorzaken, blaren
 • Maagdarmklachten: Hieronder vallen buikpijn, diarree of soms zelfs braken
 • Luchtwegklachten: Klachten zoals benauwdheid of astma kunnen vaak optreden wanneer een notenallergie opspeelt. Dit kan bijvoorbeeld ook opkomen door een zwelling van de keel of tong.
 • Cardiovasculair: Verwijding van de bloedvaten wat veroorzaakt wordt door de stof histamine. Hierbij komen ademhalingsproblemen, een lage bloeddruk en lage hartslag om de hoek kijken.

Last van een notenallergie? Laat je testen!

Wanneer je denkt last te hebben van een notenallergie, is het een goed idee je te laten testen. Dit kun je doen bij je huisarts of bij een specialist. Zo kan je er precies achter komen voor welke noot je allergisch bent! Voor een afspraak bij een specialist heb je altijd een doorverwijzing van je huisarts nodig.

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Verschillende oorzaken kunnen anafylaxie uitlokken.

Symptomen anafylaxie herkennen?

Lees verder

Bij voedselallergie is een juiste diagnose essentieel.

Moet ik een dieet volgen?

Lees verder

Je kunt allergisch zijn voor verschillende stoffen.

Soorten allergieën herkennen?

Lees verder