Bestaat dat: Kerstboomallergie?

Verstoort een loopneus je kerstgevoel?

Buiten is het koud en veel mensen in je omgeving zijn misschien verkouden of grieperig. Heel aannemelijk dus dat je hier zelf wellicht ook last van hebt. Maar is dat wel zo? Of heb je misschien last van een allergie?

Het verschil is dat allergieklachten meestal langer aanhouden dan een simpele verkoudheid die na een paar dagen of na een weekje verdwenen moet zijn. In geval van een huisstofmijtallergie kun je bijv. zelfs het hele jaar verkouden lijken. Maar heb je juist nu in deze periode plotseling klachten sinds de kerstboom in huis staat dan zou mogelijk de kerstboom de ‘boosdoener’ kunnen zijn. En dat terwijl deze boom vooral voor sfeer en gezelligheid moet zorgen!

Symptomen bij kerstboomallergie

Mocht je gevoelig zijn voor de kerstboom in huis dan zou je mogelijk last kunnen hebben van een verstopte neus, eczeem, huiduitslag, hoesten of klachten aan de luchtwegen zoals bronchitis of astma. Een kerstboomallergie kan dus heel vervelend zijn!

Allergische huidreactie

Een allergische huidreactie kan ontstaan en is het gevolg van aanraking van takken of hars van de boom. De plantaardige stof colofonium zit namelijk van oorsprong in de hars van naaldbomen. En wanneer je hiervoor gevoelig bent, kun je dus allergisch reageren. Colofonium komt bijv. ook voor in andere producten zoals pleisters (met name bruine pleisters), plakband, lijm, of make-up.

Allergisch astma of hooikoorts

Maar voor diegene die last heeft van allergisch astma kan de kerstboom bestaande astmaklachten verergeren. De luchtwegen kunnen extra getriggerd worden door stuifmeel van andere bomen of grassen die in de boom aan de kleverige hars en in takken is blijven plakken. Naarmate de boom langer in de kamer staat droogt de hars steeds meer op en kunnen deze pollen weer in de lucht terecht komen met bekende hooikoortsklachten tot gevolg. Maar ook schimmels in de boom kunnen toenemen naarmate de boom in de ruimte verblijft. Ook geen fijne gedachte wanneer je hiervoor gevoelig bent.

Toch genieten van een mooi versierde boom?

  • Ben je alleen allergisch voor de stof colofonium wat afkomstig is uit de hars van de boom? Zorg er dan voor dat je niet in aanraking komt met de boom. Draag handschoenen bij bijv. het verplaatsen en/of laat iemand anders dit doen en kijk uit met versieren.
  • Last van hooikoorts? Spuit de kerstboom buiten eerst goed af voordat je hem binnen wilt stallen. Op deze manier kun je een groot deel van de pollen die in de boom is blijven ‘plakken’ al verwijderen zodat je hier later niet meer mee in contact kan komen.
  • Kies voor een alternatief, bijv. een mooi versierde kunst-kerstboom. Zorg er dan wel voor dat je deze boom weer afgedekt bewaard op een droge en koele plaats zodat je volgend jaar niet eerst alle stof of mogelijk zelfs schimmels moet verwijderen. Ditzelfde geldt natuurlijk voor al je kerstballen en overige versiersels.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Informatie en handige tips over hoe je om kunt gaan met de meest voorkomende allergieën

Welke allergieën komen vaak voor?

Lees verder

Sommige klachten kunnen duiden op allergisch astma

Word je ’s nachts benauwd of hoestend wakker?

Lees verder

Impact van hooikoorts vaak onderschat

Hooikoorts behandelen?

Lees verder