Graspollenallergie

Last van graspollenallergie?

Als je last hebt van een graspollenallergie, dan merk je dit vooral tijdens de maanden mei tot en met juli. Dit is namelijk de bloeiperiode van grassen. Op het moment dat je een graspollenallergie hebt, dan kan dit uiteraard een zeer vervelende periode zijn door de klachten die hieruit kunnen voortvloeien. De meest voorkomende klachten zijn irritatie aan je ogen en last van je neus. Merk je ook dat je vooral last hebt van deze klachten op het moment dat je buiten bent, in een park loopt of bij een grasveld staat? Dan is er zeker een kans dat je een allergie voor graspollen hebt. Wij leggen je hier alles uit waar deze allergie door kan komen en wat je ertegen kan doen!

Hoe ontstaat een allergie voor graspollen?

Een allergie voor graspollen is een specifieke vorm van hooikoorts. Bij een allergie voor grassen ben je niet direct allergisch voor het gras zelf. Je bent namelijk allergisch voor het stuifmeel dat in de grassen zit wanneer het tot bloei komt. Vervolgens wordt dit stuifmeel vooral op warme winderige dagen door de lucht verspreid. Op het moment dat je het stuifmeel van de grassen inademend of ermee in aanraking komt, geeft je immuunsysteem een reactie hierop wanneer je hiervoor overgevoelig bent. Deze reactie van je immuunsysteem veroorzaakt vervolgens de allergische klachten, zoals een loopneus, tranende ogen of je moet veel niezen.

Pollenkalender

  • Bomen
  • Grassen
  • Onkruiden
Boompollen
Grassen
Onkruiden
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
  • Mogelijk pollen aanwezig
  • Voor- en nabloei periode
  • Bloeiperiode

Graspollen periode

De allergieperiode voor graspollen is een periode die een aantal maanden in beslag neemt. Het begint al vanaf mei en het eindigt voor de meesten pas in juli. Sommige grassoorten kunnen zelfs tot laat in het zomerseizoen stuifmeel afgeven. De piek van het graspollen seizoen is vaak te zien in juni. De allergie van graspollen periode neemt dus ongeveer drie à vier maanden in beslag. Het kan voorkomen, op het moment dat het een periode lang heeft geregend, dat de graspollen langzamer of later tot bloei komen. Hierdoor ervaar je dus langer last van je allergie voor graspollen. Als het lange tijd warm is, zullen de grassen sneller tot bloei komen en dus ook sneller uitgebloeid zijn waardoor het seizoen korter kan uitpakken.

Graspollenallergie en allergisch astma

Een groot deel van de mensen die last hebben van een graspollenallergie, hebben ook last van allergisch astma. Maar liefst 80% van de patiënten met allergisch astma ervaren neusklachten ten gevolge van een luchtwegallergie zoals hooikoorts.

Vast laten stellen van graspollenallergie

 

Om zeker te weten waar je allergische reacties vandaan komen is het van belang om dit te laten vaststellen door je huisarts of door een specialist. Een allergiespecialist (bijv. een allergoloog of KNO-arts) kan door middel van een specifieke test precies vaststellen waar je lichaam op reageert. Zo weet je zeker of je klachten voortkomen uit een graspollenallergie

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Graspollenallergie behandeling

Er zijn verschillende dingen die je tegen hooikoorts kan doen als het aankomt op het gebied van behandelingen. Saneren, oftewel vermijden, van deze allergenen die afkomstig zijn van grassen is een zeer lastige optie. Dit komt doordat gras vrijwel overal in Nederland groeit, wat dus inhoudt dat je de hele tijd thuis moet blijven. Gelukkig bestaan er ook andere manieren om je klachten onder controle te krijgen! Daarnaast hebben we een aantal handige tips waar je rekening mee kunt houden wanneer je last hebt van hooikoorts, raadpleeg ze op deze pagina.

Veelal wordt symptoombestrijding door middel van medicatie gebruikt. Hiermee kan er al snel verlichting worden gegeven aan de klachten. Deze medicatie wordt gebruikt zolang je last hebt van allergieklachten gedurende het graspollenseizoen. Nog een mogelijkheid is een behandeling met allergie immunotherapie. Deze behandeling richt zich op de oorzaak van de graspollenallergie, waardoor het mogelijk is om op termijn verlichting te ervaren. Je immuunsysteem raakt op den duur als het ware gewend aan het graspollenallergeen.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Graspollenallergie behandelen?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Naast niezen of een loopneus kun je bijv. ook slecht slapen en last hebben van vermoeidheid.

Symptomen graspollenallergie

Lees verder